Annonce
Varde

Venstre og Konservative går til justitsminister i sag om fartbøde til akuthjælper

Til daglig er Hans Jørgen Hansen låsesmed og har sin gang i Blåvand, der lige nu er fyldt til bristepunktet. Han, der indtil i fjor ejede Motel Garni i Blåvand, skønner, at der lige nu er 50.000 mennesker i Blåvand, der i sig selv gør det meget svært at nå frem. Men når han kører med sit katastrofeblink tændt, så er folk flinke til at køre ind til siden. Foto: Henrik Reintoft
Er det rimeligt, at en frivillig akuthjælper får en fartbøde og et klip i kørekortet for at redde andres liv? Det vil Venstres Anni Matthiesen og De Konservatives Marcus Knuth forsøge at få et svar på og går derfor til justitsminister Nick Hækkerup (S) med sagen.

Han er sammen med hundredvis af andre danskere en af hverdagens helte som frivillig akuthjælper. 69-årige Hans Jørgen Hansen fra Oksbøl, tog for to år siden selv initiativ til, at landets største kystdestination, Blåvand, fik en akuthjælperordning.


Det er ikke fair, at man bliver straffet for at redde andre mennesker liv. Vi kan risikere, at folk dør, hvis man holder hastighedsgrænserne. Vi vil alle gerne hjælpes i en fart.

Folketingsmedlem Anni Matthiesen, Venstre


Annonce

Det er et supplement til den akutte udrykning i områder, hvor ambulancerne har svært ved at nå frem i tide. 151 gange i fjor blev han kaldt ud. Og hver gang kom han før ambulancen. Også den 29. august i fjor, da en ældre herre fra Blåvand var kørt galt på sin racercykel på Tane Hedevej lige ved Tirpitz.

Streg i sandet

Men Hans Jørgen Hansen blev blitzet af en fotovogn på Tane Hedevej, hvor der er 50 kilometer hastighedsbegrænsning. Han kørte 69 kilometer, hvorfor han fik et bødeforlæg på 3.000 kroner og et klip i kørekortet. De 500 kroner af bøden er til Offerfonden. Han har gjort indsigelse mod bøden, hvorfor han skal forsvare sig i retten.

­­- Det er en principsag for mig. Vi skal have trukket en streg i sandet, ellers er det svært at være akuthjælper, siger Hans Jørgen Hansen, der savner, at samfundet udviser mere konduite.

Annonce

Andres liv på spil

En streg som folketingsmedlem og turistordfører Anni Matthiesen fra Venstre gerne vil med til trække.

- Jeg vil spørge ind til justitsministeren, om vi kan finde en løsning. Det er ikke fair, at man bliver straffet for at redde andre mennesker liv. Vi kan risikere, at folk dør, hvis man holder hastighedsgrænserne. Vi vil alle gerne hjælpes i en fart, siger Anni Matthiesen.

151 gange i fjor rykkede Hans Jørgen Hansen fra Oksbøl som akuthjælper ud i Blåvand. Og hver gang kom han før ambulancen. Den ene gang fik han en fartbøde på 3.000 kroner. Det finder han ikke er rimeligt, hvorfor han skal forsvare sig i retten. Foto: Henrik Reintoft

Men hun erkender, at sagen ikke er så enkel.

- En frivillig kan sætte andres liv på spil, da man ikke er uddannet som politiet, der har taget kørekurser, siger Anni Matthiesen.

Hans Jørgen Hansen efterspørger konduite fra samfundet. Deri er hun enig:

- I sådan en sag tror jeg, vi alle har lyst til at sige: Drop bøden.

Annonce

Vanvidskørsel

De Konservatives politiske ordfører Marcus Knuth har på baggrund af omtalen i først JydskeVestkysten og efterfølgende EkstraBladet taget sagen op. Han går også til justitsminister Nick Hækkerup (S) med sagen i et forsøg på at finde en ordning, så akuthjælperne ikke straffes for at nå frem i tide. Men det er ikke uden dilemmaer.

- Selvfølgelig skal det skrues sammen på en fornuftig måde, så det ikke bliver misbrugt til vanvidskørsel, men der har jeg tiltro til folk, der arbejder som frivillig akuthjælper, siger Marcus Knuth i en artikel bragt på EkstraBladet.dk.

Akuthjælperordningen

I Region Syddanmark er der i øjeblikket 23 akuthjælperordninger. De frivillige ordninger er placeret i områder, hvor det tager lidt længere tid for ambulancen at komme frem.

Akuthjælperne bliver kaldt ud via deres telefon, når der er sket hændelser i deres nærområde, der er så alvorlige, at ambulancerne kører med blink og sirene. De bliver kun kaldt ud, hvis de kan komme hurtigere frem end det professionelle beredskab.

De hændelser, som akuthjælperne kommer ud til, kan have meget forskellig karakter. Derfor er det også et krav, at akuthjælperne skal have et 12-timers førstehjælpskursus, der løbende vedligeholdes.

Annonce
Varde For abonnenter

Dispensation til kendispars 12 lejligheder kan være helt ubrugelig

Danmark

Mandagens coronatal: 752 nye tilfælde af coronavirus det seneste døgn - højeste prositivprocent siden august

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Annonce
Annonce
Annonce
Sønderborg For abonnenter

Se billeder og video: Kom med ind i Alssundbroens hemmelige rum

Esbjerg For abonnenter

Millionerne er afsat, men firebørnsfamilien venter på femte år på cykelstien: Det er godt nok vildt, det skal tage så lang tid

Aabenraa

Mand slipper for fængsel efter dødstrusler: - Jeg kommer tilbage og slår dig ihjel

Podcast

Lyt: Fra målhandsker og EM-sølv til sutteflaske og familie 1:4

Sønderborg

Se video - Bro helt lukket for første gang i 91 år: Sejl med over Alssund

Aabenraa For abonnenter

Peter har kastet anker midt i fjorden: Han kunne ikke holde ud at bo på land

Varde For abonnenter

Nabo om dispensation til 85 procent større byggefelt: At tillade sig at kalde det en mindre ændring – det er flabet

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Varde For abonnenter

Der var ubetalte regninger for 50 millioner, da gigant-landbrug kollapsede: Hvorfor mistede én underleverandør ikke en øre?

Erhverv

Tak for indsatsen: Jysk-ansatte bliver belønnet med million-bonus

Vejen

Tage Svendsen har Danmarks fjerdestørste græskar: - Jeg vil over 300 kilo næste år

Sønderjyske Fodbold For abonnenter

Kommentar: Der er ikke så meget at rafle om - det er blodig  alvor for SønderjyskE frem mod vinterpausen

Livsstil

Rejsedronningen Lone fylder 60: Kufferten er altid pakket og klar til nye eventyr

Annonce