Annonce
Trekantområdet

Vejle kæmper på alle fronter: Får nye våben i kampen mod vandet

Josephine Philipsen repræsenterede vinderne, da Vejle Kommune kårede de bedste forslag til, hvor Vejle kan sikres mod oversvømmelser i fremtiden på en måde, der samtidig giver nye vandnære væresteder for borgerne i fjordbyen. Foto: Leif Baun
Vejles åbne idékonkurrence gav nye ideer, hvordan Vejle skal leve med mere og mere vand i fremtiden.
Annonce

Vejle: Det er for sent at spørge: "Hvor smart er det lige at bo på en strand?"

For Vejle ligger der allerede, og det bliver et større og større problem for byen.

Der er vand fra alle sider fra fjord og ådale, fra oven i form af regn og fra neden som stigende grundvand.

Klimaforandringerne betyder, at Vejle kæmper mod vandet på alle fronter. Derfor er Vejle også blandt de 14 danske byer, som staten har udpeget som særligt truede.

Mandag kårede Vejle Kommune vinderne i konkurrencen "Kanten" om, hvordan de oversvømmelser, der kan forventes i fremtiden, skal håndteres. Konkurrencen var anonym, indtil de bedste forslag var valgt.

Annonce

Åben konkurrence gav pote

- Det har været en utrolig spændende proces, og vi har været så heldige, at vi har haft hele 25 forskellige forslag at forholde os til. At idékonkurrencen har været en åben konkurrence, har virkelig højnet innovationsniveauet og bredden i de indkomne forslag, og det har været meget berigende at se, siger borgmester Jens Ejner Christensen (V).

"Membranen" hedder vinderforslaget i Vejle Kommunes konkurrence Kanten. Forslaget giver ideer til sikring af Vejle mod oversvømmelse. I stedet for at holde vandet ude lægger forslaget op til at invitere vandet ind byen på en kontrolleret måde. Illustration: Josephine Philipsen, Andrés Hernandez Wiliamson og Louisa Brando

Vinderforslaget hedder "Membranen" og er indsendt af de to landskabsarkitekter Josephine Philipsen og Andrés Hernández Wiliamson samt kunstneren Louisa Brando. Forslaget tildeles 150.000 kroner.


At idékonkurrencen har været en åben konkurrence, har virkelig højnet innovationsniveauet og bredden i de indkomne forslag, og det har været meget berigende at se.

Jens Ejner Christensen (V), borgmester


I stedet for at se vand som noget, der skal holdes væk fra land, forestiller de sig et terræn i hele fjordbyen, der kan trives med at stå under vand, når det fra tid til anden bliver aktuelt.

Annonce

Med vand fremfor mod vand

- Vi får med Membranen ikke blot et forslag til kantzonerne, men også en skitse til en masterplan for, hvordan fjordbyen kan udvikles i et design med vand i stedet for mod vand. Det er et stærkt greb, der forholder sig til hele bydelen og skaber en retning for byudviklingen, der kan være spændende at arbejde videre med, siger stadsarkitekt Lisbet Wolters.

Andenpræmien på 75.000 kroner gik til forslaget "Mens vi venter på vandet". Arkitekterne Jonathan Houser og Jonas Johansen vil skabet et landskab, der skal beskytte Vejle mod stormflod. Det skal opbygges af overskudsmaterialer fra anlægsarbejder, der dækkes af en vandsikker kappe af beton og beplantes.

Hvad sker der nu?

  • Vejle by er ekstraordinært udsat for oversvømmelser. Man kan ikke bare bygge en dæmning for at holde fjorden ude. For så er man sikker på at blive oversvømmet af vand fra ådalene.
  • I år har kommunen haft en stormflodsstrategi i høring, som efter planen bliver vedtaget i december.
  • Nu har forvaltningen nogle uger til at skabe et katalog af muligheder, som skal være færdigt sidst på året, så politikerne kan tage nogle beslutninger i midten af næste år.
  • Realdania har støttet gennemførelsen af konkurrencen, og der er mulighed for at søge penge til projekter i april næste år.

Tredjepræmien på 50.000 kroner gav dommerpanelet, som er politikerne med embedsmænd og en arkitekt udefra, til projektet "På kanten af en utopi - en undersøisk botanisk have", tegnet af Theblackbeargroup og Gamborg/Magnussen. De vil gøre fjorden til et oplevelses- og læringsrum for de besøgende.

Annonce

Kan ses på kunstmuseet

Plancher med alle forslag kan til slutningen af efterårsferien ses på Vejle Kunstmuseum.

Skal man sammenfatte ideerne, handler de om at forlade tanken om en vandkant og i stedet danne en zone, hvor oversvømmelser kan ske uden skade.

Desuden har mange forslag et element af naturoplevelse, så sikringen mod oversvømmelse også kan blive en oplevelse som værested for borgerne.

- På kort sigt er det dyre løsninger. Men hvis der ikke gøres noget, og havn og togtrafik kunne blive oversvømmet, ville det blive langt dyrere, siger arkitekt ved kommunens afdeling for Teknik & Miljø Lotta Tiselius.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Varde

Der er brug for taxa i Varde

Sønderborg

Corona aflyser udenlandske bryllupper

Annonce