x
Annonce
Aabenraa

Venstre: Borgmester bør trække naziudtalelse tilbage

Skatteminister Karsten Lauritsen (V) bryder sig ikke om partifællen Thomas Andresens udtalelser. Arkivfoto: Kim Haugaard, Scanpix
Aabenraas Venstre-borgmester Thomas Andresen har sagt, at det tvungne håndtryk til nye statsborgere minder meget om nazisme. Det er ikke faldet i god jord hos Venstre på Christiansborg.

Aabenraa: Karsten Lauritzen, der er næstformand for Venstre folketingsgruppe på Christiansborg, opfordrer nu Aabenraas borgmester, partifællen Thomas Andresen, til at trække sine udtalelser om håndtryk og nazisme tilbage.

Borgmesteren har aldrig lagt skjul på, at han ikke bryder sig om det tvungne håndtryk, som nye statsborgere skal udveksle med en repræsentant for byrådet.

Derfor deltog han ikke i tirsdagens håndtryksceremoni i Aabenraa, og til Danmarks Radio har han udtalt, at det minder ham "om nazisme, hvor man for at komme i brød og arbejde skulle hellige sig en bestemt politisk ideologi mod ens overbevisning".

Men den sammenligning bryder Karsten Lauritzen sig ikke om.

- Det er ikke rimeligt, at han associerer vores lovgivning til nazismen. Dermed siger han jo, at alle, der har været med til at gennemføre den lovgivning og dermed hele Venstres folketingsgruppe, har gennemført noget, der er totalitært. Det ønsker vi, at han trækker tilbage, siger Karsen Lauritzen.

Annonce
Nej. Det er simpelthen en hån mod millioner af ofre for nazismens rædsler at lave en sådan sammenligning. Vi indførte en ceremoni for at fejre nye statsborgere. Det kan man være uenig i. Men at hævde, at et flertal i FT bedriver nazisme er helt væk.

Jakob Ellemann-Jensen, formand for Venstre, på Twitter

"Fuldstændigt misforstået"

Folketingsgruppens næstformand siger dog samtidig, at han ikke tror, at Thomas Andresen mener, hans partikolleger er totalitære af sind.

- Jeg kender Thomas Andresen og ved, han er en dygtig borgmester. Men han er nødt til at vide, at når han siger sådan noget, så sammenligner han en masse mennesker med nazister, og derfor vil jeg opfordre ham til at trække sin udtalelse tilbage.

Karsten Lauritzen siger dog også, at der ikke bliver tale om at ekskludere Aabenraas borgmester fra Venstre, hvis han står ved sine ord.

Thomas Andresen selv understreger, at han ikke har haft til hensigt at kalde partifæller for nazister.

- Hvis det er sådan, de opfatter det, er det fuldstændigt misforstået, og så vil jeg da godt trække den del tilbage.

- Men med afsæt i 30'ernes Tyskland mener jeg, vi har et behov for en gang imellem at stoppe op og diskutere, hvor det er, vi er på vej hen, siger Thomas Andresen.

Han har siden været på Facebook og beklaget, at nogen har følt sig sammenlignet med naziregimet.

Opdateret med Twitter-kommentar fra Venstre-formand Jakob Ellemann-Jensen.

Håndflade mod håndflade

I bekendtgørelsen om grundlovsceremonier kan man læse følgende:

Når ansøgeren har underskrevet en blanket som nævnt i § 2, stk. 1, eller § 5, stk. 1, under overværelse af en repræsentant for kommunalbestyrelsen, skal en eller flere repræsentanter for kommunalbestyrelsen udveksle et håndtryk med ansøgeren uden handske håndflade mod håndflade for at højtideligholde og helt konkret markere det øjeblik i ansøgerens liv, hvor vedkommende bliver dansk statsborger.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sydjylland

Farvel til Tønder Festival, Vorbasse Marked, genforeningsfest, ringridning og alle de andre

Tønder

Tønder Festival 2020 er aflyst

Danmark

Live efter statsministerens pressemøde: Få overblikket over planerne her

Annonce