Annonce
Varde

Venstres udstrakte hænder er ikke nok for Ho

Kortet viser her, hvad der er søgt om at bygge ved Ho. Preben Friis-Hauge (V) slog fast, at der er så mange restriktioner i området, at det ikke kan lade sig gøre at lave alt, hvad der er søgt om. Foto indeholder data fra Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering. Skråfoto, 28. september 2018

Venstre har allerede meldt ud, at et kommende projekt i Ho skal reduceres i størrelse. På et borgermøde mandag aften kom Preben Friis-Hauge (V) med endnu en udstrakt hånd. Men det er ikke nok for Hos borgere.

Ho: Venstre er kommet med endnu en udstrakt hånd til de mange kritiske Ho-boere, der ikke ønsker store byggeprojekter på Skallingevej 5 og 6. Den første udstrakte hånd var, da borgmester Erik Buhl (V) fortalte, at Venstre vil foreslå en reduktion i det projekt, som Venstre og Socialdemokratiet ønsker at lave et lokalplansforslag for.

På et borgermøde mandag aften i Ho kom udvalgsformand Preben Friis-Hauge (V) med endnu en indrømmelse. Han fortalte, at han vil foreslå, at Ho-boerne bliver indkaldt til et møde for at diskutere et udkast til et lokalplansforslag, når forvaltningen er klar med det. Det betyder, at Ho-boerne få indflydelse på lokalplansforslaget, før politikerne selv ser det.

- Det er rigtig dejligt, at du rækker hånden frem til os, men vi er nødt til at sige: "Det er ikke godt nok", sagde Anne Marie Slaikjær, der er formand for Natur og Kultur i Ho, som er en borgerforening i Ho.

Annonce

Nu har jeg fornemmelsen af, at hvis man ikke sidder og brokker sig over hver eneste lille projekt, så har man ikke lov til at brokke sig over det store projekt.

Anne Marie Slaikjær, formand for Natur og Kultur i Ho, som svar på nogle af argumenterne fra Preben Friis-Hauge

Byggeri i Ho

Varde Kommune har fået to ansøgninger om byggeri i Ho. Samlet er der søgt om at bygge cirka 300 overnatningsenheder.Der har været en forhøring om de to projekter. I Ho er der stor utilfredshed med forhøringen, fordi ikke mange fastboende er blevet hørt. Det vil kommunen lære af, fortalte Preben Friis-Hauge på borgermødet mandag aften.

Til borgermødet var Ho Kros samtlige 140 stole i brug. Derudover var der cirka 10 stående.

Tirsdag aften skal byrådet beslutte, om der skal laves et lokalplansforslag. Indtil nu har Venstre og Socialdemokratiet været for.

Ønsker udviklingsplan

Både hun og andre Ho-boere talte for, at der skal laves en udviklingsplan for Ho, før der skal laves et lokalplansforslag for området. Det fik klapsalver fra de cirka 150 fremmødte.

Preben Friis-Hauge mente, at det ønske skulle være kommet før. Han påpegede, at det er besluttet i kommuneplanen, at der er potentiale for turisme i Ho, og at der ikke kom mange indsigelser mod at bygge minigolf ved fiskesøen, så politikerne har ifølge ham ikke haft mange muligheder for at vide, at der var modstand mod yderligere turismeudvikling.

- Udviklingspotentiale for turisme kan jeg da ikke være uenig i. Men det skal være af høj kvalitet, svarede Anne Marie Slaikjær.

I forhold til minigolfbanen mente flere, at det ikke kunne sammenlignes, fordi der er så store forskelle i projekternes størrelse.

Konspirationsteori

Søren Johnsen, Ho, bragte ind i debatten, at den tidligere ejer af Skallingevej 6 ikke kunne få dispensation til at lave det projekt, han havde planer om.

- Det er, som om det kommer an på, hvem ansøgeren er, og hvem der sidder i byrådet. Er det rigtigt?, spurgte han.

- Det er altid spændende med lidt konspirationsteori, svarede Preben Friis-Hauge (V) og gav denne forklaring på forskellen i behandlingen af de to bygherrers projekter:

- Han forsøgte at lave noget, som planloven ikke giver mulighed for, og de nye forsøger at lave noget, som planloven giver mulighed for.

Steen Holm Iversen (LA) valgte at støtte op.

- Det er bestemt ikke mit indtryk, at der er skjulte dagsordener.

Skal kigge på trafikken

Flere mente, at en af grundene til, at der skulle laves en udviklingsplan, var, at der er kommet et problem med trafik gennem byen, efter Tirpitz er blevet bygget. De mente, at trafikken ville blive øget yderligere, hvis der bliver bygget hotellejligheder, hytter og fundet plads til autocampere i Ho.

- Se hvor store problemer der er i Blåvand. Vi behøver ikke en gentagelse i Ho, sagde Heidi Lauridsen, Ho.

- Jeg er glad for, at du nævner trafikken, for det er vigtigt, og det er vi nødt til at se på, svarede Preben Friis-Hauge.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Skampletten i Vejen

I Vejen ligger der en vej, som ingen har kunnet bruge i nu et år. 22. oktober er det nøjagtig ét år siden, at landmanden Martin Lund Madsen kørte bigballer og andet ind på Skovgårdsvej, der blev anlagt på hans jord, og spærrede den. Han har Højesterets ord for, at Vejen Kommune brugte den forkerte lovgivning til at ekspropriere den nødvendige jord til vejen, og med kommunens kritisable forvaltning in mente spærrede han altså det sorte asfalttæppe. Lige nu betaler borgerne i den nærliggende by Askov en meget høj pris for dette morads, for konsekvensen af lukningen er blandt andet, at tonstunge entreprenørmaskiner tvinges ind gennem byen til stor fare for bløde trafikanter. Spørgsmålet er, hvor længe vi skal være vidner til denne helt urimelige gidseltagning? Vejen Kommune er helt rigtigt blevet kritiseret for en amatøragtig sagsbehandling. Den private ejendomsret er ikke ukrænkelig, her er Grundloven meget klar. Når hensynet til almenvellet taler for det, kan man ekspropriere borgernes private ejendom, men man må synes, at det offentlige skal forberede sig bedre, end Vejen Kommune har gjort i den aktuelle sag. Ikke alene har man spildt skatteydernes penge, man har på et fejlagtigt grundlag foretaget en ekspropriation, der ikke var lovmedholdelig. Det er en skandale. Men man må også samtidig sætte kritisk lys på landmand Martin Lund Madsens rolle, for han er en del af gidseltagningen. Det vil være mærkeligt, hvis ikke Vejen Kommune får lov at ekspropriere til den allerede anlagte vej, hvis ellers man kan få gjort sit forarbejde ordentligt, for selvfølgelig skal det offentlige kunne anlægge veje, når behovet er tilstrækkeligt stort. Men det kommer til at tage år, hvis også denne proces - nu efter den rigtige lovgivning - skal hele retssystemet igennem, som man må forvente, at Martin Lund Madsen vil trække den, og imens holdes et helt samfund som gidsel. Skal det virkelig kræve ofre, før man som voksne mennesker sætter sig og forhandler en løsning på plads?

Annonce