Annonce
Aabenraa

Ventetid er ved at være slut: Gågade og p-pladser forskønnes

Kommunen har købt den tidligere Kvickly-bygning, som nu indgår i overvejelserne omkring områdefornyelsen. Måske rives den ned for at give plads til et sundhedscenter. Foto: Claus Thorsted

Områdefornyelsen i den nordlige del af Aabenraas centrum har længe været på vej, og en vis utålmodighed har bredt sig. Politikerne får forslag på bordet i februar.

AABENRAA: Shop i City efterlyser klar besked fra kommunen. Interesserede butiksejere vil nemlig gerne vide, hvornår områdefornyelsen i den nordlige del af gågaden i Aabenraa for alvor føres ud i livet.

- Vi har henvendelser fra nogen, der godt kunne være interesserede i at slå sig ned i den nordlige del, men vi mangler nogle datoer. Vi vil meget gerne snart vide noget om, hvad der skal ske og hvornår, siger Dorthe Bjerrum Hilbig, der er event manager i de handlendes organisation, Shop i City.

De seneste to år har Aabenraa Kommune arbejdet med områdefornyelsen af den nordlige del af det centrale Aabenraa. Der har været møder med beboere og husejere, og kommunen har på gågaden vist eksempler på nye udemøbler og nye farver på husene. I april sidste år fulgte Shop i City trop ved at skabe en stemning af Montmartre i den nordlige del af gågaden.

Siden sommerferien har det hele dog - udefra set - stået lidt stille.

Men det gælder ikke på de indre linjer, forsikrer kommunens planchef Bo Riis Duun.

Planafdelingen er klar med et beslutningsforslag, som vækstudvalget for land og by skal tage stilling til i februar.

18 millioner

Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet gav i 2015 tilsagn om at reservere seks millioner kroner til områdefornyelse i den nordlige del af det centrale Aabenraa. For at få del i pengene skulle Aabenraa Kommune selv bidrage med 12 millioner kroner.Det vil sige, at der i alt er 18 millioner kroner til byfornyelsen.

Hertil kommer, at kommunen har fået støtte fra en pulje under Realdania, der hedder "Hovedbyer på forkant". Herfra kom der 1,7 millioner kroner, som ikke direkte går til byfornyelsen, men til at skabe ejerskab og interesse for at gøre området til en attraktiv del af byen.

Forslag er på vej

- Vi præsenterer dels en gademanual, der tager stilling til, hvor der kan placeres udemøbler og hvilke farver, vi gerne vil have på bygningerne. Her skal politikerne blandt andet beslutte i hvilket omfang, der kan søges tilskud, forklarer Bo Riis Duun.

- Vi arbejder også med de to store projektgrunde i området - det vil sige den tidligere Kvickly-bygning og det tidligere Hotel Danmark. Hotellet rives ned i løbet af 2019, lyder det fra planchefen.

Kommunen har ikke nogen fast plan for, hvad grunden skal bruges til, men meget tyder på, at den i første omgang indrettes til et midlertidigt byrum, som borgerne kan bruge til forskellige arrangementer.

Kvickly-bygningen vil kommunen formentlig rive ned til fordel for et nyt sundhedshus, har borgmester Thomas Andresen oplyst.

Kommunen er også ved at være klar med forslag til, hvad der skel ske med smøgerne ned mod gågaden og med parkeringspladserne ved Barkmøllegade og bag Hotel Europa.

Lasse Petersen, der er indehaver af Aabenraa Antivitetshandel, har været aktiv i processen med at få lavet en byfornyelse for den nordlige del af det centrale Aabenraa, og han er fortrøstningsfuld.

- Vi vil jo alle sammen meget gerne have det lavet i morgen, men det er en meget tungere proces, når kommunen er ind over. Det følger en bestemt drejebog, og kommunen har været god til at inddrage folk fra området, siger han.

Annonce
Aabenraa For abonnenter

Hele børnehaven var fuld af glas: Flere institutioner i Aabenraa lukker legepladsen af for offentligheden

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Billund

Susan og Hans Jørgen byggede historisk villa om: Nu er de pensionister og vil ned i ét plan. Men nabohuset skæmmer

Erhverv For abonnenter

Køreskole er pludselig lukket: Tidligere direktør er sygemeldt, og elever kan ikke få pengene igen

Varde

Alvorlig sag om blufærdighedskrænkelse på skole: Tre mandlige elever anmeldt for at krænke pige

Team Esbjerg For abonnenter

Nu er der pres på: Team Esbjerg er pisket til at vinde på lørdag

Formand for landdistrikter om penge til sportshaller i bytte for flere vindmøller og solceller: - Det er slet ikke nok

Varde

Campingfamilie med sjælden ros til myndighederne efter brand løb løbsk: Derfor er der glæde efter drama i strid blæst

Erhverv For abonnenter

Total tavshed om Ecco-fadæsen: Konservative-toppolitikere nægter at tale om Niels Flemming Hansens farvel til ordførerpost

Lærlingen Carl Emil gider ikke mere bullshit: Skolens maskiner er ældre, end min far

Billund For abonnenter

Cassandra stod frem efter lumre beskeder fra chefen: Hvis ikke jeg gjorde noget, ville det bare blive ved

Færre fugle, døve marsvin og flere invasive arter ved Vesterhavet: Forsker kalder planerne om 10.000 vindmøller i Nordsøen for 'verdens største marinbiologiske eksperiment'

Esbjerg For abonnenter

Drukfest for skoleelever bliver ikke lavet om: Mens dele af landet forbyder alkohol på sidste skoledag, holder Esbjerg fast i de gamle traditioner

Kultur For abonnenter

Vejen Kunstmuseum har været lukket i halvandet år: - Jeg ser det ikke som et problem, at vi ikke har åbnet

Rejser

Millioner vil have de billetter, der kan sende danskere på månedlang ferie i hele Tyskland for 68 kroner

Annonce