Annonce
Danmark

Venstre vil forhindre corona-knubs i yderområderne: Sætter 150 millioner af til nye tiltag

Historien viser, at landdistrikterne har sværere ved at komme sig oven på en krise end de større byer. Det er vigtigt at understøtte både arbejdspladser og foreningsliv, mener Venstres Anni Matthiesen. Foto: Henning Bagger/Scanpix
Med 150 millioner kroner og en række nye initiativer vil Venstre sikre, at landdistrikterne ikke får baghjul af coronavirussen. Det er vigtigt at forhindre ensomhed, foreningsdød og forfald for at undgå affolkning, mener Anni Matthiesen (V), der er medlem af udvalget for landdistrikter og øer.
Annonce

Udspil: Der er behov for at genstarte landdistrikterne efter coronanedlukningen, så de ikke bliver hægtet af ligesom under finanskrisen, mener Venstre.

Derfor foreslår partiet i sit finanslovsudspil at sætte 150 millioner kroner af til en række initiativer, der skal sikre udvikling frem for afvikling i yderområderne.

Som et hovedelement vil Venstre nedsætte et såkaldt genstarts-team, der skal komme med anbefalinger til, hvordan man kan understøtte vækst, udvikling og bosætning i kølvandet på coronakrisen. Det skal danne grundlag for en langsigtet vækstplan.

- Vi kan se, hvordan landdistrikterne bliver ramt af covid-19, og det er ikke blevet mindre aktuelt, siden minkavlerne måtte lukke ned. Det påvirker mulighederne i landdistrikterne negativt, siger Anni Matthiesen (V), der er valgt i Sydjyllands Storkreds og medlem af udvalget for landdistrikter og øer.

Under coronakrisen er mange mennesker blevet fyret eller sendt hjem på lønkompensation. Anni Matthiesen henviser til erfaringerne fra finanskrisen, der peger på, at ledigheden vil ramme skævt og især gå ud over landdistrikterne. Ifølge tal fra Danmarks Statistik har yderkommunerne samlet set tabt 10 procent af deres arbejdspladser i 2018 målt i forhold til 2008. Omvendt blev bykommunerne ramt langt mildere af krisen og har oplevet en vækst i antallet af arbejdspladser på otte procent fra 2008 til 2018.

Annonce

Foreningslivet ramt

En ting er økonomi og arbejdspladser, noget andet er det levede liv i landdistrikterne, påpeger Anni Matthiesen. Eksempelvis er foreningslivet hårdt ramt af coronakrisen, og det slider på et lokalsamfund, siger folketingspolitikeren.


Vi kan se, hvordan landdistrikterne bliver ramt af covid-19, og det er ikke blevet mindre aktuelt, siden minkavlerne måtte lukke ned.

Anni Matthiesen (V), folketingsmedlem


- Foreningslivet holder landsbyer sammen, for der er ikke caféer på ethvert gadehjørne. Når man ikke mødes til gymnastik eller volleyball, så løber man ikke ind i hinanden, og det kræver noget at starte op efter en nedlukning, siger hun og understreger, at det er vigtigt at understøtte ildsjæle, frivilligt arbejde og de aktiviteter, der i forvejen findes i små lokalsamfund.

- Ellers er jeg bekymret for, at vi får flere og flere tomme huse, siger hun.

I forlængelse deraf nævner hun ensomhed som et problem, der især hersker i yderområderne under coronakrisen.

- Der sidder en del ældre, som har valgt at blive i egen bolig, og føler sig mere og mere ensomme, fordi vi isolerer os i vores egne familier, siger hun.

Annonce

Ros til Venstre

I juni præsenterede Landbrug og Fødevarer og Landdistrikternes Fællesråd sammen 29 forslag til, hvordan landdistrikterne kan komme helskindet ud af krisen. Her er flere sammenfald med Venstres udspil, og formand for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard, roser partiet.

- Udspillet bakker op om en bæredygtig udvikling og kan være med til at understøtte bosætning. Jeg håber, at alle partier vil gå den vej, siger han og fremhæver blandt andet Venstres ønske om bedre uddannelsestilbud i hele landet, om en større bredbåndspulje og om penge til landsbyfornyelse som positive elementer.

Venstre har ikke sat penge af til at gennemføre de anbefalinger, et genstarts-team måtte komme med. Det må tages skridt for skridt, erkender Anni Matthiesen, der foreslår at inddrage fondsmidler.

Steffen Damsgaard forventer, at Venstre er villig til at finde finansieringen, hvis forslaget om et genstarts-team bliver en realitet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Varde

Problemer med Venstres online-afstemning: Jørgen fik ikke chancen for at stemme på Line

Erhverv For abonnenter

Familievirksomhed lever af at lave lyd og lys til store arrangementer: Sådan lykkedes det at lave overskud trods corona-nedlukning

Sport

Danmark slider sig i VM-semfinalen i vild gyser

Annonce