Annonce
Trekantområdet

Vejle siger nej til andres slam i fjorden - men vil selv af med 100.000 kubikmeter

En gang om ugen sejler en pram ud fra Vejle Erhvervshavn til Trelde Næs for at dumpe opgravet havbundsmateriale. Vejle Havn er nødt til at udgrave sejlrenden, for ellers kan skibe ikke lægge til, fortæller Knud Vang, havnedirektør for Vejle Erhvervshavn. Arkivfoto: Benny F. Nielsen
Vejle Erhvervshavn søger i øjeblikket om tilladelse til at dumpe 100.000 kubikmeter havnesediment over fem år på klappladsen ved Trelde Næs. - En dråbe i havet, siger havnedirektøren.

Vejle/ Trelde Næs: - I lyset af den kvantitet og så inden for en kort tid, andre har planer om at klappe, så er vores mængder en dråbe i havet.

Det siger havnedirektør Knud Vang om de mængder, Vejle Erhvervshavn dumper ved klappladsen ud for Trelde Næs.

Fra Fjordenhus og ud til broen uddyber Vejle Havn sejlrenden for at holde havdybden, så skibe fortsat kan sejle ind i havnen. Det er det opgravede materiale, som smides på klappladsen ved Trelde Næs.

Annonce

Vejle Havn søger i øjeblikket om at forny havnens klapningstilladelse, der udløber i november. Over fem år ønsker Vejle Havn at hælde 100.000 kubikmeter sediment i havet.

Ansøgningen ligger ved Miljøstyrelsen, og den lander oven i, at Kolding Kommune søger tilladelse til at dumpe 360.000 kubikmeter, mens Energinet vil klappe 254.000 kubikmeter bundmateriale på klappladsen ved Trelde Næs.

De store mængder dumpet slam, mudder og sand har affødt meget kritik fra blandt andet miljøorganisationer, fiskere og politikere.

- Vi forventer faktisk, at det kan give nogle udfordringer at få fornyet vores tilladelse i lyset af den store debat. Men vores klapning drejer sig om 20.000 kubikmeter årligt, som er delt op i ugekvoter og månedskvoter, så det kommer drypvis. De andre kommer med helt andre mængder, siger Knud Vang.

Bestemmer ikke hvor

Dykkere er i øjeblikket i gang med at tage prøver af det materiale, Vejle Erhvervshavn vil klappe. Men selvom materialet ikke indeholder miljøfremmede stoffer, fremhæver biologer stadig, at det kan påvirke havmiljøet.

- Jeg skal ikke gøre mig klog på, hvad det betyder for havmiljøet. Der er meget strøm derude, og der er simpelthen så dybt ved klappladsen, at vi ikke kan måle nogen forandringer på havbunden med den smule, vi kommer med, siger Knud Vang.


Vi tager ikke stilling til, hvor det skal klappes. Det gør Miljøstyrelsen. Hvis styrelsen siger, at vi skal sejle længere væk, så må vi gøre det.

Knud Vang, havnedirektør


Hvorfor kan I ikke bare smide materialet på land?

- Det kan man i teorien sikkert godt, men hvor skal vi lige gøre af de mængder? Hvis det ikke er forurenet, når det ligger i sejlrenden, hvad er forskellen så på, at det ligger i havet ved Trelde Næs? På det område, hvor vi smider det ned, er det klart, at vi vil påvirke de fisk og planter, der lever der. Men det vil være på den plet, siger Knud Vang.

Mogens Flindt, forskningsleder ved biologisk institut på Syddansk Universitet, har på grund af strømforholdene ved Trelde Næs talt for helt at lukke klappladsen, da han mener, at der en stor risiko for, at slammet fordeler sig i fjorde.

Vejle Havn vil være klar på at flytte materialet.

- Vi tager ikke stilling til, hvor det skal klappes. Det gør Miljøstyrelsen. Hvis styrelsen siger, at vi skal sejle længere væk, så må vi gøre det, siger Knud Vang.

Annonce
Kultur For abonnenter

Ny sommerserie med borgmesterkandidaterne om alt det, der ikke handler om politik: Villy Søvndals bedste oplevelse i en bil var, da ambulanceredderne sagde "nu er det veloverstået"

Danmark

Lørdagens coronatal: 749 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Varde

Linda er en af de irriterende pårørende: Datter på 70 insisterer på at blive hørt om sin mors behandling

Aabenraa For abonnenter

Deres største overskud nogensinde: Stort møbelhus har ansat 20 nye medarbejdere for at kunne følge med

Aabenraa

Michael tog en maraton i Lillebælt: Svømmede fra Aabenraa til Assens på 14 timer

Kultur

Ventelisten til populær sauna vokser og vokser: - Jeg vil hellere end gerne åbne op

Sydjylland For abonnenter

Der er lige nu ekstremt tørt i Syd- og Sønderjylland: Landmænd står med kæmpe udgifter på grund af det vilde vejr

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Kolding

Geografisk Have kæmper mod umulig plante: - Den forsvinder nok aldrig

EfB

Patrick Schmidt og de andre angribere får ny konkurrent: EfB henter stortalent til angrebet

Danmark

Lørdagsbilister kan forvente trafikklumper og kødannelse

Sønderborg

Damerne strålede, skålede og skrålede

Erhverv For abonnenter

Nichemejeri: 400 ton ost om året tager nu en bæredygtig drejning

Aabenraa

Foder, stalde og udstyr er skyllet væk i de enorme vandmasser: Sønderjysk par samler ind til de katastroferamte dyr i Tyskland

Annonce