Annonce
Sport

Velkommen til 'Parasportens hovedstad': Her træner vores største håb i en dybfryser

Atletiktræner i Vejle IF Anders Sækmose kritiserer, at PL-sprinteren Kasper Filsø og andre lokale paraatleter og atletiktalenter må træne på et snedækket atletikstadion. Alternativet er cirka en times køretur til den nærmeste atletikhal. Foto: Michael Svenningsen
Vejle IF kan hverken tilbyde sine talenter eller bredden ordentlige træningsfaciliteter i vinterhalvåret. Klubben har ventet en årrække på en atletikhal på stadion.

Vejle: Det er lørdag formiddag, og termometeret viser langt under køleskabstemperatur.

10 atleter er mødt frem til træning på Vejle Atletikstadion, hvor de bliver delt op i to grupper, som corona-restriktionerne foreskriver.

Vi er i parasportens hovedstad, som forventer at sende mindst to atleter til de paraolympiske lege i Tokoy til sommer, men denne formiddag ligner det mere, at Kasper Filsø og de øvrige vejlensiske atleter træner til et vinter-OL.

Annonce

Løbebanen er glat af is og egner sig bedre til kunstskøjteløb, så sprinterens og de øvrige atleters træning forgår på den sne- og isdækkede plæne, som normalt er forbeholdt kuglestød, spyd- og diskoskast.

Træner i fire lag tøj

I en orange jakke midt på "hvidsværen" står træner Anders Sækmose, som begræder de forhold, Vejle IF kan tilbyde sine medlemmer, talenter og PL-håb hver vinter.

- Det er frustrerende at stå her. Du kan ikke løbe med pigsko på løbebanen, som den er lige nu. Den er for glat og helt knoldet, fordi sneen er trådt op, og alle træner i fire lag tøj med muskler og led, der er stive. Vi kan ikke lave teknisk træning, der har noget at gøre med konkurrence. Det er kun muskelmasse og udholdenhed, vi kan træne, konstaterer Anders Sækmose.

Vejle IF efterlyser en lang atletikhal, der er planlagt til at ligge, hvor den nu nedrevne tribune på langsiden lå over mod Nørreskoven. Tidligere har atletikklubben brugt det kommunale hjælpemiddeldepot på Niels Finsensvej til vintertræning, men det er en nødløsning, og den er lukket for "gæster" i disse corona-måneder, fordi stedet har status som plejehjem. Foto: Michael Svenningsen

Han og andre trænere og atleter før ham har længe drømt om, at Vejle Kommune vil finde penge til en hal, der skal ligge på langsiden, hvor den gamle tribune nu er revet ned.

Annonce

Må ud på længere køretur

Flere modeller med en 60 meter løbebane og springfaciliteter har været i spil. Flere byrådsmedlemmer har arbejdet for at realisere projektet. Men faktum er, at kommunens eneste atletikklub er henvist til udendørs træning året rundt.

- Det svarer til at spille udendørs tennis året rundt. Det er rigtigt, at vi er en niche, men det er også unikt, at vi har Vejle IF som den eneste atletikklub i kommunen. Jeg synes, det er et problem for Vejle, at vi ikke har indendørs træningsfaciliteter. Hvis vi var en fodboldklub, der ikke har en kunstgræsbane, kan vi køre over til naboklubben, der har en. Hvis vi skal træne indendørs, skal vi køre til Odense, Aarhus eller Randers, fortæller træneren.


Vi har arbejdet på at få en atletikhal i mange år, men det er som at slås under vand. Der sker ikke det store.

Anders Sækmose, træner, Vejle IF


De manglende faciliteter rammer atleternes resultater ved indendørsstævner, ligesom det sætter dem bagud op til forårets udendørs sæson.

- Derfor konkurrerer vores atleter ikke på lige vilkår med de atleter, som kan træne indendørs om vinteren, siger Anders Sækmose.

Annonce

Eliteidræt uden fundament

Niche eller ej, så fremhæver han, at Vejle Kommune har status som "Team Danmark  Eliteidrætskommune", og her er atletikken blandt de idrætsgrene, der satses på.

- Som eliteidrætskommune står der i aftalen, at satsidrætterne skal have gode betingelser. Det er svært at påstå for atletikken i vinterhalvåret. Det er fint, at vi får stillet diætister, fysioterapeuter og sportspsykologer til rådighed, men vi mangler fundamentet, som er gode træningsfaciliteter, siger Anders Sækmose.

Annonce

Ingen pigsko i DGI Huset

Du står med 10 atleter  til træning i dag. Det er ikke mange at bygge en atletikhal til?

- Det er lidt som med hønen og ægget. Det kan godt være, at ikke mange træner om vinteren i dag. Men det ville de gøre, hvis vi havde en hal. Siden Randers fik en hal, er det kun gået en vej med medlemstallet, og det er op. Vi mister mange medlemmer hver eneste vinter, og det vil gøre en enorm forskel, hvis vi havde en hal, siger Anders Sækmose.

Kan I ikke rykke vintertræningen ned i en af de store haller i DGI Huset?

- DGI Huset har ikke et gulv, som vi kan løbe i pigsko på, og du kan ikke træne i løbesko. Det er som at skulle spille fodbold i sneakers, siger træneren.

Klubben tæller en håndfuld unge talenter, som gør sig på nationalt plan, med blandt andre 100, 200 og 400 meter-løber Line Grønbæk Andersen som en af de fremmeste. Verdensmester Daniel Wagner er en anden af Vejle IF's atleter, der er på vej mod PL i Tokyo, men han bor og træner primært i Aarhus.

Annonce
Esbjerg Energy For abonnenter

Esbjerg Energy spillede til nul for første gang i sæsonen og slog Aalborg 5-0: Det kan ikke gøres bedre

Annonce
Annonce
Annonce
Sønderborg

Nej til nedrivning af 150 år gammel gård: Ejer må sætte nedslidte bygninger i stand

Sydjylland For abonnenter

Julestemningen blev knust i det syd- og sønderjyske: Plantage fælder ingen juletræer og siger farvel til stort set alle medarbejdere

Kolding

Ældre mand kørt på sygehuset efter færdselsuheld: - Bilen er totalsmadret

Varde

Sådan klarer Anni fra kroen mangel på arbejdskraft: Udskudte selskaber fortsætter langt ind i januar

Flertal afsætter én milliard til trængte sygehuse

Erhverv For abonnenter

For varm laks og for gammel røget makrel gav en sur smiley og bøder på i alt 30.000 kroner: - Vi har strammet op

Sønderjyske Fodbold For abonnenter

Karakterer: Stamspillerne kom ind og satte liv i SønderjyskE

Varde

Den mærkelige dag, da lille bys damer mødte sig selv i 3. division: Klasseforskel på det gamle og det nye hold

Se Danmark: Danmarks måske billigste gård

Aabenraa

Villabrand i Rødekro: Beboer behandlet for mulig røgforgiftning

Esbjerg For abonnenter

Efter avisomtale af legendarisk værtshus: Nu står køberne på nakken af hinanden

Erhverv For abonnenter

Et opkald nytårsaften blev startskuddet: Bilnørder giver den gas som iværksættere

Annonce