Annonce
Erhverv

Verdens største producent af røget ørredfilet vil være endnu større

Den nye direktør Søren Gabrielsen (tv.) og Danforel-ejer Erik Dalgaard Hansen er klar til et parløb, så verdens største producent af røgede ørredfileter kan blive endnu større. Foto: Carsten B. Grubach
Danforel styrket efter aktiesalg og ansættelse af ny direktør.

GRINDSTED: Da den ene gav op, kom den anden til. Og man må konstatere, at Danforel A/S har formået at udviklet sig eksplosivt, siden virksomheden for 10 år siden flyttede ind Danish Crowns tidligere bygninger på Slagterivej i Grindsted.

I dag forædler Danforel sine egne råvarer fra i alt seks anlæg i Jylland, og positionen som verdens førende i branchen styrkes efter, at ejeren Erik Dalgaard Hansen har solgt 51 procent af sine aktier til den schweiziske kapitalfond Piscai AG, der har domicil i Zürich, og ansat en ny direktør, der skal afløse ham i hovedsædet i Grindsted, hvor 120 af de 140 ansatte er beskæftiget.

- Jeg har været virksomheden i 20 år, og der skulle en kapitaltilførsel til, hvis vi skulle udvikle os mere, siger Erik Dalgaard Hansen, der i en alder af 66 år stadig har mod på arbejde med den udvikling, han har stået for gennem årene.

- Vi mangler fisk og har derfor også taget aquakultur-delen ind. Vi tager rent vand ind, og vi leder rent vand ud. Vi tilfører foder, vi selv har lavet opskriften på, så vi ved, hvad vi forurener med. Fiskeekskrementerne bliver brugt til biogas, så der er tale om en minimal forurening af fosfor og kvælstof, og vi bruger alle dele af fisken, forklarer Erik Dalgaard Hansen og fortsætter:

- Vi bruger 40 procent af hver ørred til fileter, de resterende 60 procent bruges til fiskeolie og protein af høj kvalitet. Vi er de eneste inden for fødevarebranchen, der er så miljøvenlige, fordi vi kan udnytte alt.

Annonce

Danforel A/S

Seks dambrug leverer ørreder til Danforel i fabrikken i Grindsted. De ligger i Sig, Ejstrupholm, Barde, Nørre Vium, Råsted ved Holstebro og i hovedsædet i Grindsted.
De fem dambrug/akvakulturfarme ligger inden for cirka en times kørsel fra fabrikken. Det minimerer transport- og CO2-emissionerne, og de friske fisk har dermed den bedste kvalitet.
Danforel kan dagligt producere op til 120.000 forbrugerpakker på de 15.000 kvadratmeter fabriksarealer i Grindsted, Danmark. Størstedelen kommer fra egne dambrug.
Alle fisk er ASC-certificerede til ansvarligt landbrug.

Miljø frem for alt

Netop den miljøvenlige produktion var det, der triggede den nye direktør, så han sagde ja til jobbet.

- Det, at man bruger hele fisken, og at man hele tiden tænker på miljøet, tiltrak mig. Tænk på alt det plastik, der er i havene. Her har man styr på tingene lige fra ægget til det færdige produkt, som er af høj kvalitet. Det kan jeg godt lide, siger Søren Gabrielsen.

- Og så giver det værdi, at man har renset vandet, når man leder det ud. Bæredygtighed er alfa og omega, tilføjer direktøren.

Han er 54 år, begyndte i sit nye job 1.december og har senest haft en stilling som produktionsdirektør i laksefirmaet Nordlax i Outrup ved Varde. Søren Gabrielsen er uddannet som levnedsmiddeltekniker og har haft lederjob i 25 år.

Blind vej åbner sig

- Vi startede jo med at producere røgede ørredfileter på 125 gram og har siden udvidet konceptet. Vi har gennemgået en megastor udvikling. Vi holder momentum, og kanonen er nu ved at være ladt med den nye kapital, så vi kan komme videre, og det skal Søren være med til, siger Erik Dalgaard Hansen, der blandt andet ser muligheder for udvidelse af helsekostdelen med fiskeolien.

Han har gennem årene opkøbt flere dambrug for at følge med efterspørgslen på ørredprodukterne, der for 97 procents vedkommende eksporteres til lande som Tyskland, Schweiz, Holland, Belgien og Frankrig. Han har en god følelse efter aktiesalget til den schweiziske fond.

- Det var lige som, når man er cyklet ind på en blind vej, og så åbner den sig igen, så man kan komme videre. Nu kan vi investere i opdrætsanlæg og andre projekter her på fabrikken, hvor vi har plads nok, siger den afgåede direktør, der ikke har tænkt sig at læne sig tilbage med sine aktier på 49 procent.

- Det gør man ikke, når der også er ens hobby, pointerer han og fastslår dermed, at han er klar til at bidrage til den fortsatte udvikling af verdens største producent af røgede ørredfileter.

Søren Gabrielsen, der 1. december tilrådte som direktør i Danforel, er udlært levnedsmiddeltekniker og har 25 års erfaring som leder. Foto: Carsten B. Grubach
Verdens største procent af røget ørredfilet i Grindsted vil vækste yderligere efter salget til den schweiziske kapitalfond. Arkivfoto: Joan Karlsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

JV mener: Uvenlig behandling af tyskere skal stoppe

Det er en gevinst for den danske del af grænselandet, når tyskere og andre EU-borgere beslutter sig for at købe et hus i Sønderjylland. Sidste år solgte EDC i Rødekro og Nybolig i Padborg i alt 55 huse til udenlandske EU-borgere, hvoraf langt de fleste var tyskere. Det er med til at skabe udvikling i en landsdel, der ellers i mange områder kæmper med faldende befolkningstal. Derfor er det meget bekymrende, at både advokater og ejendomsmæglere i Sønderjylland oplever, at servicen over for de udenlandske huskøbere er blevet forringet i en grad, så det kan risikere at få mulige tilflyttere til at opgive deres forehavende. Den oplevede forringelse er sket i forbindelse med, at den statslige Styrelse for International Rekruttering og Integration siden 1. april har overtaget opgaven med at udstede EU-opholdsbevis til de udlændinge, som vil flytte til Danmark, fordi de er ved at købe et hus i Danmark. Forinden var det Statsforvaltningen, der stod for opgaven. Dengang var oplevelsen hos advokater og mæglere, at udlændingene fra andre EU-lande, inden de flyttede hertil, kunne få det opholdsbevis, der er betingelsen for at kunne gennemføre huskøbet. Men det er ulovligt at gøre det på den måde, mener den statslige styrelse. Den kræver, at udlændingene har bopæl her i landet først, og dermed skal de leje en bolig, før de kan købe én. Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) bør i en fart finde ud af, om det virkelig kan passe, at det pludselig skal være så besværligt for en EU-borger at købe et dansk hus. Selv om hans styrelse benægter, at der er lavet om på praksis, er der en række kilder, som har fortalt JydskeVestkysten, at behandlingen af sagerne foregik meget smidigere, da det var Statsforvaltningens opgave. Det må kunne lade sig gøre at genskabe den situation, så Danmark igen kan blive opfattet som et venligt værtsland for EU-medborgere, som kan forsørge sig selv og som har lyst til at købe et hus i vores land.

Esbjerg

Queen Machine gæster Esbjerg

Erhverv For abonnenter

Fællestillidsmand er chokeret over nedlukning: Det er noget rigtig skidt

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];