Annonce
Tønder

Venstre vil have mistede formandsposter retur

Kim Tygesen, formand for Venstre i Tønder Kommune, fortæller at arbejdet med at få formandsposterne tilbage foregår i stilhed. Arkivfoto: Martin Franciere
Venstre arbejder på igen at få de formandsposter, som partiet fik tildelt i konstitueringen.
Annonce

TØNDER: Da borgmester Henrik Frandsen og fem andre medlemmer af kommunalbestyrelsen valgte at vende Venstre ryggen og i oktober stifte Tønder Listen, mistede Venstre ud over seks mandater også borgmesterstolen og tre formandsposter i stående udvalg. Dem agter Venstre dog ikke stiltiende at give afkald af.

I den seneste udgave af medlemsbladet Venstre Posten, bebuder formanden for Venstre i Tønder Kommune, Kim L. Tygesen, at partiet arbejder for at få formandstaburetterne tilbage. I sin medlemsorientering skriver Kim L. Tygesen:

- Flere Venstre-folk valgte tidligere på året at bryde med byrådsgruppen for at blive løsgængere i Tønder Kommune. De har taget Venstres formandsposter og mandater med sig, hvilket vi selvfølgelig har prøvet at få tilbage og stadig arbejder på. Det er et enigt forretningsudvalg bag forsøget på at få posterne tilbage.

Til JydskeVestkysten tilføjer  han:

- Vi gør det i stilhed, da vi syntes, at den uro det kan give, ikke gavner vores strategi i Venstre, som er at vi vil tale om politik og udvikling.

Derudover ønsker formanden ikke at uddybe orienteringen til medlemmer samt hvilke konkrete skridt forretningsudvalget agter at foretage sig eller allerede har foretaget i sagen.

- Det holder vi internt, så det har jeg ingen yderligere kommentar til, lyder det fra formanden.

Posterne

Ved konstitueringen efter valget i 2017 fik Venstre tildelt tre formandsposter (teknik- og miljøudvalget, kultur- og fritidsudvalget samt sundhedsudvalget). Socialdemokraterne fik formandsposterne i socialudvalget samt børn- og skoleudvalget, mens Dansk Folkeparti fik formandsstolen i arbejdsmarkedsudvalget.

I praksis vælger de stående fagudvalg med afsæt i konstitueringen selv deres formænd/næstformænd. 

Henrik Frandsen er som valgt borgmester født formand for økonomiudvalget.

Preben Linnet, gruppeformand i Venstre, peger på, at arbejdet med at få formandsposterne tilbage foregår på organisatorisk niveau. Han mener, det er klart, at posterne er tildelt Venstre, men tror ikke nødvendigvis, man kan gøre så meget.

- Det er kun at appellere til folks moral og samvittighed, tænker jeg, siger gruppeformanden.


Det er kun at appellere til folks moral og samvittighed, tænker jeg

Preben Linnet, Venstre


Hans holdning i forhold til om Venstre skal have formandsposterne tilbage, er følgende:

- Jeg synes da måske, det kunne være rimeligt, siger gruppeformanden, der ikke har noget at udsætte på de tre løsgængeres arbejde.

-   De gør det jo hver især ganske udmærket sådan set, siger han.

Han mener, at tiden spiller en rolle i forhold til en tilbagelevering af formandsposterne.

- Jo længere tid der går, vil jeg også sige, jo mindre mening giver beslutningen, hvis man skal se det helt overordnet fra kommunens side. Men set med Venstre-briller skal man selvfølgelig kæmpe for at få dem tilbage.

Annonce

Står fast

Kredsformand for Socialdemokratiet i Tønder, Lisbeth Hansen, siger, at hun ikke direkte har været involveret i Venstres bestræbelser.

- Kim (V-formand Kim Tygesen, red.), og jeg har snakket om det på et tidspunkt. Der er ingen tvivl om, at det var Venstre, der fik formandsposterne ved konstitueringen, så hvis de vil kræve dem tilbage, så har de ret til det. Vi står ved den konstituering, der er  lavet.  Hvis Venstre vil have formandsposterne tilbage, så må byrådsgruppen rejse sagen, lyder det fra formanden.

- Kan Venstre så regne med jeres opbakning?

- Det synes jeg, at du skal snakke med vores gruppe (byrådsgruppen, red.) om. Efter den diskussion, som vi har haft i vores forum, så står det fast, at en konstituering er en konstituering, siger Lisbeth Hansen.

Eike Albrechtsen, socialdemokraternes gruppeformand, tvivler dog på, at Venstre skal vente hjælp fra de socialdemokratiske kommunalbestyrelsesmedlemmer.

- Vi har ikke noget ønske om at lave om på nogle udvalgsformandsposter eller udvalg i det hele taget. Så jeg har svært ved at se, at der er nogle af vores, der vil gå med til det, uanset om det foregår i kommunalbestyrelsen eller i udvalgene, siger hun.

Hun mener umiddelbart, et ønske om at ændre på formandsposterne, vil blive behandlet på udvalgsniveau.

- Hvis der er et flertal imod formanden, så kan han jo afsættes, siger hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce