Annonce
Trekantområdet

Vejle-firma laver motoriserede kløpinde til køer

Køer har også brug for at klø sig. Vejle-virksomheden Cowbrush (Kobørster) producerer og sælger motoriserede børster til opsætning i stalde i ind- og udland. Foto: Mads Dalegaard
Fra vaskeanlæg til kobørster. Køer i ind- og udland bruger Cowbrush fra Vejle, når det klør.
Annonce

Vejle: Fra mobile vaskeanlæg til busser og lastbiler til roterende kløpinde til kvæg.

Det er den rejse, 69-årige Carsten Rene Schmedegaard Papuga fra Vejle, har været ude på, siden han i 2015 stiftede firmaet Cowbrush (Kobørster.dk) i Vinding.

Som navnet antyder producerer og sælger Vejle-firmaet kobørster, som er roterende børster til brug i stalde, hvor køer kan aktivere børsterne og blive kløet på steder, de ikke selv kan nå.

- Det startede for fem år siden, hvor en af mine kunder, en klovbeskærer, sagde til mig, at han kunne se ude ved sine kunder, at der manglede nogle kobørster på markedet, som var holdbare og ikke gik i stykker. Det fik mig til at tænke og efter at have eksperimenteret lidt, solgte vi den første børste i 2015, fortæller Carsten Rene Schmedegaard Papuga.

Annonce

Startede med vaskeanlæg

Han havde i forvejen firmaet Eurowash, der siden 1982 har lavet mobile vaskeanlæg til busser og lastbiler, da han kastede sig ud i produktion af kobørster.

Han stod desuden bag Eurowash-vaskeanlægget på Vindingvej, som åbnede i juli 2009 med sloganet "Byens bedste børster". Det slogan har han genbrugt i Kobørster.dk, selvom vaskeanlægget måtte lukke igen i oktober 2010.

- Vi åbnede lige før finanskrisen og det var ikke det bedste tidspunkt til sådan et projekt, fortæller Carsten Rene Schmedegaard Papuga.

Så går det bedre med kobørsterne, som han har solgt omkring 350 af i år.

Annonce

Børste-salg ramt af corona

- Kunderne kommer fra både Danmark og udlandet, hvor vi har forhandlere i Sverige, Finland, Norge, Østrig, Schweiz og Tjekkiet. Jeg forventer, at vi om få år er oppe på at sælge 500 børster om året. I år har været lidt vanskeligt, fordi vi på grund af corona ikke har kunnet komme på messer, hvor vi normalt sælger rigtig mange børster, fortæller Carsten Rene Schmedegaard Papuga, der anslår, at han har solgt omkring 1.000 kobørster i ind- og udland til en værdi af omkring 14.000 kroner stykket, siden firmaet, der har to ansatte, blev stiftet.

Han er ikke bleg for at sige, at Cowbrush står bag de bedste kobørster på markedet.

- Det, der skiller os ud fra andre, er at vi bruger tandhjulgear i vores børster. Det gør, at vores børster kan køre længere uden at overophede og bruge 50 procent mindre energi. Derfor har vores børster en levetid på omkring fire år og vi giver en garanti på et år, siger Carsten Rene Schmedegaard Papuga.

Annonce

Spørgsmål om dyrevelfærd

Vejle Amts Folkeblad møder ham hos landmand Torben Goltermann Hansen i Harndrup på Fyn, som var den første kunde hos Cowbrush og som har fået installeret i alt ni kobørster til sine 200 Jersey malkekøer og omkring 270 tyre, kalve og kvier.

For ham handler det om dyrevelfærd og om at øge ydeevnen hos hans malkekøer.

Kobørster bliver lovpligtige i 2022

I 2022 bliver det indført ved lov, at køer i danske stalde, hvor besætningen er på mindst 50 køer, skal have adgang til kobørster.

"Lov om hold af malkekvæg og afkom af malkekvæg" skulle have været trådt i kraft i 2016, men blev udsat til 2022.

I lovens paragraf 17 står: "Køer skal altid have adgang til mindst én roterende kobørste. Hvis besætningen er på mere end 50 køer, skal der være mindst én roterende kobørste pr. 50 køer. Ved beregning af kravet til antallet af roterende kobørster afrundes til nærmeste hele antal kobørster."

Der er ifølge Danmarks Statistik omkring 1,5 millioner køer i Danmark.

Heraf er omkring 567.000 malkekøer.

Alene i Region Syddanmark findes der omkring 237.000 malkekøer.

- Jeg har ikke lavet egentlige forsøg eller tests, der kan bekræfte at, mine køer producerer mere mælk på grund af kobørsterne, men det virker logisk. Man kender det jo fra sig selv: Hvis der er noget, der irriterer eller klør, så er det det eneste, man kan fokusere på. Logisk set må det være det samme for køer, siger Torben Goltermann Hansen.

Han tilføjer, at kobørsterne desuden kan modvirke skab og eksem på køerne.

- Får de skab eller eksem, skal de have medicin, og så kan vi ikke bruge den mælk, de producerer, fortæller Torben Goltermann Hansen.

Annonce

90 procent bruger børste hver dag

Kobørsterne, som hans køer har fri adgang til i deres store løsdriftstalde, aktiveres, når børsterne når en 10 graders hældning, når køerne berører dem.

Det sker ofte og ifølge Torben Goltermann Hansen er børsterne i gang 15-18 timer i løbet af et døgn.

- Vi kan følge, hvor meget køerne bruger børsterne og vi kan se, at over 90 procent af køerne bruger dem hver dag - typisk i tre-fire minutter ad gangen, fortæller Torben Goltermann Hansen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce