Annonce
Esbjerg

Velbekomme: Ældre fortsætter med varm mad til frokost

Beboerne på Esbjerg Kommunes plejehjem vil som udgangspunkt fortsat få serveret et varmt måltid midt på dagen. Et forsøg i Ribe viste, at der ikke var stemning for i stedet at få den varme mad til aften. Arkivfoto: Michael Bager.
Det ville koste 22 millioner kroner at servere varm mad om aftenen i stedet for til frokost på kommunens plejehjem. Behovet er der ikke for alvor, så de penge vil politikerne hellere bruge på noget andet.

Esbjerg Kommune: Ældre borgere på kommunens plejehjem vil også fremover få serveret varm mad til frokost og smørebrød til aftensmad.

Det er konklusionen efter en forsøgsperiode, hvor beboere på plejehjemmet Margrethegården i Ribe blev tilbudt at kunne få serveret et varmt måltid om aftenen i stedet for til frokost.

Forsøget skulle have varet tre måneder med start i februar, men på grund af coronakrisen blev det indstillet efter cirka halvanden måned.

Nu er politikerne i Sundhed- & Omsorgsudvalget blevet præsenteret for konklusionerne.


De penge vil vi meget hellere bruge på noget andet, for eksempel opnormeringer af personale til pleje og omsorg.

Preben Rudiengaard.


- Vi kan se, at der er delte meninger blandt beboerne med en lille overvægt af borgere, der helst vil have varm mad til frokost og smørebrød til aften, som de har været vant til. Personalet har også været i tvivl, så vi har ikke fået noget entydigt svar. Vi har i udvalget fået en kvalificeret drøftelse af situationen, og vi var alle enige om, at vi ikke ville ofre 22 millioner kroner på at omlægge madrutinerne. De penge vil vi meget hellere bruge på noget andet, for eksempel opnormeringer af personale til pleje og omsorg, siger Preben Rudiengaard (V), der er medlem af Sundhed- & Omsorgsudvalget.

Annonce

Gode oplevelser

Hele idéen med forsøget var at skabe gode måltidsoplevelser for borgere på plejehjem og bidrage til at øge livskvalitet og sundhed for den enkelte.

Beboerne har også svaret, at de fik en bedre social oplevelse af aftenmåltidet, når der var smørebrød på menuen, blandt andet fordi beboerne hjalp hinanden og rakte fade rundt mellem sig.

Preben Rudiengaard er opmærksom på, at der sagtens kan være plejehjemsbeboere, der har andre ønsker end flertallet.

- Der kan være beboere, der af forskellige årsager helst vil have det varme måltid om aftenen, og det skal vi kunne honorere ved at tilbyde at varme en ret i mikrobølgeovn, så mere firkantet er det ikke. Jeg kommer selv meget på Åhaven, hvor min kone er beboer, og jeg er fuldt tilfreds med den måde, det fungerer på der, og smørebrødet er virkeligt lækkert, siger Preben Rudiengaard.

Madforsøg

Det var det socialdemokratiske medlem af Social- og Sundhedsudvalget Nini Oken, der i sin tid foreslog at undersøge, om plejehjemsbeboere hellere ville have varm mad om aftenen.

Margrethegården i Ribe blev udvalgt til forsøget.

28 ud af 56 beboere svarede inden forsøgsperioden, at de fortsat ønskede varm mad til frokost. 12 ønskede den varme mad om aftenen, mens resten af de adspurgte svarede "lige meget" eller "ved ikke".

Skulle samtlige kommunens cirka 850 beboere på plejehjem have varm mad om aftenen i stedet for midt på dagen, ville det betyde en merudgift på knap 22,5 millioner kroner, først og fremmest til aflønning af ekstra pleje- og køkkenpersonale.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Trekantområdet For abonnenter

Sex i en hemmelig verden: Alle slags mænd mødes i skoven - også dem med vielsesring og autostol på bagsædet

EfB For abonnenter

1-1-kamp mod Silkeborg efter den bedste præstation meget længe: EfB fik sendt et stærkt signal

Annonce