Annonce
Vejen

Vejen vil igen samarbejde om vinterberedskabet

I vinterperioden fra 15. oktober 2019 til 15. april 2020 har det i Vejen Kommune ikke været nødvendigt at lade sneplovene rydde veje. Arkivfoto: Søren Dippel
Vejen Kommunes eget vinterberedskab har vist sig at være meget ressourcetungt. I perioder har det belastet den kommunale administration uhensigtsmæssigt meget. Derfor vil kommunen nu igen med i et fælleskommunalt vagtberedskab for saltning og snerydning.
Annonce

Vejen: Selv om det i den forgangne vinter ikke har været nødvendigt at beordre sneplovene i aktion i Vejen Kommune, har der alligevel været brug for at trække på vinterberedskabet. Hvornår der skal saltes, og hvor der skal ryddes for sne blev besluttet af et vagtberedskab, som Vejen Kommune frem til 2018 var fælles om sammen med Sønderborg, Tønder og Aabenraa Kommuner. Men i 2018 besluttede Vejen at træde ud af det fælles vagtberedskab.

- Det var for dyrt. Vores eget vagtberedskab har også kørt godt med overvågning af vejrsituationen og vejnettet døgnet rundt, så vi har kunnet udføre glatførebekæmpelse og snerydning i rette tid, siger formanden for Udvalget for teknik og miljø Vagn Sørensen.

Men det har siden vist sig, at kommunens eget vinterberedskab mandskabsmæssigt er meget ressourcetungt, og i perioder belaster det administrationen uhensigtsmæssigt meget. Derfor har Vejen Byråd nu besluttet, at Vejen Kommune skal genindtræde i et vagtsamarbejde med Haderslev, Sønderborg, Aabenraa og Tønder kommuner.

Her kommer Vejen Kommuner til at deltage med en vintervagt hver femte uge, og det forventes, at udgifterne til et det tværkommunale vagtsamarbejde vil være uændrede sammenlignet med udgiften til at have eget vagtberedskab.

Kommunens eget vinterberedskab er sammensat af fire vintervagter, som på skift har 24 timers vagt i syv dage, og otte inspektionsvagter, der ligeledes på skift har døgnvagter.

Annonce

Glatførebekæmpelse

Vintervagten har ansvaret for overvågning af vejret og vejnettet døgnet rundt og ansvaret for at kalde entreprenører ud til glatførebekæmpelse.


Vores eget vagtberedskab har også kørt godt med overvågning af vejrsituationen og vejnettet døgnet rundt, så vi har kunnet udføre glatførebekæmpelse og snerydning i rette tid.

Vagn Sørensen, udvalgsformand


Overvågningen foretages både ved hjælp at metrologiske vejrdata, målinger fra målestationer på vejnettet og kontakt til nabokommunerne. Desuden foretager inspektionsvagterne visuelle inspektioner til understøtning af de digitale data.

På baggrund af de opsamlede data beslutter vintervagten i hvilket omfang, der skal igangsættes glatførebekæmpelse i henhold til kommunes vinterregulativ.

Vinterperioden fra 15. oktober 2019 til 15. april 2020 var den næstvådeste vinter siden 1874 med solskinstimer under gennemsnittet og meget få døgn med frost og sne.

Vejtemperaturen har ofte ligget to-tre grader under lufttemperaturen. Det resulterer ofte i frysende veje til trods for de positive lufttemperaturer.

Specielt i den forgangne vinter har der i Vejen Kommune været megen nedbør og situationer, hvor der var risiko for frysende våde vejbaner. Det har hver gang udløst stor aktivitet hos vintervagten og ført til saltninger mod glat føre. Denne vinter har der dog ikke været brug for snerydning.

Vinteren 2019-2020

I Vejen Kommunes budget er der afsat 11,6 millioner kroner til vintertjenesten.

I perioden fra 15/10 2019 til 1/6 2020 har udgiften været cirka 7,5 millioner kroner.

I 2019/2020 var der 55 udkald på A-ruter, 19 på klasse 2- og 3-veje i åbent land og 13 på klasse 2- og 3-veje i bynære områder.

Til sammenligning var der i vinteren 2017-2018 143 udkald på klasse 1-veje, 74 på klasse 2- og 3-veje i åbent land og 55 på klasse 2- og 3-veje i bynære områder.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce