Annonce
Sønderborg

Venstre vil gøre Sønderborg til en vildere kommune: Naturpleje skal på byrådets dagsorden

Byrådsmedlem Daniel Staugaard(V) både går og cykler ofte langs gendarmstien og andre steder i naturen på kig efter fugle eller urter til madlavning. Nu vil Venstre sætte målet om at gøre Sønderborg til "Danmarks Vildeste Kommune". Privatfoto
Står det til Venstre skal Sønderborg Kommune tage udfordringen fra miljøminister Lea Vermelin(S) om at blive "Danmarks Vildeste Kommune". Vild strandnatur langs Gendarmstien er opskriften, som skal præsenteres på byrådsmødet i næste uge.

Sønderborg: Naturens mangfoldighed - biodiversiteten - skal have et boost, mener landets  miljøminister, Lea Vermelin og har opfordret landets 98 kommuner til at være med i konkurrencen "Danmarks Vildeste Kommune". Og den bold vil Venstre i Sønderborg gerne gribe.

- For at skille os ud fra de øvrige deltagende kommuner og for at udbrede det til flest mulige, er mit forslag, at der laves vild strandnatur langs Gendarmstien på Broagerland. Det giver en helt særlig flora, som ikke ses mange steder, og det kan nydes af de mange mennesker, som hvert år benytter Gendarmstien, siger byrådsmedlem Daniel Staugaard (V) og medlem af Udvalget for
Landdistrikter, Natur & Fødevarer.

Derfor stiller partiet med et forslag på det forestående byrådsmøde onsdag 24. marts. Her lægger man op til, at der her i 2021 findes 200.000 kroner til projektet fra ubrugte midler på turismeområdet. Pengene til 2022 skal findes i budgetforhandlingerne.

Annonce

- Jeg håber, at der - ud over perioden frem mod udgangen af 2022 - kan afsættes penge til naturen. Corona har givet os en fornyet måde at bruge naturen på, tilføjer Daniel Staugaard, der ofte selv går ture på Gendarmstien på Broagerland som både fritidsornitolog og med interesse for planter til madlavningen.

Og han er ikke alene. Tællere ved Gendarmstien har vist, at omkring 123.000 har gået ture på stien i løbet af 2020.

En bedre placering

På baggrund af et nationalt biodiversitetskort udarbejdet af forskere fra Aarhus Universitet
(DCE), er der lavet en analyse af kommunernes naturkapital. Den placerer Sønderborg som nummer 83 ud af landets 98 kommuner.


For at skille os ud fra de øvrige deltagende kommuner og for at udbrede det til flest mulige, er mit forslag, at der laves vild strandnatur langs Gendarmstien på Broagerland. Det giver en helt særlig flora, som ikke ses mange steder.

Daniel Staugaard (V), medlem af Udvalget for Landdistrikter, Natur & Fødevarer


Det vil Venstre med initiativet også gerne rette op på.

- Strækningen langs vandet på Broagerland byder på en perlerække af strandenge, overdrev og enge. Specielt omkring Brunsnæs, Kragesand og Gammelmark finder man en helt særlig flora, der er oplagt til dette projekt og supplerer naturprojekter som dem med Naturpark Nordals og Fredningen på Kær godt, mener Daniel Staugaard.

Formanden for teknik- og miljøudvalget, Aase Nyegaard (Fælleslisten) betegner ideen som faldende i tråd med efterårets budgetbeslutning om at gå ind i projektet "Vild med Vilje" med støtte til mere biodiversitet og hjælp til bierne i byen.

- Jo mere vi kan gøre, des bedre. Vi har i udvalget også peget på tre grønne arealer i kommunen, som skal holdes efter principperne i "Vild Med Vilje" - nemlig Jeppesdam i Guderup samt Bosager og Kathrinelund i Sønderborg, tilføjer Aase Nyegaard.

Danmarks Vildeste Kommune

Nu er tiden kommet til at få alle danske kommuner med i kampen for en rigere natur og bedre biodiversitet, lyder opfordringen fra miljøminister Lea Wermelin(S), som derfor har sendt et brev til landets 98 kommuner, hvor hun opfordrer dem til at være med i en konkurrence om at blive Danmarks Vildeste Kommune.

Konkurrencen løber frem til udgangen af 202. Herefter kåres den vildeste kommune. Det vil sige kommunen med det mest fantastiske biodiversitetsprojekt baseret på bl.a. idérigdom, engagement, antal omlagte kvadratmeter/kubikmeter vild natur og udbredelse af viden til borgerne om den vilde naturs evner og egenskaber.

Det er "Bonderøven" Frank Erichsen og den folkekendte biolog Morten DD Hansen (Morten Dewald Drøgemüller Hansen fra Naturhistorisk Museum i Aarhus), der er dommere i dysten om at blive Danmarks Vildeste Kommune.

Annonce
Sønderborg For abonnenter

Sidste kapitel i Ejgils liv kunne ikke være skrevet bedre: Kørte næsten sig selv i graven

Danmark

Torsdagens coronatal: Syv færre indlagt det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Aabenraa

Taxaselskab får skarp kritik: Beskyldt for med vilje at glemme kunder ved grænsen

EfB For abonnenter

Peter Hyballa: Jeg må vide, hvem der er med mig, og hvem der er imod mig

EfB

Kommentar: Spillerne tabte - træneren vandt

Kolding

Nedlukningen af nattelivet har betydet markant færre voldsepisoder i Kolding

Vejen For abonnenter

Piben har fået en ny lyd: 36-årige Anne-Kathrine står bag orgelbrus og kormusik i Hovborg og Lindknud

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Indland

Sønderborg indfører badeforbud efter fabriksbrand

Sønderborg

Storbrand fører til fiskedød i sø: Fjord er stadig i forureningsfare

Sport

Mens du sov: Misser dansk OL-medalje med 15 hundrededele

Sønderjylland For abonnenter

Ægtepar dyster om de bedste skud: Lone går Hans Christian i bedene

Esbjerg For abonnenter

Hvorfor skal det tage så lang tid? En læser undrer sig over svar om Ribes nye bydel

Kolding

Næsten en tredjedel af beboerne i to områder i Kolding har ikke bestilt tid til vaccination

Annonce