Annonce
Danmark

Venstre vil afsætte 250 millioner kroner til generationsforureninger

Her ved Grindsted er en del af de store generationsforureninger, som Venstre nu vil finde penge til at få gjort noget ved. Arkivfoto: Martin Ravn
Venstre kommer med et beslutningsforslag, som pålægger regeringen at finansiere og igangsætte første fase af oprydningen af de 10 generationsforureninger. Dermed presses regeringen til handling fra både højre og venstre.
Annonce

Forureninger: Venstre fremsætter nu et beslutningsforslag, som pålægger regeringen at finansiere og igangsætte første fase af oprydningen af de 10 såkaldte generationsforureninger. Med beslutningsforslaget vil Venstre afsætte 250 millioner kroner i 2021.

- Vi gør det for at lægge et øget pres på regeringen, siger folketingsmedlem Anni Matthiesen (V), der sidder i Miljø- og Fødevareudvalget.

Oprydningen af de 10 generationsforureninger er en prioritet i det såkaldte forståelsespapir, som regeringen har lavet med sine støttepartier. Det er dog udelukkende blevet ved det skrevne ord. For regeringen har fortsat ikke fremlagt en konkret plan for oprydningen, ligesom den heller ikke har sat penge af til formålet i sit finanslovsudspil. Derfor vil Venstre nu lægge pres på regeringen, ligesom flere af støttepartierne har gjort.

Folketingets partier - herunder Venstre - har ad flere omgange stillet udvalgsspørgsmål og kaldt den socialdemokratiske miljøminister i samråd for at lægge pres på regeringen. I juni 2020 pålagde Folketingets partier endda regeringen at arbejde for hurtigst muligt at finde nødvendig finansiering til oprydning af generationsforureningerne. Men regeringen har fortsat ikke fremlagt en plan.


Jeg ved godt, at der sammenlagt skal mange flere penge til. Men det er et spørgsmål om at komme i gang, og dele elefanten op i mindre bidder.

Anni Matthiesen (V), folketingsmedlem


I løbet af ugen fremlægger Venstre sit bud på en finanslov og stiller i den forbindelse altså et konkret beslutningsforslag om 250 millioner kroner til at rydde op efter generationsforureningerne. Det tvinger Folketinget til hurtigst muligt at tage stilling til sagen og stemme om det i salen, lyder det fra Anni Matthiesen.

Annonce

Langtfra nok

SF har krævet 750 millioner kroner til oprydning efter generationsforureningerne, og ifølge Anni Matthiesen er det med til at øge presset på regeringen i finanslovsforhandlingerne, at partier i både rød og blå blok nu kræver handling.

- Vi ved godt, at der er en risko for, at vi slet ikke når med ind til forhandlingsbordet, men støttepartierne kan nu kan se, at der også i blå blok bakkes op. Det er et signal om, at de skal gå ind og kæmpe for de her krav, siger hun.

Forstå generationsforureningerne

  1. Generationsforureningerne skyldes udledninger fra industrien i 1950'erne og 1960'erne. Der er i dag 10 generationsforureninger i Danmark.
  2. En generationsforurening defineres som en forurening, der udgør en risiko for grundvandet, menneskers sundhed eller vandmiljøet, og som det koster mindst 50 millioner kroner at undersøge og oprense.
  3. Regionerne fremlagde i marts en plan for oprydningen. Den ventes samlet at ville koste 2,7 milliarder kroner. Regeringen har ikke sat penge af til oprydning efter forureningerne i sit finanslovsudspil. SF kræver 750 millioner kroner, mens Venstre kræver 250 millioner kroner.
  4. Regionerne lægger op til at starte med at rydde op ved fire generationsforureninger: Høfde 42, forureningerne ved Cheminovas gamle fabriksgrund, Kærgård Klitplantage og Himmark Strand.
  5. De øvrige tæller: Cheminovas nuværende fabriksgrund, forurening fra Grindstedværkets produktion, Collstropgrunden ved Esrum Sø, Vestergade i Skuldelev, forureningerne ved Naverland og Lundtoftevej 150 og 160 i Lyngby.

Anni Matthiesen erkender, at 250 millioner kroner slet ikke er nok til at komme forureningerne til livs. Regionerne anslår, at det vil koste 2,7 milliarder kroner at oprense landets 10 generationsforureninger.

- Jeg ved godt, at der sammenlagt skal mange flere penge til. Men det er et spørgsmål om at komme i gang og dele elefanten op i mindre bidder. Det er bedre at afsætte mindre beløb over en årrække, end at afsætte store beløb i år og næste år og så ikke have penge til tiden efter det, siger hun.

Annonce

Svære forhandlinger

Socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen, opfordrer både Venstre og SF til at tage deres forslag med til finanslovsforhandlingerne.

Men om regeringen er villig til bruge en del af forhandlingsreserven på 1,5 milliarder kroner på generationsforureningerne, vil han ikke svare på.

- Jeg kommer ikke til at foregribe forhandlingerne om finansloven. Vi står med ekstraordinært svære forhandlinger, siger han med henvisning til den økonomiske situation, coronakrisen har skabt.

Hvorfor har I så ikke sat penge af til det i jeres finanslovsudspil?

- Udspillet afspejler, at vi står i en meget alvorlig økonomisk situation. Vores førsteprioritet er at sikre mod langtidsledighed, fordi det på sigt kan underminere vores økonomi og dermed mulighederne for at gøre noget ved generationsforureninger, siger han.

Venstre-medlemmerne Ellen Thrane Nørby, Anni Matthiesen og Jacob Jensen har indkaldt miljøminister Lea Wermelin (S) i åbent samråd om generationsforureningerne onsdag.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Esbjerg

Politiet efterlyser 30-årig kvinde

Annonce