Annonce
Sønderborg

Vellykket forpremiere: Da elektriske Ellen kom til Fynshav

Ellen-projektets chefkaptajn Frank Pedersen holdt skarpt øje, indtil han nogle sekunder senere kunne melde ”Så er der kontakt!”. Et færgehistorisk øjeblik. Når lejet er færdigtilrettet, er det klar til Ellen. Foto: Søren Stidsholt Nielsen
Avisen var eksklusivt med om bord på en testsejlads, da Ærøs længe ventede batterifærge for første gang lå i færgelejet på Als. På torsdag kommer der passagerer og biler om bord.
Annonce

SØBY-FYNSHAV - Så er der kontakt!

Fire små ord, der markerer en milepæl i Ærøs projekt E-Ferry.

Meldingen fra chefskipper Frank Pedersens udkiksplads agter på batterifærgen Ellen lyder gennem walkietalkien op til kommandobroen.

Langsomt bakkende er Ellen gledet ind gennem molearmene i Fynshav, og nu har batterifærgen for første gang været inde og røre sit kommende leje på Als-siden.

Det er stort. Anløbet vakte også tydelig glæde om bord på testsejladsen, som Søsiden var med på i onsdags.

Fra Ellens dæk ved den nu åbne bovport studerede besætningen de nye fendere og de planlagte justeringer omkring broklappen. Arbejdet med Ellen-tilpasningen af broklap og fendere indledes, så snart færgen Skjoldnæs for sidste gang er sejlet fra Fynshav mod Søby på tirsdag kl. 14.20. Materialerne ligger allerede klar ved lejet.

Ellen har kun en ladestation. Den er monteret på rampen her i Søby. Foto: Søren Stidsholt Nielsen
Annonce

Salon i dæk-niveau

Onsdag tester Ellen broklap og fendere. Med eksperter fra New Zealand klargøres samtidig den nye, automatiske sugekop, der holder færgens forskib fast i lejet.

Går alt som planlagt, vil Ellen for første gang landsætte betalende passagerer og biler i Fynshav på torsdag kl. 7.15. Dermed er Ellen sat i fast rutefart omend i en overgangsperiode med reduceret fartplan.

Når de første passagerer kommer ombord over fordækket på torsdag kl. 06.20 i Søby, kan de uden brug af trapper gå direkte ind i salonen i bagbord side.

Ellens langtrakte salon er møbleret med sofaer langs væggen ud mod bildækket. Foran vinduerne med direkte havkik er opstillet stole og firemands borde.

I agterenden kan der fra en betjent kiosk købes vådt og tørt til den 55 minutter lange overfart. I salonens anden ende kan der med et forhæng arrangeres et aflukke til passagerer, der i forbindelse med fx sygdom ønsker at være for sig selv.

Annonce

Fotografier fra Ærø

Salonens væg er dekoreret med konkurrence-vindende fotografier med motiver fra Ærø. Nær den historiske skibsklokke fra færgen Ellen-Søby er opsat brochure-holdere samt en info-skærm, som passagererne selv kan betjene.

Er de sørejsende til frisk havluft, er hele salonens tag et åbent dæk med faste borde og bænke. Skal der mere vind i håret, er der bænke på et dæk forude mellem stævn og kommandobro.

Ellen går ikke stille med dørene. Den grønne profil signaleres bl. a. på begge skibssider. Foto: Søren Stidsholt Nielsen
Annonce

Grøn og blå stil overalt

Overalt på Ellen er det synligt, at fremdriften er grøn og dermed CO2-venlig. Det signaleres på vindmølle-dekorationer på både vogndæk og soldæk og på skibssiderne med et stort “100 % electric”. På den miljørigtige konto plusser også, at støj og rystelser er minimale og at Ellen er diesel-røgfri.

En finurlig detalje - vistnok udtænkt på Søby Værft - er, at Ellens mange ventiler på dækkene er malet grønne og havblå. Det spiller smart sammen med projekt E-Ferrys slogan “connecting blue and green”.

På mange færger åbnes og lukkes bovporten af et hydraulisk system. På Ellen er så meget som muligt elektrisk. Derfor denne elmotor. Foto: Søren Stidsholt Nielsen
Annonce

- Ellen ligger godt i søen

Hvordan går Ellen i søen? Tilsynsførende maskinchef på Ærøfærgerne, Ole Jensen, som har sejlet flere testsejladser, var også med på denne:

- Ellen ligger godt. Den har en fin stabilitet med hurtige bevægelser. Stabiliteten fremmes af, at vi har en tung batteripakke i bunden af skibet og at Ellen ikke har en kæmpestor overbygning, forklarer Ole Jensen.

Som tilsynsførende maskinchef ser Ole Jensen også frem til, at Ellen endelig er meget tæt på driftsstart. De eneste kendte problemer med allerede planlagte løsninger er den ene bovpropel samt afbalancering af batterier:

- Resten er småting. Børnesygdomme. Kald det forkølelse eller lidt ondt i maven, lyder det fra Ole Jensen.

Figurant-dukken tager sig en slapper på vogndækket. Dukken er anvendt til besætningens mand-over-bord-øvelser. Foto: Søren Stidsholt Nielsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kolding

Skoler og institutioner skal fortsat holde lukket i Kolding: Borgmester kritisk over for sen udmelding

Trekantområdet

Politikere er ikke i særlig kategori: Middelfarts 46-årige borgmester lod sig covid-19-vaccinere på samme tid som plejehjemsbeboere

EfB For abonnenter

Kommentar: Derfor kan topkampene koste EfB oprykningen

Annonce