Annonce
Vejen

Vejen Kommune siger ja tak til Plusture

Martin Boye fra Liberal Alliance frygter, at Vejen Kommune ved at tilbyde Plusture går ind og konkurrerer med private taxiselskaber. Arkivfoto: Martin Ravn
Et liberalt forslag om, at borgerne selv skal sørge for transporten, blev stemt ned i byrådssalen.

VEJEN KOMMUNE: Et flertal i Vejen Byråd vedtog tirsdag at tilbyde borgerne Plusture, udviklet af FlexDanmark, Rejseplanen og trafikselskaberne. Turene kan kobles sammen med bus- eller togrejser via Rejseplanen og sikrer, at borgerne kan komme direkte fra A til B med brug af kollektiv trafik. Der benyttes for eksempel en Flextur hen til bussen/toget eller en Flextur fra bussen/toget og hen til bestemmelsesstedet.

I byrådssalen var der politisk debat. Løsgænger Anni Grimm frygtede, at udgifterne til Plusturene vil løbe løbsk. Hun foreslog, at ordningen skal evalueres, hvis udgiften ryger op over 30.000 kroner om året.

Også Martin Boye fra Liberal Alliance frygtede økonomisk usikkerhed og ville vide, om Vejen Kommune - uafhængigt af, hvad andre kommuner mener og gør - kan trække sig ud af ordningen.

Han påpegede desuden, at Vejen Kommune med Plusturene konkurrerer med private taxiselskaber.

- Kan vi ikke som kommune bede borgerne om selv at tage den her udgift? Det ender som regel med at være billigere og bedre tilpasset borgernes behov, sagde han.

Annonce
Vi taber på området med den kollektive trafik. Det er det, vi får at vide, når borgere og virksomheder skal bedømme os som kommune.

Vagn Sørensen, byrådsmedlem (V)

Opfylder et behov

Han fik på byrådsmødet oplyst, at det er usikkert, om kommunerne enkeltvis kan trække sig ud af ordningen, og både han og Anni Grimm fik af flere politikere at vide, at ordningen både gavner miljøet, er god for land-befolkningen, og at den imødekommer et behov.

- Vi taber på området med den kollektive trafik. Det er det, vi får at vide, når borgere og virksomheder skal bedømme os som kommune. Udgifterne er ikke løbet løbsk. Vi sparede en masse på området for nogle år siden, og kun en lille del af dette beløb er brugt på kollektiv trafik, lød det fra Vagn Sørensen (V).

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

JV mener om flystøj: Det kan staten ikke være bekendt

Det er en urimelig behandling, mange af naboerne til de kommende F-35 kampfly i Skrydstrup har udsigt til at få. Fredag præsenterede et bredt politisk flertal en aftale, som vil koste skatteyderne 250 millioner kroner i forskellige former for kompensationer til de støjramte naboer. Det er i sig selv mange penge, men det er dog kun godt en procent af det beløb, som staten bruger på selve købet af de 27 nye fly. Når man køber fly for 20 milliarder kroner, skal man også være parat til at betale en anstændig pris for at undgå, at naboer kommer i økonomisk klemme, fordi deres boliger vil falde i værdi. Man kan af gode grunde ikke på forhånd vide, hvad det værditab bliver, og derfor kan der ikke på nuværende tidspunkt afsættes et fast beløb. Men det gør det politiske flertal i en aftale, der ud over at være for nærig også er alt for firkantet. Staten vil tilbyde 117 boligejere tættest på flyvestationen, der bor i en såkaldt rød zone, at de kan få opkøbt deres ejendom. Til gengæld er der cirka 1500 beboere i en såkaldt gul zone lidt længere væk, som kun vil blive tilbudt en støjsikring til 70.000 kroner. Forsvarsminister Trine Bramsen (S) forsvarer sig med, at der ikke er juridisk grundlag for at udbetale erstatning for det værditab, der måske vil blive på grund af den forøgede flystøj. Men så må det politiske flertal træde i karakter som lovgivere og sørge for, at dette juridiske grundlag bliver skabt. Det må selvfølgelig ikke blive et tag selv-bord for husejere, der bare vil kunne påstå, at de har fået et kæmpe værditab og derfor skal have en erstatning. Det skal være en uvildig instans, som konkret skal vurdere, om ejendommene i området kommer til at tabe mere i værdi, end de måske ellers ville have gjort, hvis der ikke var købt nye kampfly. Det vil betyde, at staten ikke på forhånd kan vide, hvad udgiften til at dække naboernes tab bliver. Men det er en regning, alle skatteydere må være parat til at betale.

Danmark

Agnes er dybt skuffet over flyerstatning: Det er fuldstændig uanstændigt

Annonce