Annonce
Sport

Vejle-atleten Kasper skal løbe for italiensk mesterklub: Løn er der ikke penge til - men han slap for skældud

Kasper Filsø har mange oplevelser med sig i bagagen. Han har blandt andet mistet sin søster. Det har givet ham en bevidsthed om sin mentale styrke, og han har også haft en mentaltræner tilknyttet i et par år. I dag føler han, at han har fundet de værktøjer, der virker for ham, så han kan holde fokus og præstere. Foto: Mette Mørk
Para-atlet Kasper Filsø har skrevet kontrakt med en italiensk klub. Alligevel er det en kamp at få økonomien til at hænge sammen, men den 31-årige vejlenser klager ikke.

Vejle: "Vejlenser skifter til italiensk mesterklub."

Den overskrift bliver normalt fulgt op med oplysninger om en transfersum i millionklassen og en løn, vi andre kun kan drømme om.

Men 31-årige Kasper Filsø er ikke fodboldspiller.

Annonce

Han er en af landets hurtigste para-atleter på 100 og 200 meter, og da han for en måned siden sad til møde med præsidenten i den italienske atletikklub "Sempione 82", lød beskeden:

"Vi kan desværre ikke udbetale dig løn."

Alligevel skrev vejlenseren glad og tilfreds under på kontrakten med den italienske klub, som vil betale flybilletter og dække alle udgifter til stævner og træningslejre i støvlelandet.

Hvad har han nu gjort

- Jeg har løbet mod italienere flere gange og var inviteret til Italien for at løbe et stævne. Men jeg vidste ikke noget om, at de gerne ville have, at jeg skulle løbe for dem. Da jeg dagen efter løbet fik at vide, at vi skulle have en alvorlig snak, tænkte jeg med det samme: "Hvad har jeg nu gjort af dumme ting?" For jeg var nok lidt af en ballademager i skolen, fortæller Kasper Filsø.

Men i stedet for skældud var der ros til atleten, som er født uden højre underarm, for han havde netop sat italiensk rekord på 100 meteren dagen i forvejen.

Kasper Filsø bruger cirka 20 timer om ugen på at træne på Vejle Atletikstadion. Timerne bliver både brugt på løbebanen og i styrketræningslokalet. Foto: Mette Mørk

- Sempione har vundet det italienske mesterskab gennem flere år og satser på para-atletik. Jeg skal tage derned otte-ni gange om året og skal løbe for klubben i den italienske turnering for para-atleter. Sådan en har vi ikke herhjemme, hvor jeg løber mod atleter med to arme og to ben. Men Italien er meget længere fremme, når det gælder parasport, og atletik i Italien er bare populært, fortæller atleten.

Annonce

Synes det er kæmpe stort

Den italienske aftale betyder dog på ingen måde, at han forlader Vejle. Han skal fortsat løbe for Vejle IF ved stævner og til DM, hvor han løber mod ikke-handicappede atleter.

- Der er ikke konkurrence og udøvere nok her hjemme. Derfor vil det ikke give mening at løbe mod andre arm-amputerede atleter her. Jeg har vundet nogle heats og stævner, men det er ikke realistisk at vinde et DM mod løbere med begge arme og ben, siger Kasper Filsø.

Efter morgentræningen når Kasper Filsø en friskbrygget kop cortado, mens han får en kort snak med sin kæreste, Marie Cecilie Thøstesen Hansen, inden hun skal køre på arbejde i Bilka. Foto: Mette Mørk

Han er en del af paralandsholdet og håber, at hans aftale kan inspirere andre med et handicap til at sætte sig høje mål og arbejde mod dem.

- Forbundet (Parasport Danmark, red.) synes, det er kæmpe stort, at jeg har lavet en aftale med den italienske klub. Vi taler om, hvordan vi kan bruge det samarbejde i forhold til andre atleter og paralandsholdet, fortæller atleten.

Annonce

Storesøster døde af kræft

Han kom til Vejle i 2016, men er født og opvokset i Lemvig og drømte som barn om en karriere som professionel fodboldspiller.

Den manglende underarm var ikke et handicap på grønsværen, og han nåede med omkring FC Midtjyllands talenthold, da han mistede sin søster og bedste ven.

Para-atleten bruger en del tid på at spille Xbox med gode venner. Foto: Mette Mørk

- Min søster, der var syv år ældre end jeg, døde af kræft som 21-årig, og jeg brugte tre-fire år på at finde mig selv og finde fred med, hvad der var sket. Verden var sort, jeg kunne ikke koncentrere mig om noget, og jeg spildte de år. Jeg droppede fodbolden, men atletikken blev  min redning i forhold til at arbejde med mig selv, fortæller Kasper Filsø og tilføjer:

- Nu har jeg fundet ro med, hvem jeg er, og det betyder, at jeg aldrig har været bedre som atlet, Nu er jeg blevet klogere på mig selv og er glad.

Annonce

Har mange bække små

Selvom han har dokumentation på at kunne kalde sig Danmarks hurtigste para-atlet, er det lidt et puslespil at skaffe økonomi til, at han kan koncentrere sig om sin løbekarriere.

På stadion i Vejle træner han omkring 20 timer om ugen fordelt på ugens seks dage, og derfor mener han ikke, det er realistisk at passe et fuldtidsjob ved siden af.

Men han har forskellige deltidsjob, som er med til at skaffe ham et levebrød.

Kvalificerede sig ikke til PL

Para-sprinter Kasper Filsø havde håbet at skulle repræsentere Danmark ved PL i Tokyo, der skydes i gang i næste uge,  men vejlenseren har ikke kvalificeret sig.

Hans bedste resultat på 100 meteren i denne sæson er 11,41 sekunder, og var han kommet ned under de 11,30 sekunder, var han formentlig kommet med. 

- Jeg ramte ikke det rigtige løb, men konkurrencen har også været brutal i år. I min kategori er der kun kommet én europæer med til PL, fortæller Kasper Filsø.

- PL er det største, men jeg er ikke skuffet, og jeg satte mig hurtigt andre mål. Jeg tror heller ikke, at jeg ville kunne præstere ved et PL uden tilskuere og med en masse restriktioner. Jeg er meget socialt anlagt, og hvis jeg ikke har det sjovt, løber jeg ad helvede til. Derfor vil jeg hellere se frem mod VM i Kobe i Japan næste år, siger vejlenseren.

Hans endelige mål er dog at få et PL med. Det skal være i Paris om tre år, hvor han både satser på 100 meter og længdespring.

-  Jeg skal nå at have et PL med, og Paris bliver nok mit allersidste mål, siger atleten.

Tre gange om ugen er han sprinttræner i Vejle Boldklub, hvor han blandt andet arbejder på at forbedre de unge fodboldtalenters motorik. Han har en specialopgave for en af de lokale skoler og sidder med en elev, som får hjemmeundervisning.

Annonce

Far som største sponsor

Derudover har han tilknyttet en agent, som arbejder på at skaffe ham aftaler med sponsorer, og så tjener han penge på at holde foredrag om sin sports- og livshistorie.

Atletik er ikke den sport, der giver det største brød på bordet, men jeg vil gerne vise unge, hvad der kan lade sig gøre, selvom du har et handicap.

Kasper Filsø, para-atlet

- Det er en balance at få til dagen og vejen og få tid til at træne og holde gang i karrieren. Jeg passer på mine penge, for det økonomiske fylder meget, og min far er nok min største sponsor. Som atletikudøver lever du ikke det fedeste liv, men jeg synes heller ikke, at jeg mangler noget, fortæller den 31-årige atlet, der bor med sin kæreste, Marie Cecilie, i en lejlighed i Svendsgade.

Annonce

Møder med Bagger-Sørensen

Han håber, at de mange timer, han bidrager med i Vejle IF, på et tidspunkt også kan veksles til et deltidsjob, og at antallet af sponsorer udvides, nu hvor corona-nedlukningen er ovre.

Høj musik i højt tempo fylder styrketræningsrummet. - Det her er nærmest mit andet hjem, siger Kasper Filsø. Og musikken er en vigtigt del af hans træning, da det gør, at han holder fokus og kan give sig fuldt ud i dagens program. Foto: Mette Mørk

- Det har været svært at komme i dialog med virksomheder under coronaen, men jeg er heldig. Der sidder folk i Vejle, som hjælper mig økonomisk. Ikke mindst Holger Bagger-Sørensen, som jeg drikker kaffe med i ny og næ. Vi får nogle rigtig gode snakke, og det giver mig en masse både personligt og forretningsmæssigt. Holgers personlighed og vores møder er en kæmpe gave for mig, for han tror på mig, fortæller Kasper Filsø.

Annonce

Ikke færdig med verden

Ravn Arkitektur og AC Biler er et par andre lokale aktør, der ligesom Adidas støtter atleten, som er ambassadør for Vejle Kommunes parasportråd og får støtte til den sportslige del af EliteVejle og Team Danmark.

- Jeg går sindsygt meget op i kaffe, og jeg kunne godt tænke mig at få mit eget sted en dag. Men så skal jeg også kunne lave den bedste kaffe, så det øver jeg mig på. Jeg har lært at lave et hjerte på toppen, fortæller Kasper Filsø. Foto: Mette Mørk

Sidste år blev han færdig med en bachelor i sport management, og på sigt vil han gerne leve af at træne unge. Men lige nu har han ikke tiden til det.

- Det er fint at få et 8 til 17-job, tjene 40.000 kroner i måneden og bo i et flot hus, og jeg drømmer også om at få børn på et tidspunkt. Men for mig er alle de oplevelser, jeg får, og de unge mennesker, jeg hjælper, det hele værd, siger sportsudøveren og tilføjer:

- Jeg er heller ikke færdig med at vise verden, hvad jeg kan.

Kasper Filsø. Foto: Mette Mørk
Annonce
Team Esbjerg For abonnenter

Se video: Én dårlig nyhed og to gode nyheder før Team Esbjergs søndagsbrag i Champions League

Danmark

Lørdagens coronatal: 36.000 er testet positiv det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg For abonnenter

Bevaringsværdigt hus kan blive dit for 250.000 kroner: Se video fra hus, der har stået tomt i næsten 20 år

Aabenraa For abonnenter

Efter tre brud på ryggen: Kommune efterlader Kathrine uden indtægt

Esbjerg

Siemens og Facebook svigtede: Nu vil kommunen købe hårdtprøvede husejeres jord

Tønder

Bruger ikke vagter: Kommune har fravalgt sikkerhedsfolk til beskyttelse mod demente plejehjemsbeboere

Løvkvist: Formandsvalget forsvandt - nu er det en afstemning for eller imod Messerschmidt

Erhverv For abonnenter

Corona ramte salget af professionelt lyd- og lysudstyr hårdt: - I stedet for at fyre folk investerede vi i fremtiden

For abonnenter

Fynsk helikopter-fremtid pludselig usikker: Konkurrent klagede, og nu skal udbud gå om

Haderslev For abonnenter

Mike oplevede at blive ydmyget og tæsket af lærere på sin skole: Han husker stadig læreren, der brækkede hans arm på grund af et æbleskrog

27-årig nordjyde skrev et 150 sider langt manifest og kaldte sine planer om et massemord for hævnens dag

Kolding

Plejecenter får hård kritik efter tilsynsbesøg: Nu skal 17 krav opfyldes

Billund For abonnenter

Tvillingegraviditet fik Nanna på andre tanker: - Jeg vil være der for mine børn, mens de er små

Varde

Danmarks bedste yver: Læs historien om, hvor meget dyr kan give til dit køleskab, hvis de har det godt

Annonce