x
Annonce
Sydjylland

- Det har været voldsomt: Nu vil Venstre-bagland have stridsøksen begravet

Selvom formand for Venstre i Sønderborg, Karsten Schøn, måtte sunde sig efter lørdagens dramatiske hovedbestyrelsesmøde, så er han sammen med det meste af Venstre-baglandet enig i, at partiet skal se fremad. Arkivfoto: Timo Battefeld
Repræsentanter for det sydjyske Venstre-bagland har en forhåbning om, at partiet nu kan se fremad, efter at Lars Løkke Rasmussen og Kristian Jensen har meddelt, at de træder tilbage.

Regionalt: Lars Løkke Rasmussen forlader formandsposten i Venstre, og Kristian Jensen træder af som næstformand som kulmination på den uro, der har været i partiet siden sommergruppemødet i begyndelsen af august.

De seneste uger har de to hovedpersoner været et sårbart emne for det sydjyske Venstre-bagland, der både har udtalt sig for og imod formandskabet i medierne.

- Det har været voldsomt at opleve sit parti i sådan et uvejr. Det har virkelig været ubehageligt. Jeg har stor respekt for den beslutning, der er taget, fordi nu har vi mulighed for at samles og kigge fremad, fortæller kommuneformand for Venstre i Varde, Lotte Højmark Tang.

Hun er en del af den brede konsensus i baglandet om, at nu skal partiet videre. Det mener formanden i Sønderborg, Karsten Schøn, også - selvom han egentlig var tilhænger af det etablerede formandskab:

- Jeg har været med i politik i 35 år, og denne dag har været en helt speciel - og det skal jeg lige sunde mig over. Der er ikke andet at sige, end sket er sket, og nu skal vi have valgt en ny formand og næstformand, og så kommer vi stærkt videre - det er jeg ikke et øjeblik i tvivl om, fortæller Karsten Schøn, der er kommuneforeningsformand for Venstre i Sønderborg.

Det nu tidligere formandskab delte vitterligt vandene i partiet. Karsten Schøn skulle ikke se længere væk, end sin partifælle og kollega i Sønderborg Byråd, Peter Hansen, for at finde en modstander til partiledelsen.

- Jeg er glad for, at de er gået af. Det er den rigtige beslutning, de har truffet. Det gør, at vi kan se fremad som parti og gå til landsmødet og forholde os til, hvordan partiet skal se ud - i stedet for en masse fnidderfnadder, siger Peter Hansen.

Annonce

Ekstraordinært landsmøde

Venstres hovedbestyrelse har indkaldt til ekstraordinært landsmøde den 21. september.

Mødets eneste dagsorden er at vælge en ny formand og næstformand.

Det forventes, at cirka 850 delegerede venstrefolk skal beslutte, hvem formanden og næstformanden bliver blandt kandidaterne.

Der var lørdag eftermiddag ingen formelle kandidater til formandskabet.

Partiets næste formand

Når det drejer sig om det næste formandskab har Peter Hansen sine favoritter:

- Jeg tror, det er ret sikkert, at formanden bliver Jakob Ellemann-Jensen, og så er det mit bud og store ønske, at Stephanie Lose bliver næstformand. Hun har alle forudsætninger for at klare sig fantastisk som næstformand, så det er mit drømmehold, fortæller Peter Hansen.

Avisen forsøgte lørdag at få en kommentar fra Stephanie Lose, men hun besvarede ikke avisens henvendelser.

Lotte Højmark Tang har ikke konkrete kandidater i tankerne, men glæder sig til at se udbuddet:

- Det er en helt ny situation, vi står i nu, hvor alle mulige kandidater kan melde sig på banen. Det bliver utroligt spændende at sammensætte det team, der skal inddrage os medlemmer, samle os og have øje for forskellighederne blandt kommuneforeningerne, forklarer Lotte Højmark Tang fra Varde.

Venstre i Vejens formand, Jan Møller Pedersen, forholder sig ligeledes åben om formandsspørgsmålet:

- Nu ser vi, hvem der kommer på banen, inden jeg forholder mig til det, siger Jan Møller Pedersen.

Daniel Staugaard (V), landsmødevalgt hovedbestyrelsesmedlem og byrådsmedlem i Sønderborg Kommune, roser Kristian Jensen for at sætte partiet højest.

- Han har haft respekt for baglandet og de partiforeningsmæssige værdier, som vores parti er rundet af. Det viste Kristian Jensen meget tydeligt, da han flere gange i denne krise tilbød Lars Løkke, at de begge skulle opgive deres post af hensyn til partiet. Denne håndsrækning afviste Lars Løkke hver gang, på trods af at langt størstedelen af partiets bagland ønsker en anden ledelse. Dermed satte Lars Løkke sig selv over partiet.

Det nye formandskab skal vælges til et ekstraordinært landsmøde i partiet den 21. september i Herning, oplyser Venstre i en pressemeddelelse.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kommentar

Byens butikker skal bruges - også efter coronakrisen

Fredag eftermiddag blev jeg ringet op. Min frisør havde taget fat i sin kalender og var begyndt at kontakte alle de kunder, hun har eller rettere havde en aftale med i sin salon. Min yngste og jeg stod for tur lige før påske, men den tid kan i sagens natur ikke gennemføres, så min udmærkede frisør ville lige høre, om hun måtte ringe mig op på den anden side. På den anden side af coronakrisen. Lad frisøren være bare et eksempel af mange på, hvordan de selvstændigt erhvervsdrivende kæmper for deres forretninger i disse uger. Frisøren får assistance fra Folketingets hjælpepakker, så hun regner med at klare sig, men hjælpepakker gør det ikke alene. For ville kunderne også være hos hende efter coronaen uden et opkald? HERMED TIL BUTIKKERNE i Aabenraas gågade: Mange af dem ligger lukkede hen, enkelte har genåbnet, og flere gør sig samme overvejelse. I denne uge blev vi på redaktionen kontaktet af Gitte Jensen og Solvejg Jensen fra henholdsvis Tinzon House og Ole Chokolade. De ville gerne fortælle, at de var begyndt at samarbejde nærmest under mottoet - køb lidt hos den ene og få noget med fra den anden også. Dette budskab havde de fortalt på Facebook, men som de konstaterede, er de sociale medier ikke alt, og de ville da gerne have lidt hjælp af os gennem både vores trykte og digitale platforme hos Jysk Fynske Medier. Her i kommunen og landsdelen JydskeVestkysten og Aabenraa Ugeavis. DEN SLAGS GØRES under sædvanlige omstændigheder i annoncer, men her har jeg så valgt undtagelsen - ikke for at hjælpe de to forretninger alene. Eller specifikt, men for at lade Gitte og Solvejg og deres butikker være eksemplet på, at krisetider tvinger virksomheder, forretninger og alle andre selvstændige til at lede efter nye veje til indtægterne. Som Gitte Jensen fra Tinzon House formulerer det: - Jeg tænkte, at vi ville være et godt match. For Solvejg og Ole Chokolade er det højsæson i påsken, og hvis nu vi kunne gøre noget i fællesskab, løfte noget sammen, kunne vi måske holde hjulene i gang. For de to butikker og alle andre kan vi håbe, at det lykkes. At de også vil være her på den anden side. For der kommer en dag, hvor normaliteten vender tilbage. Formentlig i små bidder, men også til den tid skal vi huske, at forretningslivet i gaderne kun er der, hvis det bruges. Af os. I DENNE TID har vi opdaget, hvad det vil sige, og hvordan det føles, når gaderne forekommer at være søndagsforladte hele ugen. I flere uger. Der mangler noget. Byens butikker har også brug for dit lokale engagement efter coronaen. Eller som Solvejg Jensen formulerer sit ønske: - Fra kunder hører jeg, at de føler sig skræmte over, at der er så lukket. Sådan kunne det måske blive engang. Vores håb er, at de vil købe lokalt. Og min egen frisør - hun kan bare ringe. PAS PÅ HINANDEN

Annonce