Annonce
Danmark

Verdens største sædbank vil ændre vores syn på sæddonorer: De er nogle af hverdagens helte

Danske mænd, der donerer sæd i et bæger som det på billedet, bør i højere grad anskues som nogle af hverdagens helte. Det mener man i verdens største sædbank Cryos. Foto: Maria Albrechtsen Mortensen/Ritzau Scanpix
Tusindvis af børn er kommet til verden med hjælp fra sæddonorer. Alligevel oplever mange donorer stadig deres foretagende som et tabu, og en del fortæller ikke familie og venner om det af frygt for at blive mødt med fordomme. Det vil verdens største sædbank lave om på.

Donorsæd: Når du hører udtrykket "hverdagens helte", tænker du måske på sygeplejersker, læger, politifolk og brandmænd. Det er formentlig ikke en sæddonor, der kommer på dine tanker som det første - eller som det andet eller det tredje.

Det vil verdens største sædbank, Cryos, dog gerne lave om på.

Siden sædbanken blev grundlagt i 1987 lyder vurderingen, at sæden, der er leveret hos Cryos gennem de første 34 år, har været medvirkende til, at cirka 70.000 børn er kommet til verden.

Annonce

Holdningsændring

Det er blevet mere almindeligt at få børn med fertilitetsbehandling, og i dag er mere end hvert tiende nyfødte barn i Danmark blevet til på en fertitilitetsklinik - enten med hjælp fra en donor eller andre former for fertilitetsbehandling.

- Vi kan helt klart gennem årene se, at der har været en ændring i holdningen til det at være donor. Både fra den brede offentlighed, men også fra sæddonorerne selv. Det tilskriver jeg, at det er blevet mere almindeligt at få hjælp til at få børn i Danmark - vi er verdenskendte i assisteret reproduktion, siger Peter Reeslev, der er direktør i Cryos.

Dertil kommer, at nye familieformer har vundet indpas, og at lesbiske par og singlemødre også kan få hjælp til at få børn gennem en sæddonor, fortæller han. De er nemlig med til at udbrede kendskabet til sæddonation.

Annonce

Hemmeligheder

Men selvom sæddonation ikke er så stigmatiseret som tidligere, og selvom forældrene til disse donorbørn formentlig er ovenud taknemmelige for, at sæddonorer eksisterer, er der stadig et udbredt tabu blandt mange af donorerne. En del holder bijobbet for sig selv og tør ikke fortælle venner og familie om foretagendet af frygt for at blive mødt med fordomme.

Nogle af de fordomme, som donorerne typisk frygter at møde, er forbundet med måden, hvorpå de donerer. Hvor ægdonation kræver operation og giver gener hos donoren, sker sæddonation på en måde, der normalt forbindes med nydelse.

Danske mænds sædkvalitet

  • Siden 1973 er sædkvaliteten blandt danske mænd halveret.
  • I dag er sædkvaliteten herhjemme blandt de dårligste i Europa, og mens mindre end hver fjerde unge danske mand har optimal sædkvalitet, har 15 procent en så dårlig sædkvalitet, at de har svært ved at gøre en kvinde gravid uden hjælp gennem fertilitetsbehandling.
  • Den dårlige sædkvalitet er så udbredt i den vestlige verden, at verdenssundhedsorganisationen WHO kalder det "et globalt folkesundhedsspørgsmål".
  • I Danmark må en sæddonor maksimalt levere sæd til 12 børn, hvis han er blevet tilmeldt som donor efter 1. marts 2013.

- Der et sket et skred i, hvor stigmatiserende det er at være sæddonor. Men der er stadig et forskelssyn på at være sæddonor sat over for at være en anden form for donor - eksempelvis ægdonor eller bloddonor, som vi ser på med beundring. Vi vil gerne kommunikere, at sæddonorer er lige så store helte, for de hjælper nogle med at få opfyldt drømmen om at få børn, siger Peter Reeslev.

Det er dog ikke kun donorerne selv, der oplever stigmatiseringen. Når Peter Reeslev møder nye mennesker, som spørger til hans arbejde, og han fortæller, at han er direktør i en sædbank, oplever han også ofte, at folk laver sjov med det.

- Jeg skal altid gennem et par lavthængende frugter - for eksempel hvem der er chefens højre hånd og om vi sender rykkere ud, fortæller han.

På samme måde kan donorerne blive mødt af vittigheder - eller frygte at blive mødt sådan - når de fortæller andre om deres foretagende.

Annonce

Mindre anonymitet

Én ting fortæller dog sædbankdirektøren, at stigmatiseringen er aftagende: Flere og flere af donorerne vælger at være kontaktbare. Det vil sige, at de børn, som kommer til verden med hjælp fra en sæddonor, har mulighed kontakte den anden halvdel af deres biologiske ophav, når de fylder 18 år. I dag er det omtrent halvdelen af donorerne, der vælger denne løsning, mens den anden halvdel stadig foretrækker at være anonyme donorer.


Vi vil gerne have sæddonorer til at fremstå som hverdagens helte i samme stil som ægdonorer eller andre, der redder liv i og med, at det er en beundringsværdig gerning, som en sæddonor udfører.

Peter Reeslev, direktør i Cryos


I 2007 trådte ny lovgivning i kræft på området. Før denne tid, skulle alle sæddonorer være anonyme, og kun heteroseksuelle par, der blev erklæret infertile, kunne få hjælp til at få barn ved hjælp af en sæddonor.

I dag er hjælpen også tilgængelig for både lesbiske par og singlemødre - altså kvinder, som ikke biologisk har mulighed for selv at blive gravide.

Ifølge Peter Reeslev har disse ændringer hjulpet den større åbenhed på vej. Flere har fået muligheden for hjælp fra en sæddonor, og det har gjort, at flere mennesker har haft muligheden for at være åbne om hjælpen.

Annonce

Brug for flere

Men vi er der ikke endnu.

- Vi vil gerne have sæddonorer til at fremstå som hverdagens helte i samme stil som ægdonorer eller andre, der redder liv i og med, at det er en beundringsværdig gerning, som en sæddonor udfører, siger direktøren.

Han håber på, at hvis offentligheden og donorerne selv i højere grad begynder at se sæddonation som en beundringsværdig gerning, så vil flere også melde sig som donorer. Og det er der brug for. Efterspørgslen bliver nemlig ved med at stige, for flere og flere børn kommer til verden gennem fertilitetsbehandling i alle udviklede lande, fortæller han.

Derudover er Danmark det eneste land i Europa, der eksporterer donorsæd, ligesom vi har den luksus at tilbyde både anonyme og kontaktbare donorer.

- Og så har danske mænd også et godt image - heldigvis.

Annonce
Annonce
Kultur

Kig med i unikt fotoalbum fra krigen: For disse tyske kvinder ligner besættelsen i Kolding en ferierejse

Sydjylland For abonnenter

54-årige Per fik aldrig nok af fest og selskab: Han døde alene - lige så hurtigt, som hvis man slukker for en stikkontakt

Esbjerg

Købmand tvunget til lukning: Så inviterede han de lokale til gratis orgie

Erhverv

Prisen for et nyt rådhus: Over 96 millioner kroner, men så blev der også 33.000 kroner i overskud

Sydjylland

Døende og deres pårørende kan nu få hjælp i den sidste tid af frivillige fra Røde Kors

Vejen For abonnenter

I Andst står de på venteliste for at tage ansvar: "Socialminister" Susanne Pedersen udvikler fremtidens ledere

Danmark

Søndagens coronatal: 591 nye tilfælde af coronavirus det seneste døgn

Kultur For abonnenter

Anbefaling: Fem krimier til uhyggelig efterårs-læsning

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Esbjerg

Heldets kiosk slår til igen: Er du ny Lotto-millionær?

Kultur For abonnenter

- Min fars sygdom har lært mig at være til stede med det besværlige i stedet for at flygte

Erhverv For abonnenter

De brølende 70'ere: Brandmænd blev syge, mens de reddede 150 grise ud fra lynramt gård

Erhverv For abonnenter

Flere hjemmekontorer gav omsætning på 1,3 mia. kroner hos  it-grossist i Kolding

Esbjerg

Politiet havde travlt med fulderikker: Blev mødt af alverdens skældsord - for en blev et enkelt ord rigtig dyrt

Annonce