Annonce
Udland

Venezuela får plads i FN's Menneskerettighedsråd trods kritik

Yuri Cortez/Ritzau Scanpix

En række lande og organisationer har kritiseret det sydamerikanske land for at bryde menneskerettighederne.

På trods af massiv kritik for brutal magtanvendelse og brud på menneskerettighederne har Venezuela fået plads i FN's Menneskerettighedsråd (UNHRC).

Torsdag har FN's Generalforsamling stemt 14 nye lande ind i rådet for den næste treårige periode. Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Valget af Venezuela er kontroversielt, fordi regeringen med præsident Nicolas Maduro ved roret er blevet beskyldt for at bryde menneskerettighederne.

Regeringen skal have benyttet brutale metoder, som inkluderer tortur, lovstridige henrettelser og intimidering af regeringskritikere.

Samtidig er Venezuelas økonomi næsten kollapset.

Millioner af indbyggere har de seneste år forladt det engang så velstående land, hvor der ifølge flere medier er udbredt mangel på medicin og fødevarer.

FN siger, at mindst 3,2 millioner er flygtet. BBC rapporterer, at omkring fire millioner mennesker er strømmet ud af Venezuela i protest mod regimet.

I juli lød det fra FN's menneskerettighedschef, Michelle Bachelet, at der har været 7000 lovstridige henrettelser i kølvandet på demonstrationer mod Maduros styre.

Ifølge Bachelet er langt de fleste drab udført af sikkerhedstjenester. Maduro beskyldte Bachelet for at lyve.

Venezuela er nu sammen med andre nye medlemmer som Brasilien, Tyskland og Sydkorea medlemmer af Menneskerettighedsrådet, som blev oprettet i marts 2006.

Rådets opgave er at fremme og beskytte menneskerettigheder og friheder for alle. Det skal samtidig adressere og undersøge krænkelser af rettighederne.

Rådet har 47 medlemmer fordelt på 13 fra Afrika, 13 fra Asien, 6 fra Østeuropa, 8 fra Latinamerika og de caribiske stater og 7 fra Vesteuropa.

Alle medlemmer skal vælges af et flertal af Generalforsamlingens medlemmer. Medlemmerne af menneskerettighedsrådet sidder i tre år, og de kan genvælges – dog kun for to perioder.

/ritzau/AFP

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kommentar For abonnenter

Spændende projekt med Tilflytterbolig

Det går op og ned for landsbyerne. Sådan er det rundt i landet, og sådan er det også her i Vejen Kommune. Et par eksempler fra den seneste tids artikler her i JydskeVestkystens Vejenudgave afspejler meget godt, at det står sådan til: I Hovborg er der et mål om at uddele velkomstkurve til de borgere, som flytter til landsbyen. Men den målsætning er blevet en udfordring, simpelthen fordi der flytter så mange til landsbyen, et det endog er svært at følge med at få uddelt velkomstkurvene. I den østlige ende af kommunen – i Andst – har landsbyens dagligvareforretning, Høkeren, mistet omsætning. Andst er ellers en af de landsbyer, hvor der også har været god gang i tilflytningen og byggeri af nye huse gennem de senere år. Hver sin landsby – med hver deres udfordringer. Men tilbage til Hovborg. Selv om det på jævnt vestjysk kan konstateres, at ”det egentlig går udmærket” i Hovborg, hvor der findes en brugsforening, en kro, virksomheder samt et aktivt foreningsliv, så bliver øjnene alligevel ikke lukket for, at der hele tiden skal gøres noget for ikke bare at fastholde tingene, som de er; nej, der skal også udvikling til. Lokalrådet i Hovborg har just afviklet et møde, hvor det netop handlede om, hvad der skal til for at skabe udvikling og fremdrift, der kan være med til at sikre landsbyens overlevelse. Et af udgangspunkterne for mødet er den statistiske kendsgerning – en træls én af slagsen – nemlig, at der rundt i landet de seneste ti år er flyttet 40.000 beboere fra de små samfund og ind til byerne. Det er tæt på, at tallet matcher indbyggertallet i hele Vejen Kommune. En del af lokalrådets møde kom til at handle om projekt Tilflytterbolig, som Hærvejsklyngen – Hovborg, Lindknud, Gjerndrup, Gesten og Bække – er langt fremme med. Ikke færre end 16 projekter er i gang rundt i landet, og her lokalt har Hærvejsklyngen planer om at købe den tidligere børnehave-ejendom i Lindknud og ombygge den til en Tilflytterbolig. En Tilflytterbolig er rettet mod familie eller par, der ikke er bosiddende i den pågældende landsby, men som af jobmæssige årsager ønsker eller overvejer at flytte tættere på sin nuværende eller kommende arbejdsplads. Tilflytterboligen giver mulighed for, at familien eller parret kan finde ud af, om et nyt lokalsamfund og et eventuelt nyt job er det rigtige valg, inden man investerer i en bolig i et område, man ikke kender. I disse år er der god gang i udviklingen af arbejdspladser i Vejen Kommune, hvilket skaber et potentiale for nye tilflyttere. Den tilflytterkampagne, som Vejen Kommune og UdviklingVejen har i gang, suppleres rigtig fint med projektet med en Tilflytterbolig. Det bliver derfor spændende at følge projektet i Lindknud, og om det efterfølgende lykkes at få en Tilfytterbolig i hver af de fem landsbyer i Hærvejsklyngen. GOD SØNDAG

Annonce