Annonce
Trekantområdet

Vejle Arrest skiller sig ud: Færre sygedage og nær ved ingen overfald

Siden 2016 har Jørn Støvring været enhedschef i Vejle Arrest. Han arbejder blandt andet ud fra devisen om, at man ikke bliver et bedre menneske af at blive behandlet dårligt. Foto: Mette Mørk
Mens fængselsbetjente generelt må siges at arbejde i en af landets farligste brancher, så ser det anderledes ud i arresten i Vejle. Her er der glade, grønne smiley'er og tilfredse indsatte.
Annonce

Vejle: For få ansatte, for mange sygedage, mange tilfælde af fysisk og psykisk vold og stor risiko for at få posttraumatisk stress.

Sådan er status for en gennemsnitlige fængselsbetjent inden for Kriminalforsorgen ifølge en opgørelse, som Fængselsforbundet offentliggjorde tidligere på måneden.

Men i Vejle er situationen anderledes.

Her fik arresten en grøn smiley i 2017 for godt arbejdsmiljø, og mens den gennemsnitlige danske fængselsbetjent har 22 sygedage om året, så har man i Vejle kun 5,1.

I 2019 blev der registreret 529 psykiske eller fysiske overfald på fængselsbetjente på landsplan, men i Vejle var der kun ét tilfælde - i år har der endnu ingen været.

Og hvor man i andre arresthuse og fængsler har svært ved at få personale nok, så har Vejle Arrest siden januar 2019 modtaget 25 uopfordrede ansøgninger.

- Vejle Arrest er atypisk, konstaterer enhedschef i arresten Jørn Støvring.

Annonce

Ud over rammerne

Jørn Støvring har været ansat i arresten siden september 2016.

Dengang fortalte han, at han ville gøre Vejle Arrest til Danmarks bedste arresthus, og at det blandt andet skulle ske ved at benytte sig af empati og arbejdet med de gode relationer.

- Det er ingen hemmelighed, at vi har haft nogle trivselsundersøgelser og APV'er, som ikke var for gode, siger Jørn Støvring.

Men det lader dog til, at han er ved at have fået vendt skuden. Både indsatte og ansatte udtrykker i hvert fald stor tilfredshed over at være her - omstændighederne taget i betragtning for de indsatte.


I Vejle er vi i direkte modsætning til mange af de ting, man hører om fra andre steder i Kriminalforsorgen.

Jørn Støvring


Og enhedschefen roser personalet for deres tilgang til de mennesker, de møder på jobbet i arresten.

- Personalet er rigtig dygtige og gode til at gå ud over rammerne, hvis nogen har det svært som varetægtsfængslet. Så lader de ham måske lige komme ud en ekstra tur og få en cigaret, så han kan falde ned igen, giver Jørn Støvring som eksempel.

Han understreger samtidig, at der på ingen måde bliver set igennem fingre med dårlig opførsel. Hvis en indsat ikke kan opføre sig ordentligt, så bliver vedkommende udelukket fra de tilbud, der er i arresten: Som for eksempel film-aftener, billardturneringer eller en koncert, som den arresthuspræsten var med til at arrangere forleden aften.

Men her var alle faktisk inviteret, fordi der ingen problemer havde været.

- Men det er også nemmere for de indsatte at opføre sig ordenligt, når arbejdsmiljøet i arresten er godt, vurderer Jørn Støvring.

Da sommervarmen var allerværst, indførte enhedschefen, at arrestanterne fik lov at være på gårdtur i længere tid end blot en time om dagen.

I løbet af sommeren blev der også indført ugentlige grillaftner, hvor arresten, i stedet for den almindelige mad fra fængslet i Sdr. Omme, købte grillbakker til de indsatte.

Annonce

Corona-lukket

I løbet af foråret og den tidlige sommer var Vejle Arrest lukket hermetisk ned i otte uger på grund af corona. Ingen, ud over de indsattes advokater, måtte komme på besøg. I stedet blev tiden blandt andet brug på at producere værnemidler af høj kvalitet i arrestens værksted.

Andre steder kunne frustrationerne over ikke at kunne se sin familie måske have givet anledning til ballade, men ikke i Vejle.

- Vi havde ikke én eneste magtanvendelse i den periode, og jeg har kun ros til overs for personalet og deres tilgang til situationen, siger en tilfreds enhedschef, som samtidig glæder sig over, at "hans" indsatte viste samfundssind midt i corona-krisen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce