Annonce
Trekantområdet

Vejle Spildevand: Det handler om stor lokal opbakning til LAR-projektet

Vejle Spildevand arbejder flere steder for at reducere overløb. I Givskud ønsker man at nedsætte mængden af blandet regn- og spildevand, der ender i Givskud Bæk. Arkivfoto: Mads Hansen
Det handler om bred opbakning til LAR-projektet i Givskud, for at det er interessant for Vejle Spildevand at gå ind i projektet.
Annonce

GIVSKUD: - Det projekt og de tiltag, som Lokalrådet i Givskud har gang i med lokal afkobling af regnvand, er virkelig interessant, set fra et kommunalt synspunkt.  Regnvandsprojektet i Givskud kan gå hen og blive en slags rollemodel for hvordan, man kan lave lignende projekter i andre landsbyer og byer fremover.

Ovenstående citat kommer fra Kristine Thorsen, der er miljøtekniker og projektleder ved Teknik og Miljø, Landbrug og Vand i Vejle Kommune. Hun ser store muligheder i det pilotprojekt, man pt. er i gang med at få stablet på benene i byen.

- For det første får vi her en platform til at fremme budskabet om LAR-mulighederne, for det andet gavner det Givskud Bæk, og for det tredje er projektet her et eksempel på, hvordan man kan inddrage borgerne i projektet, og det er netop alle de ting, vi rigtig gerne vil, siger Kristine Thorsen.

Civilingeniør Ellen Ansholm Rasmussen fra Vejle Spildevand forklarer, at kloaksystemet i det meste af Givskud er bygget op om ét fælles rør til både regnvand og spildevand.

Når det regner kraftigt, bliver rørene overfyldt, og noget af det blandede regn- og spildevand løber ud i Givskud Bæk, uden at være blevet renset. Derfor skal der laves en indsats på kloakken for at disse overløb til Givskud Bæk bliver reducerede.

Annonce

Kræver en vis opbakning

- Ved Vejle Spildevand laver vi en række tekniske tiltag på vores kloaksystem, som vil reducere kraftigt i overløbene. Overløbene vil dog kunne blive yderligere reduceret, hvis kunderne i Givskud håndterer regnvandet på deres egen grund, forklarer Ellen Ansholm Rasmussen.


For det tredje er projektet her et eksempel på, hvordan man kan inddrage borgerne i projektet.

Kristine Thorsen, miljøtekniker og projektleder i Vejle Kommune


For at man kan se en effekt i overløbsmængden, kræver det, at der en vis opbakning til projektet. Er tilslutningen ikke stor nok, vil det ikke gøre en stor nok forskel for bækken, og Vejle Spildevand vil skulle bruge pengene bedre på en anden løsning.

- Hvis opbakningen til privat håndtering af regnvand på egen grund er tilstrækkelig stor til, at man kan se en effekt på overløbene, kan de private officielt udtræde for regnvand og få regnvandsdelen af tilslutningsbidraget tilbage. Det svarer til ca. 25.000 kroner her i 2020, siger Ellen Ansholm Rasmussen.

Der bliver snarest udsendt informationsmateriale om projektet. Kunderne har derefter frem til 1. juni 2021 til at tilkendegive, om de ønsker at håndtere regnvandet på egen grund.

- Derefter bruger vi en måned på at beregne, om tilslutningen til projektet er så stor, at vi kan tilbagebetale ca. 25.000 kroner til dem, der ønsker at håndtere regnvandet på egen grund. I løbet af juli 2021 vil vi melde tilbage til dem, hvad resultatet bliver, forklarer Ellen Ansholm Rasmussen.

Annonce
Kolding For abonnenter

Ejvind er ny holdkaptajn for indsamling af  julehjælp til fattige børnefamilier:  248 har allerede søgt om mad og gaver

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Varde For abonnenter

Katja og Alex har drevet landsbykro med solide overskud år efter år: - Vi har også været lidt heldige

Annonce