Annonce
Aabenraa

Verdens største krigsskib på besøg: Britisk sømand blev begravet med manér

Begravelse til lands. Mens HMS Hood lå i Aabenraa, blev en sømand fra krigsskibet begravet i byen. Det foregik med et stort ligtog med musik.
I det seneste nummer af Sønderjysk Månedsskrift fortælles blandt andet om, da verdens største krigsskib kom til Aabenraa og Frederik den 7.'s sidste besøg i Sønderborg.

Sønderjylland: Årets femte nummer af Sønderjysk Månedsskrift er nu på gaden, og denne gang venter der læserne seks artikler om Sønderjyllands historie og kultur med masser af illustrationer

Hans Schultz Hansen fortæller den dramatiske og underholdende historie om, at man ikke skal true landets statsminister på livet. Det måtte bondeføreren Cornelius Petersen fra Vester Anflod sande i 1927. Målet for dødstruslerne var Thorvald Stauning, og de kom til at koste Cornelius Petersen en tur i retsmaskineriet.

Erik Housted har sat fokus på kong Frederik den 7.’s sidste besøg i Sønderborg i 1861. Kongen og grevinde Danner tilbragte mange dage i Sønderborg, foretog besøgsrejser på Als og Sundeved – og modtog fremmede gesandter i byen, der stod på den anden ende for at gøre Frederik 7. og hans hustru tilpas. Artiklen er bl.a. illustreret med hidtil helt ukendte malerier af besøget.

Annonce

Uld eller Ulv? Wolle eller Wolf? Navnet på den smukke, gamle gade i Tønder har vakt debat i mere end hundrede år. "Der har såmænd aldrig været ulve i den gade", slog redaktør Skovrøy fast for mere end 100 år siden, men havde han nu også helt ret i det? Birgit Christensen har været i dokumenter fra 15- og 1600-tallet – og har fundet svaret.

Hvad er godt romanstof?

Forfatteren Pernille Juhl modtog i 2019 Sprogforeningens kultur- og sprogpris for sit forfatterskab, der navnlig tæller historiske romaner, der foregår i Sønderjylland. Men hvad er det ved Sønderjyllands historie, der er så godt romanstof? Redaktionen har spurgt forfatteren, der også giver tips til, hvordan man selv kan komme i gang med at skrive.

På genforeningsdagen 15. juni 1920 fik Aabenraa besøg af verdens største krigsskib, den britiske slagkrydser HMS Hood. Nysgerrige aabenraaborgere blev i små chalupper sejlet på besøg på den svømmende kæmpe, der var ankret op på byens red, og de britiske søfolk marcherede gennem byens gader. René Rasmussen fortæller historien om det fornemme besøg.

Endelig skriver Lennart Madsen om et hjortehoved af blik fra Hertug Hans den Ældres jagtslot Grøngård ved Tønder. Det kan i øjeblikket ses på Museum Sønderjyllands afdeling i Haderslev, hvor er der en stor udstilling i anledning af 500-året for Hertug Hans' fødsel.

Sønderjysk Månedsskrift udgives af Historisk Samfund for Sønderjylland i samarbejde med Museum Sønderjylland og Sønderjysk Kulturfællesskab.

Modtagelsen af Marquis Torrearsa 30. juli 1861 med fakkeltog på Rådhustorvet i Sønderborg. Til venstre Rådhustorvet 5, hvor Torrearsa var indlogeret, og som derfor var smykket med kongedømmet Sardiniens, nu Italiens flag.


Uld eller Ulv? Wolle eller Wolf? Navnet på den smukke, gamle gade i Tønder har vakt debat i mere end hundrede år.

Fra artiklen
Annonce
Aabenraa For abonnenter

Deres største overskud nogensinde: Stort møbelhus har ansat 20 nye medarbejdere for at kunne følge med

Danmark

Lørdagens coronatal: 749 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Varde

Linda er en af de irriterende pårørende: Datter på 70 insisterer på at blive hørt om sin mors behandling

Sydjylland For abonnenter

Der er lige nu ekstremt tørt i Syd- og Sønderjylland: Landmænd står med kæmpe udgifter på grund af det vilde vejr

Aabenraa

Michael tog en maraton i Lillebælt: Svømmede fra Aabenraa til Assens på 14 timer

Kultur

Ventelisten til populær sauna vokser og vokser: - Jeg vil hellere end gerne åbne op

Aabenraa For abonnenter

John har været firmaets mand i 56 år - det fortsætter, selv om han er gået på pension

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Aabenraa

Foder, stalde og udstyr er skyllet væk i de enorme vandmasser: Sønderjysk par samler ind til de katastroferamte dyr i Tyskland

EfB

Patrick Schmidt og de andre angribere får ny konkurrent: EfB henter stortalent til angrebet

Danmark

Lørdagsbilister kan forvente trafikklumper og kødannelse

Sønderborg

Damerne strålede, skålede og skrålede

Kultur For abonnenter

Ny sommerserie med borgmesterkandidaterne om alt det, der ikke handler om politik: Villy Søvndals bedste oplevelse i en bil var, da ambulanceredderne sagde "nu er det veloverstået"

Tønder

Politiet havde den store bødeblok fremme til biltræf på Rømø

Annonce