Annonce
Billund

Venstre: Hærvejsmotorvejens linjeføring skal fastlægges inden sommer

Trafikken stiger på Vejlefjordbroen, og derfor er det nødvendigt med en ny motorvej op gennem Jylland. Det mener Venstre, som gerne ser, at der bliver sat skub i processen. Arkivfoto: Jesper Werge
Det er urimeligt, at så mange mennesker lever i uvished for, om de får en motorvej i baghaven. Det mener Venstre, som derfor opfordrer regeringen til allerede inden sommerferien at få fastlagt den linjeføring, der skal arbejdes videre med, hvis vejen skal etableres.
Annonce

Billund: Politikerne på Christiansborg bør hurtigst muligt få fastsat linjeføringen af en eventuel kommende motorvej mellem Haderslev og Give. Sådan lyder det fra Venstre, efter regeringen har meddelt, at trafikforhandlingerne er udskudt. Partiet ønsker at få fast den linjeføring, der skal arbejdes videre med, hvis et flertal på et senere tidspunkt beslutter sig for, at motorvejen skal etableres.

- Vi kan ikke have, at folk skal leve så lang tid i uvished. Og det er, hvad det tegner til lige nu, fordi regeringen nøler med at få gang i trafikforhandlingerne. Dermed kan mange borgere, kommuner og virksomheder ikke komme videre, fordi der er stor uvished om tingene, siger trafikordfører Kristian Pihl Lorentzen (V), der med regeringens seneste udmelding ikke tør håbe på, at trafikforhandlingerne kommer i gang i år.

Er det ikke lidt underligt at diskutere linjeføringen, inden der er taget beslutning om, hvorvidt vejen overhovedet skal bygges?

- Vi kan tage en beslutning, der er betinget af, at hvis vi bliver enige om, at vejen skal bygges, er det den linjeføring, vi koncentrerer os om. Vi bør kunne mødes på tværs og give borgerne vished og få klarlagt en linjeføring. Ellers kommer det til at tage flere år, og det er ikke i orden, siger Kristian Pihl Lorentzen.

Man behøver ikke stå ret lang tid ved Vejlefjordbroen for at forvisse sig om, at den nye motorvej er nødvendig. Nu er vi oppe på at have 95.000 biler på broen på en almindelig hverdag, og alle kan se, at det på et tidspunkt brænder sammen.

Kristian Pihl Lorentzen (V), transportordfører

Annonce

V: Motorvejen er nødvendig

Hans udmeldning kommer, efter at Vejdirektoratet i sidste uge offentliggjorde en VVM-undersøgelse med seks mulige linjeføringer.

Opfordringen om at invitere til forhandlinger om linjeføringen bliver dog ikke vel modtaget hos transportminister Benny Engelbrecht (S).

- Jeg forestiller mig ikke, at vi skal have separate forhandlinger. Hvis Venstre har en foretrukket linjeføring, hører jeg meget gerne deres forslag, så det kan indgå i forbindelse med forhandlingerne om en samlet grøn infrastrukturplan, siger Benny Engelbrecht.

Kristian Pihl Lorentzen og Venstre har dog ikke nogen foretrukken linjeføring - endnu. Først når Vejdirektoratet i løbet af foråret har gennemført de fem borgermøder, der er planlagt, vil partiet tage stilling til, hvilken linjeføring partiet foretrækker.

Én ting har Venstre og Kristian Pihl Lorentzen dog lagt sig helt fast på: Hærvejsmotorvejen er nødvendig og skal blive til virkelighed.

- Man behøver ikke stå ret lang tid ved Vejlefjordbroen for at forvisse sig om, at den nye motorvej er nødvendig. Nu er vi oppe på at have 95.000 biler på broen på en almindelig hverdag, og alle kan se, at det på et tidspunkt brænder sammen. Der er slet ingen tvivl om, at behovet er der, siger Kristian Pihl Lorentzen.

Sagen kort

Etableringen af en motorvej fra nord til syd i det centrale Jylland har med mellemrum været til debat de seneste 50-60 år.

I dag bakker 31 borgmestre på tværs af partier op om en motorvej parallelt med E45 fra Hobro til Haderslev.

Før valget præsenterede den tidligere VLAK-regering sammen med Dansk Folkeparti en infrastrukturplan, der satte penge af til at bygge den sydlige strækning fra Give til Haderslev.

Etableringen er dog ikke sikker, for transportminister Benny Engelbrecht (S) har visket tavlen ren og vil forhandle fremtidig infrastruktur fra bunden.

Vejdirektoratets VVM-undersøgelse, der kom i sidste uge, skal danne grundlag for en politisk beslutning. VVM-undersøgelsen skulle have været offentliggjort før sommerferien 2019. Den blev forsinket på grund af problemer med den såkaldte landstrafikmodel, der eksempelvis regner på de samfundsøkonomiske gevinster ved forskellige linjeføringer.

Der er mange bud på linjeførigen af en måske kommende motorvej op gennem Jylland. Venstre ønsker at få fastlagt en linjeføring hurtigst muligt, så borgere ikke behøver leve i uvished i årevis.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Jesper Petersen bliver ny statsrevisor

Danmark For abonnenter

Bulldozere og billigere færgebilletter året rundt: Sådan vil Venstre hjælpe landdistrikterne

Annonce