Annonce
Haderslev

Venstre: Familievejleder skal hjælpe familier med udsatte børn

Venstres Lene Bitsch Bierbaum fortæller, at hun og Venstre går til forhandlingerne om næste års kommunale budget med ønsket om ansættelsen af en familievejleder, der skal hjælpe og rådgive familier, når de første gang møder systemet. Arkivfoto: Inge Rogat Møller
Venstre går ind i forhandlingerne om næste års budget med et ønske om, at der skal ansættes en særlig familierådgiver, der kan sikre familiers rettigheder i mødet med systemet.
Annonce

Haderslev Kommune skal have en familievejleder, der tydelig og kompetent skal være en håndholdt første indgang til hjælp i familien, når barnet får konstateret en fysisk eller kognitiv funktionsnedsættelse.

Sådan lyder det fra næstformanden i socialudvalget, Lene Bitsch Bierbaum (V), der sammen med Venstre sætter forslaget om den særlige familievejleder på dagsordenen i de kommende budgetforhandlinger.

Ifølge Lene Bitsch Bierbaum skal vejlederen være ansvarlig for at sikre familiens perspektiv og rettigheder i deres måske første møde med systemet.

Baggrund

Ankestyrelsens omgørelsesprocent på børnehandicap-området fik i juli mange forældre til børn med handicap i Haderslev Kommune til at råbe op.

De mener, at omgørelsesprocenten på 44 i 2019 kunne have været meget højere, hvis flere gik klagevejen. I alt var der 18 klager, og heraf vurderede Ankestyrelsen, at der var fejl i otte. Fem sager blev ændret på stedet og tre sager blev sendt til ny behandling i Haderslev Kommune.

Samtidig kom blandt andet LEV Haderslev med kritik af den måde, mange forældre blev mødt af systemet med.

JydskeVestkysten har i en artikelserie sat fokus på kritikken

- Der er jo desværre noget, der kan tyde på, at vi kan lykkes bedre med vores indsats over for familier, når børn og unge får konstateret en fysisk eller kognitiv funktionsnedsættelse, siger Lene Bitsch Bierbaum, der oplyser, at Haderslev Kommune ikke i forvejen har en familievejleder med denne funktion:

- Det rammer jo ikke kun barnet eller den unge, men rammer også familien, som jo i langt de fleste tilfælde er de første, der ser, hvis eller når barnet ikke trives, tilføjer hun.

Annonce

Familier i klemme

Det er den seneste måneds meget voldsomme omtale og debat i avisen om familier, der ikke føler sig tilstrækkelig eller korrekt hørt i familiehandicap-afdelingen, der har fået Lene Bitsch Bierbaum og Venstre til at stille forslaget om familievejlederen.


Afmagt, sorg og livskrise bliver en ny virkelighed for mange. Derfor et det naturligvis afgørende, at familien mødes med omsorg, forståelse og guidning i denne svære og ofte langvarige periode. Hvis vi ikke sikrer denne hjælp fra begyndelsen, risikerer vi familier, der hænger til det yderste for deres børns trivsel, mens de måske ikke altid selv ved, hvilken hjælp, der skal til.

Lene Bitsch Bierbaum (V), byrådsmedlem og næstformand i socialudvalget


- Vi må jo desværre erkende, at der kan være familier, vi ikke har hjulpet godt nok, siger hun og mener, at der ikke bliver sat tilstrækkeligt spørgsmålstegn ved, at det ofte får afgørende betydning for en hel familie, når et barn af en eller anden grund falder udenfor:

- Afmagt, sorg og livskrise bliver en ny virkelighed for mange. Derfor et det naturligvis afgørende, at familien mødes med omsorg, forståelse og guidning i denne svære og ofte langvarige periode. Hvis vi ikke sikrer denne hjælp fra begyndelsen, risikerer vi familier, der hænger til det yderste for deres børns trivsel, mens de måske ikke altid selv ved, hvilken hjælp, der skal til. Måske ender de ovenikøbet selv med at blive alvorligt kriseramte, og det kan vi naturligvis ikke være bekendt, siger Lene Bitsch Bierbaum.

Annonce

Dialog er vigtig

Venstre-politikeren understreger, at det er vigtigt for hende og partiet, at familievejlederfunktionens opgaver defineres i tæt dialog med de lokale afdelinger af blandt andet LEV og autismeforeningen samt Haderslev Kommunes autismekoordinator på voksenområdet.

- Det glæder mig meget, at vi allerede har indledt et samarbejde og en dialog mellem forvaltningen og LEV, siger Lene Bitsch Bierbaum:

- De oplevelser, vi har hørt om i udvalget og medier, tager vi alvorligt. Vi vil inddrage familierne i at beskrive vejlederens arbejde, for de ved om nogen, hvor skoen klemmer, siger hun og understreger, at familievejlederfunktionen skal være et kvalificeret tillæg til

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Alarm 112

Peter Madsens flugtforsøg: Truede med bombeattrap og hoppede ind i hvid varevogn

Varde

Så er det nu: Syv dage til Rema åbner

Indland

Fængselsansattes formand venter Madsen flyttet til nyt fængsel: Enner Mark og Nyborg er i spil

Annonce