Annonce
Sønderborg

Vejnavne: Kvinderne er stort set usynlige på vejkortet

Sønderborg Kommune kan bare ringe til Else Egholm og Bodil Gregersen fra Gråsten Lokalhistoriske Arkiv næste gang, en vej eller plads i Gråsten skal opkaldes efter en afdød person. De har masser af kvindelige kandidater. Foto: Birthe Juul Mathiasen
Flere end 90 veje, gader og pladser i Sønderborg Kommune er opkaldt efter en afdød mand. Kun 16 er opkaldt efter en kvinde.
Annonce

Sønderborg: I USA går diskussionen om, hvorvidt tiden er løbet fra statuer af hvide engang så betydningsfulde mænd, der blev rige på slavehandel.

I København har to borgmestre fået øje på vejskilte navngivet efter afdøde personer. Både Franciska Rosenkilde, borgmester for kultur og fritid, og Ninna Hedeager Olsen, borgmester for teknik og miljø, konstaterer, at mændene er overrepræsenterede i bybilledet. Det vil de have ændret, så flere kvinder fremover bliver mindet.

I Sønderborg er flere end 90 gader, veje og pladser er opkaldt efter en afdød mand. Til sammenligning er kun 16 opkaldt efter afdøde kvinder.

- Alene Gråsten har haft mange kompetente kvinder, som er værd at mindes. Men hvad det angår er der stadig ikke ligestilling, konstaterer Else Egholm, leder af lokalhistorisk arkiv i Gråsten.

For fem år tog hun initiativ til en udstilling i arkivet om afdøde kvinder fra Gråsten og omegn, som havde gjort en særlig indsats for deres lokalområde. 23 kvinder fandt arkivet frem til.

Annonce

Kvinder del af historien

I Aarhus har den tidligere rådmand Lone Hindø (S) siden 2003 kæmpet for flere kvindenavne på gadeskiltene. Hun konstaterer, at det har været og stadig er et ”langt og sejt træk”.

- Og det er kvinderne selv, der skal holde øje med det. Hvis ikke vi presser på, går de betydningsfulde kvinder over i glemslen, mener hun.

I de syv alsundkommuners tid var Sønderborg mere rundhåndet end i dag med at navngive veje efter afdøde personer, hvilket hele digterkvarteret i den østlige del af byen er et eksempel på. Her blev dog også kun plads til to kvindelige digtere, nemlig Selma Lagerlöft og Karen Blixen, selv om dansk litteraturhistorie omfatter talrige kvindelige forfattere.

Lone Hindø mener, det også er vigtigt at huske mennesker, der gjorde en indsats i deres lokalområde:

Kvinder værd at mindes

Hen over sommeren sætter JV Sønderborg fokus på lokale kvinder, som kunne være værdige til at få en gade eller plads opkaldt efter sig.

- Navnene fortæller jo både om byens historie og dem, hvis indsats vi bygger på. Og der har levet lige så mange kvinder som mænd i byen, siger hun.


Alene Gråsten har haft mange kompetente kvinder, som er værd at mindes. Men hvad det angår er der stadig ikke ligestilling.

Else Egholm, leder af lokalhistorisk arkiv i Gråsten.


Man kan måske mene, at der tidligere ikke har været så mange kvinder, der har haft en særlig betydning?

- Nej, der findes mange fremtrædende kvinder, som er blevet glemt, fordi mændene altid er først i tankerne. Ganske enkelt, svarer Lone Hindø.

Hun konstaterer dog, at kampen i Aarhus ikke har været forgæves. Med en enkelt undtagelse er alle veje i byens nye havnekvarter blandt andet opkaldt efter kvinder.

- Vi vil gerne have forslag til en pulje, vi kan bruge af næste gang, vi skal navngive veje, siger Tina Callesen, afdelingsleder i Byg og Bolig, Sønderborg Kommune.

OBS: I en tidligere version af denne artikel skrev vi, at kun 15 kvinder har fået en vej opkaldt efter sig. Men vi havde glemt Visselulles Have, som er opkaldt efter en kvindelig havnearbejder i Sønderborg. 

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Birthe Kjærs afgørende møde i 1968

Danmark

Sådan ruster vi EU til fremtiden

Nordtyskland

Risikerer fængsel: Tysk familiefar tog på McDonalds, selv om han vidste, han var smittet

Annonce