Annonce
Tønder

Verdensmålene er en del af uddannelsen

Jonas Maurissen har i forbindelse med sit forløb med verdensmålene bygget en solcelle. Foto:Timo Battefeld
På EUC Syd er FN's verdensmål en del af elevernes uddannelse. Formålet er at lære eleverne til at tænke bæredygtigt, når de anvender materaler.
Annonce

Tønder: I værkstedet på EUC Syd står en gruppe unge drenge og knokler for at få skuen på deres vinge til at sidde. Imens prøver gruppen et par meter længere væk at se om deres solcelleanlæg sidder rigtigt.

Men det er ikke bare en almindelig undervisningstime og uge åp EUC Syd. Drengene er i gang med at udvikle produkter, som skal leve op til FN's Verdensmål.

For forløbet er en del af elevernes uddannelse, hvor de i løbet af uddannelsen skal have et projekt, hvor de skal reflektere over, hvordan man udnytter tingene bedst muligt.

- Vi vil gerne lære eleverne om, hvordan man udnytter ressourcer bæredygtigt og bedst muligt, siger afdelingschef på EUC Syd Elisabeth Ibing Holm, som står i spidsen for projektet.

Annonce

Forskellige produkter

Eleverne i værkstedet er på grundforløb 1, som er det forløb, der skal få dem til at vælge den rette uddannelse, og de har været i gang med at udvikle bæredygtig energi.

- Vi har udviklet idéer, som vi så har arbejdet videre med, siger Jonas Maurissen, som sammen med en makker har bygget en solcelle, som skal gemme energi på et batteri, som fører strømmen videre i husstandene.


Vi vil gerne lære eleverne om hvordan man udnytter ressourcer bæredygtigt og bedst muligt

Elisabeth Ibing Holm, afdelingschef


Et par meter derfra står Jonas Nansen, som har lavet en vindmølle. Han fortæller, at han har lært, hvor vigtigt det er, at møllerne er konstrueret på en ordentlig måde.

- Det var svært at konstruere det. For vingerne skal bues rigtigt, siger Jonas Nansen.

Emil Johnsen har i forbindelse med sit projekt sat sig at lave en lampe af aluminium. Modellen til lampen er det berømte Eiffeltårn i Paris. Foto:Timo Battefeld

I den anden ende af værkstedet står Emil Johnsen, som er på hovedforløbet, og er i gang med sin uddannelse som klejnsmed. Han er i gang med at lave en lampe, som skal ligne Eiffeltårnet i Paris. Materialet, som bruges til at bygge lampen, er aluminium, og det kan genbruges på en bæredygtig måde i stor stil.

- 75 procent af verdens aluminium, som er i brug, er fra 1888, siger Emil Johnsen. Han fortæller, at man kan spare på strømforbruget med fem procent ved at genanvende aluminium i stedet for at grave det op af jorden.

Annonce

Uddannelse går i front for klimaet

Ifølge Elisabeth Ibing Holm, så er forløbet med eleverne en del af Unescos verdensliste, som danner grundlaget for Tønder Kommunes plan for at få ungdomsuddannelserne i kommunen for at leve op til verdensmålene.

Udover det aktuelle forløb med eleverne, har EUC Syd et klimaråd, som er sammensat af elever, lærere og Elisabeth Ibing Holm selv. Her har de vedtaget at opstille sorteringsspande til eleverne.

- Vi forsøger at lære dem at sortere aluminium og jern, så de kan genbruges hvert for sig, siger hun og tilføjer, at de arbejder løbende på nye tiltag, som man kan bruge til at forbedre miljøet og klimaet med.

EUC Syd har især haft fokus på bæredygtigt energi, når de har arbejdet med verdensmålene. Foto:Timo Battefeld

Forløbet med FN's Verdensmål afsluttes fredag, og der serveres i forbindelse med afslutningen af forløbet pølser, som er lavet på en klimavenlig raketgrill. En større præsentationen af produkterne er aflyst på grund af corona-situationen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Indland

Nu kan du få dit kørekort på mobilen

Danmark

Jesper Petersen bliver ny statsrevisor

Annonce