Annonce
Udland

Verdens nordligste område med fastboende sætter varmerekord

Stephanie Pertuiset/Ritzau Scanpix
Søndag blev der målt 21 graders varme i området Alert, der ligger 817 kilometer fra Nordpolen. Det er rekord.

Verdens nordligste område med fastboende sætter varmerekord.

Søndag blev der målt 21 graders varme i området Alert, der ligger 817 kilometer fra Nordpolen.

Det er rekord, melder Canadas meteorologiske institut tirsdag ifølge nyhedsbureauet AFP.

- Det er en enestående statistik og et eksempel på de hundredvis af rekorder, der sættes på grund af den globale opvarmning, siger Armel Castellan, der er meteorolog i Canadas miljøministerium.

Alert ligger i Qikqtaaluk-regionen i Canada og havde i 2016 62 fastboende indbyggere. Det canadiske militær har en militærbase i området ved navn CFS Alert, der indsamler efterretninger og kommunikation fra Rusland.

Siden 1950 har der også været en vejrstation ved militærbasen.

Den tidligere rekord lød på 20 grader og blev sat i juli 1956. Siden 2012 har vejrstationen flere gange målt 20 grader.

Gennemsnitstemperaturen i Alert i juli er 3,3 grader, og den gennemsnitlige maksimaltemperatur er 6,1 grad.

- Det er ikke en overdrivelse at kalde det en arktisk hedebølge, siger David Phillips, der er klimaforsker ved det canadiske regeringskontor Environment and Climate Change Canada.

Den canadiske regering forventer, at de høje temperaturer fortsætter ind i august og september.

Grunden til de ekstreme temperaturer skal findes i et højtryk, der ligger over Grønland, hvilket er exceptionelt og giver vind fra syd ned over Det Arktiske Ocean, siger Armel Castellan.

- Arktis bliver varmere med tre gange så høj hastighed som andre dele af verden, hvilket kalder på en drastisk reduktion af udledningen af kulstof, siger Castellan.

/ritzau/AFP

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv For abonnenter

Ansatte er dybt skuffede over lukning af Danfoss-fabrik: Jeg troede fandeme, det var løgn

Leder For abonnenter

JV mener: Uvenlig behandling af tyskere skal stoppe

Det er en gevinst for den danske del af grænselandet, når tyskere og andre EU-borgere beslutter sig for at købe et hus i Sønderjylland. Sidste år solgte EDC i Rødekro og Nybolig i Padborg i alt 55 huse til udenlandske EU-borgere, hvoraf langt de fleste var tyskere. Det er med til at skabe udvikling i en landsdel, der ellers i mange områder kæmper med faldende befolkningstal. Derfor er det meget bekymrende, at både advokater og ejendomsmæglere i Sønderjylland oplever, at servicen over for de udenlandske huskøbere er blevet forringet i en grad, så det kan risikere at få mulige tilflyttere til at opgive deres forehavende. Den oplevede forringelse er sket i forbindelse med, at den statslige Styrelse for International Rekruttering og Integration siden 1. april har overtaget opgaven med at udstede EU-opholdsbevis til de udlændinge, som vil flytte til Danmark, fordi de er ved at købe et hus i Danmark. Forinden var det Statsforvaltningen, der stod for opgaven. Dengang var oplevelsen hos advokater og mæglere, at udlændingene fra andre EU-lande, inden de flyttede hertil, kunne få det opholdsbevis, der er betingelsen for at kunne gennemføre huskøbet. Men det er ulovligt at gøre det på den måde, mener den statslige styrelse. Den kræver, at udlændingene har bopæl her i landet først, og dermed skal de leje en bolig, før de kan købe én. Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) bør i en fart finde ud af, om det virkelig kan passe, at det pludselig skal være så besværligt for en EU-borger at købe et dansk hus. Selv om hans styrelse benægter, at der er lavet om på praksis, er der en række kilder, som har fortalt JydskeVestkysten, at behandlingen af sagerne foregik meget smidigere, da det var Statsforvaltningens opgave. Det må kunne lade sig gøre at genskabe den situation, så Danmark igen kan blive opfattet som et venligt værtsland for EU-medborgere, som kan forsørge sig selv og som har lyst til at købe et hus i vores land.

Danmark For abonnenter

Smittede patienter: Kirurgs hudlidelse kan have kostet Henrik fra Fanø hans nye hofte

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];