Annonce
Sydjylland

- Det har været voldsomt: Nu vil Venstre-bagland have stridsøksen begravet

Selvom formand for Venstre i Sønderborg, Karsten Schøn, måtte sunde sig efter lørdagens dramatiske hovedbestyrelsesmøde, så er han sammen med det meste af Venstre-baglandet enig i, at partiet skal se fremad. Arkivfoto: Timo Battefeld
Repræsentanter for det sydjyske Venstre-bagland har en forhåbning om, at partiet nu kan se fremad, efter at Lars Løkke Rasmussen og Kristian Jensen har meddelt, at de træder tilbage.

Regionalt: Lars Løkke Rasmussen forlader formandsposten i Venstre, og Kristian Jensen træder af som næstformand som kulmination på den uro, der har været i partiet siden sommergruppemødet i begyndelsen af august.

De seneste uger har de to hovedpersoner været et sårbart emne for det sydjyske Venstre-bagland, der både har udtalt sig for og imod formandskabet i medierne.

- Det har været voldsomt at opleve sit parti i sådan et uvejr. Det har virkelig været ubehageligt. Jeg har stor respekt for den beslutning, der er taget, fordi nu har vi mulighed for at samles og kigge fremad, fortæller kommuneformand for Venstre i Varde, Lotte Højmark Tang.

Hun er en del af den brede konsensus i baglandet om, at nu skal partiet videre. Det mener formanden i Sønderborg, Karsten Schøn, også - selvom han egentlig var tilhænger af det etablerede formandskab:

- Jeg har været med i politik i 35 år, og denne dag har været en helt speciel - og det skal jeg lige sunde mig over. Der er ikke andet at sige, end sket er sket, og nu skal vi have valgt en ny formand og næstformand, og så kommer vi stærkt videre - det er jeg ikke et øjeblik i tvivl om, fortæller Karsten Schøn, der er kommuneforeningsformand for Venstre i Sønderborg.

Det nu tidligere formandskab delte vitterligt vandene i partiet. Karsten Schøn skulle ikke se længere væk, end sin partifælle og kollega i Sønderborg Byråd, Peter Hansen, for at finde en modstander til partiledelsen.

- Jeg er glad for, at de er gået af. Det er den rigtige beslutning, de har truffet. Det gør, at vi kan se fremad som parti og gå til landsmødet og forholde os til, hvordan partiet skal se ud - i stedet for en masse fnidderfnadder, siger Peter Hansen.

Annonce

Ekstraordinært landsmøde

Venstres hovedbestyrelse har indkaldt til ekstraordinært landsmøde den 21. september.

Mødets eneste dagsorden er at vælge en ny formand og næstformand.

Det forventes, at cirka 850 delegerede venstrefolk skal beslutte, hvem formanden og næstformanden bliver blandt kandidaterne.

Der var lørdag eftermiddag ingen formelle kandidater til formandskabet.

Partiets næste formand

Når det drejer sig om det næste formandskab har Peter Hansen sine favoritter:

- Jeg tror, det er ret sikkert, at formanden bliver Jakob Ellemann-Jensen, og så er det mit bud og store ønske, at Stephanie Lose bliver næstformand. Hun har alle forudsætninger for at klare sig fantastisk som næstformand, så det er mit drømmehold, fortæller Peter Hansen.

Avisen forsøgte lørdag at få en kommentar fra Stephanie Lose, men hun besvarede ikke avisens henvendelser.

Lotte Højmark Tang har ikke konkrete kandidater i tankerne, men glæder sig til at se udbuddet:

- Det er en helt ny situation, vi står i nu, hvor alle mulige kandidater kan melde sig på banen. Det bliver utroligt spændende at sammensætte det team, der skal inddrage os medlemmer, samle os og have øje for forskellighederne blandt kommuneforeningerne, forklarer Lotte Højmark Tang fra Varde.

Venstre i Vejens formand, Jan Møller Pedersen, forholder sig ligeledes åben om formandsspørgsmålet:

- Nu ser vi, hvem der kommer på banen, inden jeg forholder mig til det, siger Jan Møller Pedersen.

Daniel Staugaard (V), landsmødevalgt hovedbestyrelsesmedlem og byrådsmedlem i Sønderborg Kommune, roser Kristian Jensen for at sætte partiet højest.

- Han har haft respekt for baglandet og de partiforeningsmæssige værdier, som vores parti er rundet af. Det viste Kristian Jensen meget tydeligt, da han flere gange i denne krise tilbød Lars Løkke, at de begge skulle opgive deres post af hensyn til partiet. Denne håndsrækning afviste Lars Løkke hver gang, på trods af at langt størstedelen af partiets bagland ønsker en anden ledelse. Dermed satte Lars Løkke sig selv over partiet.

Det nye formandskab skal vælges til et ekstraordinært landsmøde i partiet den 21. september i Herning, oplyser Venstre i en pressemeddelelse.

Annonce
Forsiden netop nu
Vejen

Fra vandbærer til stjerne

Leder For abonnenter

Skampletten i Vejen

I Vejen ligger der en vej, som ingen har kunnet bruge i nu et år. 22. oktober er det nøjagtig ét år siden, at landmanden Martin Lund Madsen kørte bigballer og andet ind på Skovgårdsvej, der blev anlagt på hans jord, og spærrede den. Han har Højesterets ord for, at Vejen Kommune brugte den forkerte lovgivning til at ekspropriere den nødvendige jord til vejen, og med kommunens kritisable forvaltning in mente spærrede han altså det sorte asfalttæppe. Lige nu betaler borgerne i den nærliggende by Askov en meget høj pris for dette morads, for konsekvensen af lukningen er blandt andet, at tonstunge entreprenørmaskiner tvinges ind gennem byen til stor fare for bløde trafikanter. Spørgsmålet er, hvor længe vi skal være vidner til denne helt urimelige gidseltagning? Vejen Kommune er helt rigtigt blevet kritiseret for en amatøragtig sagsbehandling. Den private ejendomsret er ikke ukrænkelig, her er Grundloven meget klar. Når hensynet til almenvellet taler for det, kan man ekspropriere borgernes private ejendom, men man må synes, at det offentlige skal forberede sig bedre, end Vejen Kommune har gjort i den aktuelle sag. Ikke alene har man spildt skatteydernes penge, man har på et fejlagtigt grundlag foretaget en ekspropriation, der ikke var lovmedholdelig. Det er en skandale. Men man må også samtidig sætte kritisk lys på landmand Martin Lund Madsens rolle, for han er en del af gidseltagningen. Det vil være mærkeligt, hvis ikke Vejen Kommune får lov at ekspropriere til den allerede anlagte vej, hvis ellers man kan få gjort sit forarbejde ordentligt, for selvfølgelig skal det offentlige kunne anlægge veje, når behovet er tilstrækkeligt stort. Men det kommer til at tage år, hvis også denne proces - nu efter den rigtige lovgivning - skal hele retssystemet igennem, som man må forvente, at Martin Lund Madsen vil trække den, og imens holdes et helt samfund som gidsel. Skal det virkelig kræve ofre, før man som voksne mennesker sætter sig og forhandler en løsning på plads?

Annonce