Annonce
forside

Velfærden skæres ind til knoglerne - lad os i stedet investere i fællesskabet.

Synspunkt: Det er muligt, at de økonomiske tal på regnearket passer, men vi er nervøse for, om tallene passer, når et rimeligt velfærdsniveau skal opretholdes. Nervøsiteten er ikke blevet mindre, efter JydskeVestkysten den 12. januar bragte en artikel om de kommunale besparelser i Esbjerg Kommune. Her blev der på forsiden bragt en artikel om, hvordan kommunale besparelser rammer borgere i fleksjob, hvordan folkeskolen og andre borgernære velfærdsområder de kommende år skal spare et enormt millionbeløb i effektiviseringer. Hvis man er i tvivl om, hvorvidt der spares helt ind til knoglerne, behøver man blot at se på folkeskoleområdet. Skolerne har som helhed cirka 27 millioner kroner til den almindelige drift, og alt i alt skal skolerne som udgangspunkt finde cirka 12 millioner kroner i 2019 i besparelser. Sparekravet bliver dobbelt så stort i 2020. Med mange års erfaring fra økonomiudvalget, kan vi kun alt for godt sætte os ind, hvor vanskelig opgaven er.

Vi hilser det derfor meget velkommen, at en samlet opposition i Folketinget vil have sat en stopper for regeringens årlige nedskæringer af kommunernes udgiftsramme til velfærd. Det betyder faktisk rigtig meget for kommunalbestyrelsernes handlemuligheder, at kommunerne hvert år skal aflevere store pengebeløb til pengekassen i finansministeriet.

Selv om Esbjerg Kommunes borgmester er partibeslægtet med landets finansminister, håber vi, det er en kamp, som han fremadrettet vil kaste sig yderligere ind i. VLAK-regeringen sender grønthøsterbesparelser ud over kommunerne - og det bør vi få sat en stopper for.

Borgerne har heldigvis gode muligheder for at stoppe regeringens sparekrav på velfærd i forbindelse med folketingsvalget i 2019. Der er helt indlysende nogle borgernære velfærdsområder, som er skåret så langt ind til knoglerne, at en ny regering også er nødt til at målrette særlige investeringspuljer til særlige velfærdsområder.

Folkeskoleområdet, handicapområdet og ældreområdet er umiddelbart områder, som bør have et velfærdsløft.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

JV mener: Groteske udsættelser af sigtelser skal stoppe

Bandekonflikter, grænsekontrol og forebyggelse af terror har de seneste år gjort det meget svært for politiet på tilfredsstillende vis at løse alle sine resterende opgaver. Flere betjente til det hårdt pressede korps er på vej, men det tager tid at få dem uddannet, så både politikere og politiledelse står fortsat med en vigtig prioriteringsopgave. I denne uge er det kommet frem, at man ifølge Politiforbundets formand, Claus Oxfeldt, i alle politikredse i nogle tilfælde venter med at sigte mulige gerningsmænd. Det sker på grund af mandskabsmangel for at kunne leve op til politisk bestemte tidsfrister. I sager om vold og våben må der højest gå 30 dage fra, der er rejst en sigtelse, til der er en tiltale, og i voldtægtssager er fristen typisk 60 dage. Berlingske har talt med en anklager, der på møder har hørt ledere fortælle om, at der i Københavns Politi løbende ligger 500-1000 sager, hvor der på grund af tidsfristerne ikke er rejst sigtelser, selv om politiet kender til de mulige gerningsmænd. Det er en hån mod både ofrene og mod befolkningen, der skal have tillid til, at efterforskningen er så effektiv som muligt. Det er fornuftigt, at der er krav om, at sager om grov kriminalitet bliver afsluttet hurtigt. Men ressourcerne skal også følge med. Derfor må politikerne erkende, at politiet står i en svær situation, hvor rigide krav om tidsfrister kan virke mod hensigten. I stedet må kravet være, at politiet får prioriteret kræfterne bedst muligt og ikke lader sig styre af tidsfrister og deraf følgende målkrav, som lederne måles på. Hvis politiet har en konkret mistanke, skal der selvfølgelig rejses en sigtelse med det samme. Også selv om der er risiko for, at der går flere end for eksempel 30 dage, før der er rejst en tiltale. Det er afgørende, at efterforskningen sker hurtigst muligt. Det må politikere og politiets ledelse sørge for, så de groteske udsættelser af sigtelser kan stoppe.

Annonce