Annonce
Sønderborg

Vejen mod genforeningen

Tilhørerskaren ved det berømte møde på Folkehjem i Aabenraa 17. november 1918, hvor rigsdagsmand H.P. Hanssen bekendtgjorde, at vejen for Sønderjyllands genforening med Danmark lå åben. Foto: Museum Sønderjylland – ISL

Sønderborg: Folkeuniversitetet i Sønderborg sætter dette efterår fokus på Sønderjylland i årene 1918-19, der var stærkt præget af forberedelserne til Genforeningen i 1920.

Onsdag 25. september fortæller forskningsleder Hans Schultz Hansen fra Rigsarkivet om H.P. Hanssen og genrejsningen af det slesvigske grænsespørgsmål oktober-november 1918.

Så snart H.P. Hanssen fik underretning om det forestående tyske nederlag, gik han i aktion for at få det slesvigske grænsespørgsmål sat på den internationale dagsorden.

Onsdag 2. oktober fortsætter tidligere generalkonsul Henrik Becker-Christensen foredragsrækken med at se på det slesvigske spørgsmål på Fredskonferencen og i Versaillesfreden januar-juni 1919.

Onsdag 9. oktober slutter tidligere afdelingsleder Lars N. Henningsen af med at fortælle om den sønderjyske dagligdag mellem våbenstilstand og genforening 1918-19.

Foredragene finder sted kl. 16-17.45 i den røde boks på Alsion.

Tilmelding på mail.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Dronningens jernnæve

Der er nærmest altid uro i det engelske kongehus, og den seneste tid har uroen haft den iltre prins Harry som omdrejningspunkt. Prins Harry er bror til prins William, der en dag bliver konge, og yngste søn af prins Charles og prinsesse Diana, og sammen med sin kone, den borgerligt og amerikansk fødte hertuginde Meghan, ønsker han at trække sig som såkaldt seniormedlem af kongefamilien. Det er blandt andet ønsket om mere privatliv, der har bragt det unge ægtepar på disse tanker. Den engelske dronning Elisabeth har reageret ved at efterkomme parrets ønske, men samtidig også frataget dem retten til at kalde sig "kongelige højheder", frataget dem retten til at modtage apanage ligesom de to skal tilbagebetale cirka 20 millioner kroner for den nylige renovering af deres residens Frogmore Cottage. Der er langt fra det engelske til det danske kongehus, men dronning Elisabeths beslutning virker klog. Selv om man som kongelig er født ind i en særlig skæbne, er der historisk flere eksempler på, at medlemmer af forskellige kongehuse har frasagt sig disse nedarvede privilegier. I England synes dronningens holdning klar: Hvis du ikke vil arbejde som kongelig, får du heller ikke løn som kongelig. Dette spørgsmål kommer vi uden tvivl også til at diskutere inden længe her i Danmark, idet der i kongehuset lige nu er usædvanligt mange børn. En del af disse vil formentlig heller ikke som voksne kunne fylde en tilværelse ud inden for kongehuset, og derfor vil den til den tid siddende regent i samråd med regering og Folketing skulle træffe beslutninger i samme boldgade som dronning Elisabeths. Et kongehus med nedarvede privilegier er egentlig som konstruktion en anakronisme, men da eksempelvis det danske kongehus nyder massiv folkelig opbakning, er det i praksis en ganske demokratisk indretning. Imidlertid hviler en del af populariteten utvivlsomt på en bred accept af forholdet mellem aflønning og indsats, og her er det klart, at medlemmer af kongehuset for at få apanage skal arbejde for pengene.

112

To ejendomme i Kruså ramt af indbrud

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];