Annonce
Tønder

Venstre-formand: Finanstilsynets skrappe krav skyld i landbrugskrise

Formanden for Løgumkloster og Omegns Venstre, Peter Nielsen, har sendt en klage til Finanstilsynet, hvori han beklager tilsynets skrappe krav. Kravene er blandt andet skyld i, at prisen på landbrugsjord er kunstig lav, mener Peter Nielsen. Arkivfoto: André Thorup
Venstres lokalafdeling i Løgumkloster har sendt et klagebrev til Finanstilsynet. I brevet til tilsynets ledelse, skriver lokalformanden, at Finanstilsynet presser banker og realkreditinstitutter til at holde prisen på landbrugsjord kunstigt nede. Det afvises dog af Finanstilsynet.

LØGUMKLOSTER: Finanstilsynets skrappe krav til banker og realkreditinstitutter er skyld i, at landbruget er presset i Tønder Kommune og at hektarpriserne bliver holdt kunstigt nede. Det er essensen i et brev, som formand for Løgumkloster og Omegns Venstre, Peter Nielsen, i midten af august sendte til ledelsen af Finanstilsynet, samt til tre folketingsmedlemmer valgt for Venstre.

"I flere år har I ladet hektarprisen stå meget lavt. 140.000 kroner pr. hektar. Dette er fuldstændig uhørt lavt i forhold til vores nabolande Tyskland og Holland. I Tyskland er de dobbelt så høje," skriver Peter Nielsen blandt andet i brevet til Finanstilsynet.

I brevet forsætter Peter Nielsen med sine påstande:

"Det er jo klart, at landbrugene skal betale høje renter og bidragssatser pga. den lave hektarpris, der bliver holdt kunstigt nede (...) Så spørgsmålet er, har I gjort jeres arbejde ordentligt, når I har været passive på landbrugsområdet? Landmænd ville kunne levere bedre regnskaber, hvis ikke de skulle betale høje bidragssatser og skyhøje renter på deres driftskredit".

De (pengeinstitutter, red.) tænker kun på dem selv. Bønderne er insolvente, og bankerne lukker dem, for at få deres egne folk ind.

Peter Nielsen, fmd. Løgumkloster og Omegns Venstre

Svar fra tilsynet

Peter Nielsen mener, at pengeinstitutterne bare hytter deres eget skind og lader landmændene i stikken.

- De tænker kun på sig selv. Bønderne er insolvente, og bankerne lukker dem, for at få deres egne folk ind, siger Peter Nielsen, der har været formand siden februar i år.

Mens de tre folketingsmedlemmer - der alle er fra Venstre og valgt i Sydjylland - ikke har givet lyd fra sig, så har Finanstilsynets vicedirektør, Kristian Vie Madsen, den 22. august sendt et skriftligt svar til Venstreformanden fra Løgumkloster.

I svaret står der blandt andet, at Finanstilsynet nøje overvåger markedet, og, at hvis prisen er opadgående, fordi markedet dikterer det, så har tilsynet ingen problemer med det - det skal bare ske under normale markedsvilkår.

"Finanstilsynet korrigerer de udmeldte priser, når der foreligger et tilstrækkeligt sikkert grundlag herfor. Ved normaliserede forhold på dette marked vil der ikke mere være behov for, at Finanstilsynet foretager en udmelding", skriver vicedirektøren i sit svar.

Annonce

Korrekte priser

I brevet til Finanstilsynet mener den lokale Venstreformand, at prisen på landbrugsjord burde være en hel del højere, end det er tilfældet i dag:

"Vi anbefaler derfor, at hektarprisen på landbrugsjord bliver sat op til 200.000-225.000 kr. pr. hektar".

JydskeVestkysten har talt med en lokal erhvervsmægler med speciale i landbrugshandler. Mægleren oplyser, at hektarpriserne for ren landbrugsjord i år ligger mellem 120.000 til 135.000 kroner per hektar i fri handel. Desuden er det korrekt, at prisen på landbrugsjord i Tyskland er cirka dobbelt så høj som på den danske side af grænsen.

JydskeVestkysten har haft kontakt til tidligere landbrugsminister Eva Kjer Hansen (V), der er en af de tre folketingsmedlemmer, der har modtaget skrivelsen. Hun ønsker ikke at kommentere sagen.

Brevet i hele sin ordlyd, der er sendt til Finanstilsynet af formanden for Løgumkloster og Omegns Venstre, Peter Nielsen.
Annonce
Tønder For abonnenter

Efter 13 udsendelser med Forsvaret tog Lars på dannelsesrejse - nu har hans liv fået ny mening

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Vejen

Fester tager overhånd og det flyder med glasskår og affald: Nu spærrer vikingerne område af for privatfester

Sydjylland For abonnenter

Pers bedste ven døde af at blive smittet på sygehuset: Nu har den 77-årige opfundet et våben til at udrydde smitsomme og livsfarlige bakterier

Navne For abonnenter

Morten har brugt 250.000 kroner på sin sportsvogn: Nu tør han ikke at køre i den

Sønderborg For abonnenter

Direktøren faldt pladask for frisøren: Jeg måtte ha' hende

Elektricitet på de ædlere dele kan hjælpe en stor patientgruppe med et udbredt problem

Aabenraa For abonnenter

Kom med indenfor: Unikt eller kitsch - Johanns hus er ikke som alle andres

Varde For abonnenter

Frygteligt syn mødte landmand: Skambidt kvie aflivet efter formodet ulveangreb på Skallingen

Frø-virksomhed er blevet en blomstrende forretning: Vækstkurven er stejl, fortæller direktør

Sønderborg

78 år gammel kiosk slår dørene op for sidste gang: - Det er da virkelig vemodigt

Pengeregn over statskassen: Når priserne stiger, følger momsen med

Esbjerg

Mystisk blomstertyveri i midtbyen: Ukendt gerningsmand har for anden gang klippet alle friske skud fra Eriks havekrukker – måske for at få en rus ud af at ryge dem

Navne For abonnenter

Forfatter Jakob Hero maler med ord: Inspirationen kommer fra en sønderjysk provinsby

Sønderborg

Se hvordan du kan komme til at bo: 38 nye klimavenlige boliger er på vej i Vollerup

Annonce