Annonce
Varde

Venstrefløjen har nu store chancer for atter at indtage byrådet: Nyt valgforbund er klar

De to spidskandidater er Gunner Poulsen fra SF, som står forrest i midten, og Lene Falgreen, der sidder midtfor med flaget og er indtil videre eneste kandidat for Enhedslisten. PR-foto
Hvis der havde været et valgforbund mellem SF og Enhedslisten for fire år siden, så havde Enhedslisten været inde. Nu er der etableret et sådant valgteknisk samarbejde.

Kommunen: I øjeblikket er der ingen mandater til venstre for Socialdemokraterne i byrådet i Varde, men tidligere har venstrefløjen været repræsenteret. Fra 2010 til 2014 var Claus Larsen og Lau Tambjerg inde for SF. Fra 2014 til 2018 var Arne Callesen inde for Enhedslisten.

Men ved det seneste valg mistede venstrefløjen sin repræsentation i byrådet. Men det kan et valgforbund mellem Enhedslisten og SF ændre.

- Vi havde stemmer nok til sammen, til at vi kunne få et mandat ved det seneste kommunalvalg, siger Gunner Poulsen, der er spidskandidat og formand for SF.

Annonce

Derfor er der nu indgået et valgforbund med Enhedslisten.

Lene Falgreen fra Kvong er spidskandidat for Enhedslisten til kommunalvalget.

- Det var SF, der foreslog et valgforbund, fortæller hun.

Et valgforbund betyder, at hvis en kandidat mangler stemmer, kan disse suppleres med overskydende stemmer fra andre kandidater eller lister.

Lene Falgreen ser valgforbundet som en god idé, som medlemmerne i Enhedslisten kan støtte, så partiet er gået med.

Ved det seneste kommunalvalg var det Enhedslistens Arne Callesen, der stod til at komme ind, hvis det nuværende valgforbund eksisterede.

- Jeg håber da, at vi får mere end et mandat, siger Lene Falgreen.

Tidligere valg viser altså også, at der er et potentiale blandt vælgerne.

Et valgforbund opløst

Ved det seneste kommunalvalg i 2017 var der er valgforbund mellem Socialdemokraterne, SF, Enhedslisten og De Radikale. Men det er altså opløst nu. Gunner Poulsen, SF, oplyser i en pressemeddelelse:

- SF og Enhedslisten har ikke de store politiske uenigheder, det er mere strategien for, hvordan man får indflydelse, der er lidt forskellig. På den anden side var der ikke den store forskel på, hvordan Claus Larsen, Lau Tambjerg og Arne Callesen handlede i byrådet, så vi er ganske trygge ved at indgå valgforbund med Enhedslisten.

Lene Falgreen fra Enhedslisten kommenterer: - Selv om meget i kommunal økonomi ligger fast i budgetlovens stramme greb, så kan fokus på medmenneskelighed, demokratiets betydning, grøn fremtid og så videre i kombination med inddragende kreativ tænkning flytte meget, selv med få midler. Vore to partiers lidt forskellige struktur og strategi kan være en stor styrke i et samarbejde om at løfte kommunens politik.

Alternativet kunne have deltaget

De to partier ville godt have haft Alternativet med i valgsamarbejdet.

Men Enhedslisten og SF erfarer, at Alternativet ikke har planer om at stille op ved kommunalvalget i november.

Der kan kun dannes valgforbund ved valg til kommuner, regioner og Europa-Parlamentet. Der kan ikke dannes valgforbund ved folketingsvalg.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce