Annonce
Esbjerg

Velhavende Esbjerg-familie investerer formue i cannabis

Denne lystejendom øst for Skærbæk i Sønderjylland er omdrejningspunkt for Familien Bonnichsen fra Esbjergs planer om en produktion af medicinsk cannabis.

Familien Bonnichsen fra Esbjerg er klar med et to-cifret millionbeløb til dyrkning af medicinsk cannabis ved Skærbæk, men Energinets kommende højspændingsforbindelse kan ende med at spænde ben for det storstilede projekt.

Esbjerg: Med en investering på et to-cifret millionbeløb er en velhavende Esbjerg-familie klar til at investere i en storstilet dyrkning af medicinsk cannabis øst for Skærbæk i Sønderjylland, og godkendelsen fra Lægemiddelstyrelsen er i hus.

Men nu er Energinets i forvejen udskældte 400 kV-højspændingsforbindelse mellem Idomlund ved Holstebro til den dansk-tyske grænse kommet i vejen - allerede inden de 35 meter høje master er rejst. Eftersom linjeføringen ikke er fastlagt, ved ingen endnu, hvor det vil være forsvarligt at placere det 5.000 kvadratmeter store væksthus, der blandt andet skal investeres i, og det skal til at være, hvis ikke projektet skal blive sejlet agterud af andre lignende projekter.

Det er Familien Bonnichsen Holding - personificeret ved bestyrelsesformand Per Bonnichsen Jensen og døtrene Christinna og Teresa fra Esbjerg - der er klar med et "stort, tocifret millionbeløb", og familien har allerede investeret omkring én million kroner i projektet, som bær-kongen fra Øster Gasse, Anders Sørensen, står bag.

- Men vi kan ikke komme videre, før vi kender linjeføringen for den 950 meter brede tracé, og vi kan ikke få noget svar før i begyndelsen af 2020. Det er vi selvfølgelig ikke tilfredse med, og det kan i sidste ende betyde, at vi må trække os fra projektet, siger Per B. Jensen.

Annonce

Vibegårds Gartneri

Familien Bonnichsen Holding stiftede sidste år selskabet Vibegårds Gartneri A/S med det formål at etablere produktion af medicinsk cannabis.Det har tidligere været fremme, at familien er klar til at investerer op til 100 millioner kroner.

Familien Bonnichsen Holding forventer at investere mellem 6-10 millioner kroner i projektet de første par år.

Herefter er der allerede nu lagt planer for en udvidelse til hele 70.000 kvadratmeter og dermed beskæftigelse for yderligere 100 medarbejdere i Gasse. Så skal der også etableres eget laboratorium og holdingselskabet forventer således at der bliver tale om en investering på mellem 70 og 100 millioner kroner.

Per Bonnichsen Jensen, der har tjent sine penge gennem sit speditionsfirma N&K Spedition, er vokset op cirka en kilometer fra det sted ved Skærbæk, hvor han planlægger produktion af medicinsk cannabis. Privatfoto

Borgmester på sagen

Per Bonnichsen Jensen er en kendt erhvervsmand i Esbjerg. Han stiftede et speditionsfirma N & K Spedition i 1988. Firmaet er i dag blandt landets største speditionsfirmaer, og Per B. Jensen er trods en fusion for et par år siden med en hollandsk gigant, der gjorde N& K Spedition til en af Europas største inden for køletransporter, fortsat medejer med den næststørste ejerandel.

Per Bonnichsen Jensen er selv vokset op mindre end en kilometer fra lokaliteten øst for Skærbæk, hvor cannabis-produktionen tænkes etableret. Familien købte her for to år siden Vibegaarden, hvor der i dag blandt foregår bærproduktion. Samlet set ejer Familien Bonnichsen 300 hektar jord i området, svarende til tre millioner kvadratmeter jord, hvortil blandt andet også hører en lystejendom.

Investeringen i et væksthus til produktionen af medicinsk cannabis ventes på sigt at skabe 20-25 arbejdspladser.

Også Tønders borgmester Henrik Frandsen (V) er stærkt utilfreds med, at anlæggelsen af højspændningsforbindelsen sætter udviklingen af det konkrete projekt i stå. Imens har Energinet.dk meddelt, at den nye højspændingslinje i bedste fald er klar i første kvartal i 2020.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

JV mener om Radio24syv: Man kan både vinde og tabe udbud

Når det offentlige sender opgaver i udbud, ligger det i sagens natur, at man som byder både kan vinde og tabe. Og det er også naturligt, at når en udbudsperiode udløber, risikerer det firma, der hidtil har løst opgaven, at tabe kampen om et nyt udbud. Men de selvfølgeligheder anfægter ikke de mange tilhængere af Radio24syv, der er dybt skuffede og vrede over, at radiokanalen ikke kan fortsætte efter denne måneds udgang. Lukningen af Radio24syv bliver af kritikere set som politikeres bevidste forsøg på at stoppe en kanal, der har lavet magtkritiske nyheder og satire. Dette blev også af disse kritikere set som årsagen til, at det daværende borgerlige flertal besluttede, at det nye udbud af Radio24syvs sendetilladelse skulle føre til en radiostation med hovedsæde i provinsen. Radio24syvs ejere ønskede på de forudsætninger ikke at søge. Det vakte så stor kritik, at et politisk flertal reagerede med at beslutte et udbud af en internetbaseret DAB-kanal, som ville give Radio24syv en chance for at fortsætte. Men i et udbud hverken kan eller skal politikerne bestemme hvem, der skal løse opgaven. Det har det politisk uafhængige radio og tv-nævn under Kulturministeriet haft til opgave at afgøre. Nævnet valgte så tirsdag eftermiddag, at Radio24syv ikke får den opgave. Det var et chok for mange medarbejdere og lyttere af en station, der i løbet af otte år har revolutioneret taleradio i Danmark. Tak for det. Men det er forkert, at politikerne har lukket Radio24syv. Stationen har tabt til konkurrenten Radio Loud, som af Radio og tv-nævnet er vurderet til på en række opstillede kriterier at have indgivet det bedste bud. På FM-båndet er Radio4 med hovedsæde i Aarhus klar til fra 1. november at blive afløseren for Radio24syv. Radio4 er ejet af en række lokale og regionale medier, herunder Jysk Fynske Medier, hvis største dagblad er JydskeVestkysten. Også Radio4 må risikere at kunne tabe et eventuelt nyt udbud, når den nuværende sendetilladelse udløber om otte år. For den slags udbud kan man både vinde og tabe.

Annonce