Annonce
Tønder

Velkommen her: Landsbyens borgere har hus til tilflyttere klar

Bestyrelsen for anpartsselskabet bag Sæd Tilflytterhus var med til at tage fat i weekenden. Fra venstre er det Lars Thomsen, Christian Andresen og Flemming Frandsen. Privatfoto
Et lokalt ApS i grænselandsbyen Sæd har købt et dødsbo, der netop nu istandsættes og indrettes som tilflytterhus. De første lejere, der vil prøve livet på landet, kan rykke ind til august.
Annonce

SÆD/UBJERG: - Så er der handlet. Huset bliver klar til august.

Sådan lyder meldingen fra folkene bag "Sæd Tilflytterhus ApS". Selskabet blev stiftet af 16 personer for seks måneder siden, og de kan nu kalde sig husejere.

Rundt om og inden i huset på Lillestrømvej 5 i grænselandsbyen Sæd summede det i den forgangne weekend af liv. Lillestrømsvej 5 er udset til at blive byens tilflytterhus, og lørdag/søndag var 10 af ejerne samlet til - med god afstand - at sætte gang i en større renovering.

- Det er et dødsbo, så der er en hel del, vi gerne vil have forbedret og renoveret, og det er der penge til, for vi fik forhandlet en god pris. Tilflytterhuset ser ud til at kunne holde sig indenfor budgettet på omkring 650.000 kroner, når det står færdig til august, fortæller Lars Thomsen.

Han er en af de tre bestyrelsesmedlemmer i ApS'et, og han er også en af de 16 anpartshavere, der sammen har etableret et anpartsselskab, der skal drive selve huset.

Tilflytterhus

Et tilflytterhus er et hus, hvor en tilflytter alene eller sammen med familien kan afprøve livet på landet.

I Sæd er huset ejet af et lokalt anpartsselskab med 16 anpartshavere.

Tilflytterne kan højst bo der i et år.

Tanken med et lokalt ejet tilflytterhus er at tiltrække nye borgere, ved at udleje huset til dem, og tage godt imod dem og understøtte etablering af et godt netværk.

Annonce

Lokalt ejerskab

Der findes tilflytterhuse flere steder i Danmark. Oftest er det et kommunalt projekt. I Tønder Kommune har landdistrikts- og bosætningsudvalget siden september arbejdet med en anden model. Udvalget har har understøttet lokalområderne til selv at etablere tilflytterhuse, i samarbejde med foreningen Balance Danmark.

- Tanken bag netop denne ejerform er at skabe lokalt ejerskab. Når det er landsbyens hus, vil tilflytterne opleve, at byen vil dem, og har invitereret netop dem, og derfor øges sandsynligheden for, at de bliver i byen eller lokalområdet, når prøveperioden er slut, siger bestyrelsesmedlem Flemming Frandsen.

- Samarbejdet med Tønder Kommune og Balance Danmark har været en uvurderlig og meget stor hjælp for projektet. Uden deres hjælp var vi ikke kommet i mål, siger

Annonce

Huslejen

Huset Lillestrømsvej 5 er på 145 kvadratmeter og har fire værelser, to badeværelser og et stort køkken-alrum. Dertil kommer 69 kvadratmeter garage/værksted, og kommende lejere kan se frem til en storslået udsigt fra landsbyens nordlige udkant ind mod Tønder.

Ifølge Lars Thomsen er der lagt op til, at den månedlige husleje for hele herligheden kommer til at ligge på godt 5000 kroner. Dertil kommer almindelige forbrugsudgifter. I den renoverede udgave kommer vil tilflytterhuset fremstå fuldt møbleret.

Det første store skridt mod realiseringen af projektet blev taget i weekenden.

Balance Danmark

Balance Danmark er en partipolitisk uafhængig organisation, der kæmper for et Danmark i geografisk balance, ved bl. a. at bidrage til udviklingen af et sammenhængende Danmark ved at udarbejde løsningsorienterede analyser og modeller om vækst og udviklingsmuligheder, som styrker hele landet.
Annonce

Et stort skridt

På lørdagens arbejdsdag blev der gået til den. Selvom der er Corona-retningslinjer, er der mange ting, der kan gøres, og det blev der i Sæd.

- Vi har ryddet op og kørt rigtig mange ting på genbrugspladsen. Tapet er fjernet, og alle gulvtæpper er taget af. Vi ønsker, at huset skal fremstå renoveret og have et moderne udtryk, så vi forhåbentlig kan sige goddag til en tilflytterfamilie den 1. august i år, siger Christian Andresen, som tredje bestyrelsesmedlem og den økonomiansvarlige i anpartsselskabet.

Tilflytter-projektet i Sæd har blandt andet fået tilskud fra landsbyfornyelsesmidlerne og fra bosætning- og landdistriktsudvalget, så der er råd til at lave energioptimering og renovering af de dele af huset, som trænger til et løft.

- Planlægningsarbejdet har stået på i over ni måneder, og der er brugt mange timer på møder og ansøgninger, men når vi nu står her med huset, har det været al umagen værd, slutter Flemming Frandsen.

Det blev til adskillige ture til genbrugspladsen, da der blev ryddet op i dødsboet på Lillestrømsvej. Privatfoto
Tæpper blev taget ud og gamle tapeter fjernet, da folkene bag tilflytter-projektet på Lillestrømsvej i Sæd gik i aktion. Privatfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Regionalt For abonnenter

Lokale byrådskvinder modtager kommentarer og klamme billeder fra borgere

Coronavirus

Live: Højere bøder på vej - Regeringen vil piratfester til livs

Trekantområdet

Langt flere end ventet er blevet podet: Flere tusinde lagde vejen forbi midlertidigt testcenter

Annonce