Annonce
Sydjylland

Ventetid på høreapparater nedbragt markant: Over 800 færre skal vente over et halvt år

Det har indtil videre kostet Region Syddanmark 13 millioner kroner at rette op på høreområdet. Arkivfoto

Efter flere år med alenlange ventetider på høreapparater, er ventetiden nu faldet markant hen over sommeren på tre ud af fire af regionens sygehuse.

Annonce

Ventetider: I 2014 svingede Region Syddanmark sparekniven over høreområdet med den konsekvens, at hørepatienter i gennemsnit har skullet vente i 74 uger på et høreapparat. Men nu er der godt nyt.

Hen over sommeren er ventetiden på flere af regionens sygehuse nemlig blevet nedbragt markant, ligesom der nu er 857 færre hørepatienter, der har udsigt til at skulle vente over seks måneder på et høreapparat. Det sker, efter at Region Syddanmark den 30. april godkendte en handleplan, der gav sygehusene grønt lys til at opruste på høreområdet. Tidligere har der af sparehensyn været et loft over, hvor mange hørepatienter sygehusene måtte behandle.

Selvom ventelisten ifølge formanden for sundhedsudvalget i Region Syddanmark, Poul-Erik Svendsen (S), stadig er alt for lang, overrasker udviklingen ham.

- Vi havde ikke forventet, at faldet ville være så stort allerede. Vi troede, at vi med tiltagene blot kunne bevare status quo og undgå at ventelisterne voksede, siger han.

Fremskridt på høreområdet


  • 1. maj 2018 havde i alt 3.097 patienter udsigt til mere end 6 måneders ventetid. 1. august 2018 er tallet nedbragt til 2.240. Reduktionen svarer til 28 procent.
  • Hen over sommeren er ventetiden faldet fra:
  • 121 til 104 uger på Odense Universitetshospital.
  • 123 til 70 uger på Sygehus Lillebælt.
  • 65 til 41 uger på Sygehus Sønderjylland.
  • Ventetiden ligger på 78 uger på Sydvestjysk Sygehus, hvor der hverken er tale om en stigning eller et fald.
Annonce

Flere ansatte

På Sygehus Lillebælt er ventetiden siden april skåret ned fra 123 uger til 70 uger. Det er et fald på 43 procent. Ekstra personale, lørdagsvagter, en afdeling i Middelfart og en ændring i de interne processer har ifølge oversygeplejerske Linda Thisgaard gjort udslaget.

- Vi har blandt andet ansat tre ekstra audiologiassistenter, vi har åbnet for udleveringer og kontroller til Middelfart, og mange audiologiassistenter har tilbudt at arbejde om lørdagen, så vi det næste halve år gør ekstra meget for at komme af med ventelisten, siger hun.

På den baggrund forventer hun også at kunne skære ventelisten væsentligt mere ned i løbet af det næste halve år.

Over 7000 borgere har de seneste år stået på venteliste til et høreapparat. Hvor lang ventelisten er nu, forventer Poul-Erik Svendsen at få svar på tirsdag, hvor sundhedsudvalget holder møde. Her vil udvalget også tage stilling til, hvilke øvrige tiltag der skal iværksættes, og det vil sætte sig nogle mål for, hvornår situationen på høreområdet skal være normaliseret.

Ifølge Poul-Erik Svendsen har de nye tiltag på høreområdet indtil videre kostet regionen 13 millioner kroner, som er blevet taget af en pulje til uforudsete udgifter. I august og september forhandler regionsrådet næste års budget, hvor det også bliver besluttet, hvor mange penge der skal sættes af til høreområdet.

Annonce
Annonce
Sønderjyske Fodbold For abonnenter

SønderjyskE går fri af nedrykning: Nu kan festen begynde

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Varde

Antons hus kan du få for 100.000 kroner

Annonce