Annonce
Esbjerg

Verdens største mobile havnekran får stor velkomst i Esbjerg

Esbjerg Havns administrerende direktør Dennis Jul Pedersen og havnens tekniske direktør Henrik Theilgaard, da man indgik købsaftale vedrørende kranen. I denne uge ventes den store kran at ankomme til Esbjerg. Foto: Esbjegr Havn
Onsdag ventes verdens største mobile havnekran at anløbe hos sin nye ejermand, Esbjerg Havn. Med sine 50 meter i højden bliver det et spektakulært syn, når den kommer til syne i horisonten omkring kl. 11.30. Senere markeres ankomsten med udstilling og gratis grillpølser i Østhavnen.

Esbjerg: På torsdag får den danske vestkyst royalt besøg, når selveste kronprins Frederik kommer til Hvide Sande og indvier havvindmølleparken Horns Rev 3.

Men også på Esbjerg Havn får man fint besøg i denne uge. Så fint og stort er besøget, at den kommunalt ejede selvstyrehavn i slutningen af denne måned, fredag den 30. august markerer besøget ved at invitere til åbent hus med gratis grillpølser til alle fra Slagter Theilgaard og tale ved borgmester Jesper Frost Rasmussen (V).

Men der er skam også tale om en stor begivenhed – ikke mindst for Esbjerg Havn. Det er nemlig verdens største mobile havnekran, som anløber Esbjerg Havn, og på verdensplan findes der kun 12 af dens slags.

- På Esbjerg Havn har vi længe set frem til, at vores nye mobile havnekran ankommer med skib. Kranen ankommer i hel stand, fuldt monteret med skib fra Rostock og ruller fra skib. Den er over 50 meter høj og vejer 800 ton, så det bliver et spektakulært syn at se den tone frem i horisonten og ankomme ad sejlrenden langs Fanø og ind til Esbjerg Havn, oplyser Jesper Bank, salgsdirektør hos Esbjerg Havn.

Han oplyser videre, at det på nuværende tidspunkt ser ud til, at Heavy Lift-skibet Rolldock Storm, som kommer fra Rostock med kranen om bord, ventes at dukke op i sejlrenden omkring klokken 11.30, hvorefter den lægger til ved Librakaj i Østhavnen klokken 12. Herefter ventes losning af kran at ske omkring klokken 13.30.

Annonce

Liebherr LHM 800

Vægt: 795 tons

Løftekapacitet: 308 tons

Tårnhøjde: 47,9 meter

Længde på bom: 66,0 meter

Aksler: 34

Hjul: 136

Tag shuttlebussen

Selve markering af at havnen har anskaffet en ny kran sker ved et åbent hus-arrangementet fredag den 30. august. Her åbner det såkaldte udstillerområde i Østhavnen med indkørsel fra Zodiakvej klokken 13.00. Der vil også på Østre Dokkaj tæt ved Restaurant Gammelhavn være af- og påstigning for kørsel med shuttlebus til og fra udstillerområdet. Første afgang er klokken 12.45.

Den nye mobile havnekran, Liebherr LHM 800, vejer knap 800 tons og foruden en højde på knap 50 meter har den en bomlængde på 66 meter. Den kan alene løfte lidt over 300 ton.

Det er særligt udviklingen inden for offshoreindustrien, som kalder på den nye kran, blandt andet fordi komponenterne til havvindmøllerne i Nordsøen bliver større og større. Også andre industrier på havnen kan imidlertid få glæde af kranen, eksempelvis til håndtering af tungt maskin- og produktionsudstyr.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

JV mener om flystøj: Det kan staten ikke være bekendt

Det er en urimelig behandling, mange af naboerne til de kommende F-35 kampfly i Skrydstrup har udsigt til at få. Fredag præsenterede et bredt politisk flertal en aftale, som vil koste skatteyderne 250 millioner kroner i forskellige former for kompensationer til de støjramte naboer. Det er i sig selv mange penge, men det er dog kun godt en procent af det beløb, som staten bruger på selve købet af de 27 nye fly. Når man køber fly for 20 milliarder kroner, skal man også være parat til at betale en anstændig pris for at undgå, at naboer kommer i økonomisk klemme, fordi deres boliger vil falde i værdi. Man kan af gode grunde ikke på forhånd vide, hvad det værditab bliver, og derfor kan der ikke på nuværende tidspunkt afsættes et fast beløb. Men det gør det politiske flertal i en aftale, der ud over at være for nærig også er alt for firkantet. Staten vil tilbyde 117 boligejere tættest på flyvestationen, der bor i en såkaldt rød zone, at de kan få opkøbt deres ejendom. Til gengæld er der cirka 1500 beboere i en såkaldt gul zone lidt længere væk, som kun vil blive tilbudt en støjsikring til 70.000 kroner. Forsvarsminister Trine Bramsen (S) forsvarer sig med, at der ikke er juridisk grundlag for at udbetale erstatning for det værditab, der måske vil blive på grund af den forøgede flystøj. Men så må det politiske flertal træde i karakter som lovgivere og sørge for, at dette juridiske grundlag bliver skabt. Det må selvfølgelig ikke blive et tag selv-bord for husejere, der bare vil kunne påstå, at de har fået et kæmpe værditab og derfor skal have en erstatning. Det skal være en uvildig instans, som konkret skal vurdere, om ejendommene i området kommer til at tabe mere i værdi, end de måske ellers ville have gjort, hvis der ikke var købt nye kampfly. Det vil betyde, at staten ikke på forhånd kan vide, hvad udgiften til at dække naboernes tab bliver. Men det er en regning, alle skatteydere må være parat til at betale.

Danmark

Agnes er dybt skuffet over flyerstatning: Det er fuldstændig uanstændigt

Annonce