Annonce
Vejen

Venstre og Socialdemokratiet er uenige om tilskud til pasning af egne børn

Elin Winther er byrådsmedlem for Socialdemokratiet. Hun er ikke tilhænger af at Vejen Kommune indfører tilskud til pasning af egene børn i hjemmet. Privatfoto
Borgere i Vejen Kommune har i øjeblikket ikke mulighed for at få tilskud, hvis de vil passe deres børn hjemme i stedet for at benytte en plads i et dagtilbud. De lokale politikere er uenige om, hvorvidt ordningen er en god idé.

Vejen: Esbjerg, Haderslev, Middelbart, Frederica og Assens. Det er bare et udpluk af de kommuner, som giver tilskud til forældre, der har valgt at passe deres børn hjemme. I Vejen Kommune udbyder man ikke ordningen, men spørger man formanden for Udvalget for skoler og børn, så ser han positivt på muligheden.

- Min umiddelbare holdning er, at jeg synes, det er en god idé og en god løsning. Selve ordningen passer jo fint ind i min liberale tilgang med, at man skal have valgmuligheden, udtaler Claus Kulmbach fra Venstre.

Helle Maack Iversen er en af de borgere fra Vejen Kommune, der har valgt at hjemmepasse, selvom hun ikke kan få tilskud. Siden januar har hun gået hjemme med familiens yngste for få mere kvalitetstid sammen med sine børn. Helle Maack Iversen ærgrer sig da også over, at tilskuddet ikke findes i kommunen.

Annonce

- Jeg synes, det giver god mening, at pengene følger barnet. Hvis man fik tilskuddet her i Vejen Kommune, så tror jeg helt sikkert, at der ville være flere, der benyttede sig af det. Jeg har hørt om folk, der har fravalgt Vejen Kommune, fordi der ikke var mulighed for hjemmepasning, siger Helle Maack Iversen.

Socialdemokratiets Elin Winther, der sidder som medlem i Udvalget for skoler og børn, ser anderledes på muligheden for at give familier en økonomisk håndsrækning for at passe deres børn hjemme.

- Umiddelbart så tænker jeg, at vi har en bred vifte af pasningsmuligheder i kommunen. Jeg ved godt, at der har været kapacitetsudfordringer lige omkring Vejen, men dem får vi løst nu, og så tror jeg på, at det kan være godt for barnet at komme ud og socialisere med andre børn. Derfor tænker jeg egentlig ikke, at det er en kommunal opgave, forklarer hun.

Lav efterspørgsel i forsøgsordning

I Vejen Kommune havde borgerne i en periode tilbage i 2017 mulighed for at få økonomisk tilskud til pasning af egne børn. Over et år kørte kommunen med en forsøgsordning på området, men udvalgsformand Claus Kulmbach oplyser, at der dengang kun var ganske få, som benyttede sig af tilbuddet. Derfor blev det besluttet at nedlægge ordningen, og Socialdemokratiets Elin Winther er da også betænkelig ved at indføre tilbuddet igen.


Der er ganske få, som har efterspurgt ordningen, men det betyder ikke, at vi ikke skal prøve det. Så jeg vil bestemt ikke afvise, at vi på et tidspunkt kan sætte det på dagsordenen igen for at se, om det er noget, vi skal gøre.

Claus Kulmbach, formand for Udvalget for skoler og børn


- Sådan helt personligt kunne jeg godt være bekymret for, om det kunne have en social og kønsmæssig slagside. Jeg tror, at der ville være størst sandsynlighed for, at det var mor, der satte arbejdet på pause, og det tænker jeg faktisk ikke, hvis man ser det helt oppe i helikopteren, vil gavne kvinder at blive hjemme i flere år, forklarer hun.

Annonce

Stigning på landsplan

Kigger man på landsplan, så er der sket en stigning i antallet af familier, som har taget beslutningen om at hjemmepasse egne børn. De svar, som Danmarks Statistik har fået fra landets kommuner over de seneste år, viser, at der i 2015 var 693 familier, som modtog tilskud til pasning af egne børn, mens det tal var steget til 1341 i 2020. På trods af den generelle tendens er det dog ikke en efterspørgsel, som man har oplevet i Vejen Kommune.

Tilskud til pasning af egne børn

Det er kommunalbestyrelsen, der afgør, om kommunen giver tilskud til pasning af egne børn.

Den enkelte kommune fastsætter selv tilskuddets størrelse og hvilken aldersgruppe, der kan modtage tilskud. Tilskuddet kan dog maksimalt udgøre 85 procent af den udgift, som kommunen ellers ville have haft til en plads i et dagtilbud.

Tilskuddet kan gives for en periode på minimum 8 uger og maximalt et år.

Man må ikke modtage offentlig overførselsindkomst eller have en arbejdsindtægt, hvis man skal have tilskuddet.

Det er en betingelse, at ansøgeren har opholdt sig i landet i syv ud af de seneste otte år.

- Jeg har undersøgt, hvordan det ser ud hos vores administration, og der er ganske få, som har efterspurgt ordningen, men det betyder ikke, at vi ikke skal prøve det. Så jeg vil bestemt ikke afvise, at vi på et tidspunkt kan sætte det på dagsordenen igen for at se, om det er noget, vi skal gøre, fortæller Claus Kulmbach.

Også Elin Winther vil være åben for muligheden for at kigge på ordningen og mulighederne en ekstra gang, hvis efterspørgslen stiger på området i Vejen Kommune.

- Vi har ikke drøftet det, og i forvaltningen har man heller ikke oplevet stor efterspørgsel på det. Havde det været tilfældet, så måtte vi jo se på det og være nysgerrige på, hvad det er, der efterspørges, afslutter hun.

Claus Kulmbach fra Venstre vil ikke afvise at bringe forslaget om at indføre tilskud til pasning af egene børn i hjemmet op i Udvalget for skoler og børn. Arkivfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Se højdepunkterne fra en magisk EM-aften: Danmark tævede Rusland og bragede i ottendedelsfinalen

Annonce