Annonce
Erhverv

Vejens iværksættere er landets mest sejlivede: Mange er et mulehår foran fra starten

Juliane Bech sprang i 2020 ud som iværksætter i Vejen Kommune. Hendes virksomhed sælger flagstænger, flag og trævarer og er vokset ud af hendes forældres savværk og er dermed en såkaldt spinoff virksomhed, og dem arbejder erhvervsfremme-organisationen UdviklingVejen målrettet på at få flere af. Foto: Jacob Schultz
Vejens iværksættere er landets bedste til at overleve. En opgørelse viser, at flere end syv ud af ti iværksættervirksomheder var aktive tre år efter, de blev stiftet. Nu skal flere iværksættere gerne på banen.

Vejen:  Den gode nyhed er, at Vejens iværksættervirksomheder er danmarksmestre i at overleve. Det viser konsulenthuset Iris Groups rapport  "Lokale Erhvervspræstationer 2021".

Ifølge tallene derfra var 72 procent af iværksættervirksomhederne aktive tre år efter deres etablering. I faktiske tal drejede det sig om 74 virksomheder. Tilsvarende tal fra Region Syddanmark har også vist en høj overlevelsesrate.

JydskeVestkysten har bedt Ulrik Kragh, der er direktør hos erhvervsfremme-organisationen UdviklingVejen, forklare, hvorfor de lokale iværksættere klarer sig så godt.

Annonce

- Vejens erhvervsstruktur bygger på en tradition for håndværk og industri. Her der det typisk dygtige håndværkere og dygtige købmænd, der starter egen virksomheder. Det er mennesker, der kender deres branche. De er fagligt velfunderede og velovervejede, og det giver en god succesrate.

Han nævner, at der omkring universitetsmiljøerne i de store byer er flere ideer, der bliver prøvet af ud fra en "vi prøver squ-tilgang".

- Når  man starter på den måde, så er der længere vej til at finde kunderne og få ideen gjort til et konkret produkt eller en konkret ydelse, forklarer han.

Godt i gang

Den knap så gode nyhed er, at Vejen halter bagud, når man regner på antallet af iværksættere. Her viser tallene, at nye iværksættervirksomheder i 2017 udgjorde 3,4 procent af den samlede antal virksomheder. I Region Syddanmark ligger gennemsnittet på 5,2 procenter og landsgennemsnittet ligger på 6,3 procent.

Det tal skal gerne vokse, og et af målene i kommunes Vækststrategi 2025 er, at antallet af nye iværksættervirksomheder skal op på 110 om året.  UdviklingVejen ser såkaldte spinoff som en god vej til vækst. Spinoff kan være en god ide eller et område i en eksisterende virksomhed, der rykker over i en iværksættervirksomhed, som udvikler videre på ideen eller området.

UdviklingVejen arbejder sammen med Danmarks Erhvervsfremmestyrelse om et spinoff projekt.

Erhvervskonsulent Ulrik Uhrskov fra UdviklingsVejen forklarer:

- Nogle iværksættere starter på en bar mark, mens spinoff-iværksættere ofte er et mulehår eller to foran, fordi de ofte har de første kunder og lidt mere struktur. Vi kan hjælpe med at bygge bro mellem virksomheden og en medarbejder eller iværksætter, der kan se det fornuftige i at arbejde videre med  en ide eller et område. Det er en meget håndholdt proces, for det handler meget om tillid.

UdviklingVejen hjælper gerne  alle iværksættere.  Erhvervsfremme-organisationen tilbyder blandt andet informationsaftner, hvor mulige iværksættere kan få råd til at komme godt i gang.  Når iværksætteren er i gang, så kan han eller hun få sparring med en erhvervskonsulent. 41 frivillige erhvervsledere, såkaldte mentorer, fra hele kommunen står til rådighed for at hjælpe iværksættere. Iværksætterne kan også få hjælp fra en erhvervsvagt eller hjælp til at finde  lokaler.- Vejens erhvervsstruktur bygger på en tradition for håndværk og industri. Her der det typisk dygtige håndværkere og dygtige købmænd, der starter egen virksomheder. Det er mennesker, der kender deres branche. De er fagligt velfunderede og velovervejede, og det giver en god succesrate.

Ulrik Kragh, direktør, UdviklingVejenDanmarksmester i overlevelse

  • Konsulenthuset Iris Group står bag rapporten "Lokale Erhvervspræstationer 2021"
  • Af den fremgår det, at Vejens iværksættere har den højeste overlevelsesprocent  i landet tre år efter etablering.
  • Overlevelsesraten på  72 procent er et gennemsnit af tallene fra 2017 og 2018.
  • For de to år drejer det sig ifølge rapporten samlet om 149 virksomheder.
  • Overlevelsesprocenter for de ti bedste kommuner, som Vejen er i blandt, ligger på 68 procent.
  • Overlevelsesraten for de ti kommuner i bunden ligger på 52 procent.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Billund For abonnenter

Legolands teknikere ordner alt fra videoovervågning til årets nyeste forlystelser: - Det er ligesom at få noget fra Ikea

Annonce