Annonce
Sydjylland

Venstre vil give provinsskoler flere muskler: Millioner skal få unge til at studere og blive i Syd- og Sønderjylland

Syddansk Universitet, der har hovedsæde i Odense, har også campusser i Sønderborg, Kolding og Esbjerg. Det er campusser som dem uden for de store byer, der ifølge Venstre trænger til et markant økonomisk løft. Foto: SDU
Venstre vil sikre, at flere unge vælger at uddanne sig og senere bosætte sig i yderområder. Derfor foreslår partiet blandt andet at sende millioner i retning af universitetsuddannelser med campus uden for de store byer. Det vil give økonomisk boost på institutioner i både Esbjerg, Sønderborg og Kolding.
Annonce

Udspil: Den helt store pengepung skal frem, hvis vi fremover skal sikre, at unge vælger at uddanne sig i Region Syddanmark og efterfølgende blive her.

Det mener Venstres uddannelsesordfører Ulla Tørnæs, som på vegne af sit parti derfor er klar med et storstilet plan for, hvordan vi sikrer uddannelser og kvalificeret arbejdskraft i hele Danmark.

Venstres mål er, at yderligere 7000 unge i 2025 skal tage deres videregående uddannelse udenfor de store byer, og partiet vil afsætte 100 millioner kroner til formålet gennem syv konkrete forslag. Flere af forslagene tilgodeser uddannelsesinstitutioner i det syd- og sønderjyske.

Det skal blandt andet ske ved en årlig bevilling på 50 millioner kroner til uddannelser, der er tilknyttet en af de ekstenderende universitetscampusser i de store universitetsbyer. Det vil her i landsdelen omfatte Syddansk Universitets campusser i Kolding, Esbjerg og Sønderborg samt Aalborg Universitets afdeling i Esbjerg.

- Der er en kæmpe efterspørgsel efter kvalificeret arbejdskraft i hele Region Syddanmark. Vi ser ind i et stort fald i vores ungdomsårgange, samtidig med at der sker en vandring mod de større byer, som gør det sværere og sværere at rekruttere højtuddannet arbejdskraft, siger Ulla Tørnæs, der selv er valgt i Sydjyllands Storkreds, og fortsætter:

- Fire ud af fem unge bosætter sig typisk der, hvor de uddanner sig. Derfor er det utroligt vigtigt, at vi også i Syddanmark har et attraktiv vifte af tilbud. Hvis vi ikke gør noget, risikerer vi et velfærdstab, som jeg under ingen omstændigheder kan acceptere.

Annonce

Jura og ingeniøruddannelser

Konkret mener Ulla Tørnæs, at de årlige 50 millioner kroner til provinsuniversiteter vil kunne sikre, at flere nye uddannelser kan udbydes uden for de store byer.

Hun peger blandt andet på, at den økonomiske indsprøjtning kan være med til at sikre, at der kommer en jurauddannelse til Esbjerg, og at der kan oprettes flere ingeniøruddannelser rettet mod den grønne omstilling i både Esbjerg og Sønderborg.

Venstres Ulla Tørnæs, der er valgt i Sydjyllands Storkreds, vil sende millioner i retning af syddanske videregående uddannelser, så flere unge vælger at uddanne sig og bosætte sig i landsdelen. Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

Tilbage i december præsenterede regeringen en plan for 41 nye uddannelser i Danmark - hvoraf seks placeres i Syd- og Sønderjylland. Her var jurauddannelses i Esbjerg dog ikke på listen. Syddansk Universitet vil nemlig ikke ansøge om godkendelse, før institutionen har fået tilsagn om økonomisk støtte.

- Det koster at have uddannelser på flere adresser, og det er en del af grunden til, hvorfor Venstre nu kommer med de her forslag, siger Ulla Tørnæs.

Annonce

Fordobling af tilskud

Venstre vil ikke nøjes med at give universitetsuddannelserne flere muskler. Også de øvrige videregående uddannelser i Syddanmark som UC Syd og Erhvervsakademi SydVest, som har campusser uden for de store byer, skal løftes.


Hvis vi ikke gør noget, risikerer vi et velfærdstab, som jeg under ingen omstændigheder kan acceptere.

Ulla Tørnæs (V), Uddannelsesordfører


Derfor foreslår partiet at fordoble det såkaldte decentrale grundtilskud fra to til fire millioner kroner per udbud uden for hovedcampus.

- To millioner har vist sig slet ikke at være nok til at oparbejde et godt og attraktivt studiemiljø, siger uddannelsesordføreren.

Annonce

Kræver flertal

Hvis V-politikerens forslag skal blive til virkelighed, kræver det et politisk flertal i Folketinget.

- Det her er mit og Venstres bud på, hvordan vi kommer et skridt videre i den rigtige retning.

Men kunne Venstre ikke have gjort mere på området, da I selv havde regeringsmagten?

- Vi tog rigtig mange initiativer for at sikre et Danmark i bedre balance. Vi flyttede flere tusinde statslige arbejdspladser ud fra hovedstadsområdet, men vi nåede ikke i mål med næste vigtige skridt, som handler om uddannelser, siger Ulla Tørnæs.

Hun glæder sig over, at en styrkelse af uddannelserne i yderområder generelt virker til at være kommet højere på den politiske dagsorden.

Blandt andet afsatte regeringen lige inden årsskiftet 50 millioner kroner til professionshøjskolerne uden for de store byer.

- Det er kun godt. Jeg glæder mig over, at der er sket rigtig meget på den her dagsordnen bare de sidste to år. Det er gået op for flere, at vi skal reagere på den tendens med, at flere unge flytter til storbyen og ikke kommer tilbage til deres hjemegn,siger Ulla Tørnæs.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce