Annonce
Sydjylland

- Det har været voldsomt: Nu vil Venstre-bagland have stridsøksen begravet

Selvom formand for Venstre i Sønderborg, Karsten Schøn, måtte sunde sig efter lørdagens dramatiske hovedbestyrelsesmøde, så er han sammen med det meste af Venstre-baglandet enig i, at partiet skal se fremad. Arkivfoto: Timo Battefeld
Repræsentanter for det sydjyske Venstre-bagland har en forhåbning om, at partiet nu kan se fremad, efter at Lars Løkke Rasmussen og Kristian Jensen har meddelt, at de træder tilbage.
Annonce

Regionalt: Lars Løkke Rasmussen forlader formandsposten i Venstre, og Kristian Jensen træder af som næstformand som kulmination på den uro, der har været i partiet siden sommergruppemødet i begyndelsen af august.

De seneste uger har de to hovedpersoner været et sårbart emne for det sydjyske Venstre-bagland, der både har udtalt sig for og imod formandskabet i medierne.

- Det har været voldsomt at opleve sit parti i sådan et uvejr. Det har virkelig været ubehageligt. Jeg har stor respekt for den beslutning, der er taget, fordi nu har vi mulighed for at samles og kigge fremad, fortæller kommuneformand for Venstre i Varde, Lotte Højmark Tang.

Hun er en del af den brede konsensus i baglandet om, at nu skal partiet videre. Det mener formanden i Sønderborg, Karsten Schøn, også - selvom han egentlig var tilhænger af det etablerede formandskab:

- Jeg har været med i politik i 35 år, og denne dag har været en helt speciel - og det skal jeg lige sunde mig over. Der er ikke andet at sige, end sket er sket, og nu skal vi have valgt en ny formand og næstformand, og så kommer vi stærkt videre - det er jeg ikke et øjeblik i tvivl om, fortæller Karsten Schøn, der er kommuneforeningsformand for Venstre i Sønderborg.

Det nu tidligere formandskab delte vitterligt vandene i partiet. Karsten Schøn skulle ikke se længere væk, end sin partifælle og kollega i Sønderborg Byråd, Peter Hansen, for at finde en modstander til partiledelsen.

- Jeg er glad for, at de er gået af. Det er den rigtige beslutning, de har truffet. Det gør, at vi kan se fremad som parti og gå til landsmødet og forholde os til, hvordan partiet skal se ud - i stedet for en masse fnidderfnadder, siger Peter Hansen.

Ekstraordinært landsmøde

Venstres hovedbestyrelse har indkaldt til ekstraordinært landsmøde den 21. september.

Mødets eneste dagsorden er at vælge en ny formand og næstformand.

Det forventes, at cirka 850 delegerede venstrefolk skal beslutte, hvem formanden og næstformanden bliver blandt kandidaterne.

Der var lørdag eftermiddag ingen formelle kandidater til formandskabet.

Annonce

Partiets næste formand

Når det drejer sig om det næste formandskab har Peter Hansen sine favoritter:

- Jeg tror, det er ret sikkert, at formanden bliver Jakob Ellemann-Jensen, og så er det mit bud og store ønske, at Stephanie Lose bliver næstformand. Hun har alle forudsætninger for at klare sig fantastisk som næstformand, så det er mit drømmehold, fortæller Peter Hansen.

Avisen forsøgte lørdag at få en kommentar fra Stephanie Lose, men hun besvarede ikke avisens henvendelser.

Lotte Højmark Tang har ikke konkrete kandidater i tankerne, men glæder sig til at se udbuddet:

- Det er en helt ny situation, vi står i nu, hvor alle mulige kandidater kan melde sig på banen. Det bliver utroligt spændende at sammensætte det team, der skal inddrage os medlemmer, samle os og have øje for forskellighederne blandt kommuneforeningerne, forklarer Lotte Højmark Tang fra Varde.

Venstre i Vejens formand, Jan Møller Pedersen, forholder sig ligeledes åben om formandsspørgsmålet:

- Nu ser vi, hvem der kommer på banen, inden jeg forholder mig til det, siger Jan Møller Pedersen.

Daniel Staugaard (V), landsmødevalgt hovedbestyrelsesmedlem og byrådsmedlem i Sønderborg Kommune, roser Kristian Jensen for at sætte partiet højest.

- Han har haft respekt for baglandet og de partiforeningsmæssige værdier, som vores parti er rundet af. Det viste Kristian Jensen meget tydeligt, da han flere gange i denne krise tilbød Lars Løkke, at de begge skulle opgive deres post af hensyn til partiet. Denne håndsrækning afviste Lars Løkke hver gang, på trods af at langt størstedelen af partiets bagland ønsker en anden ledelse. Dermed satte Lars Løkke sig selv over partiet.

Det nye formandskab skal vælges til et ekstraordinært landsmøde i partiet den 21. september i Herning, oplyser Venstre i en pressemeddelelse.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Lad os nu få den cykelbro

Annonce