Annonce
Billund

Verner fra Vorbasse har arbejdet 50 år det samme sted: Han kan altid finde en løsning på problemer

Verner J. K. Kristensen, Vorbasse, har været 50 år på samme arbejdsplads, GKN Wheels Nagbøl A/S. foto: Jan Sternkopf
I 50 år har Verner Kristensen arbejdet hos GKN Wheels Nagbøl A/S, hvor han er kendt og anerkendt som en medarbejder, der løser på problemer af snart sagt enhver art.

Vorbasse/Lunderskov: - Jeg har fundet en løsning.

Hans Peter Nissen, afdelingsleder hos GKN Wheels Nagbøl A/S i Lunderskov, modtager den gode nyhed fra Verner Jørgen K. Kristensen uden at vise tegn på overraskelse.

For selvfølgelig har Verner Kristensen fundet en løsning. Det gør han jo som regel. Før eller siden.

Annonce

Det er måske ikke lige løsningen - men alligevel nok til, at problemet foreløbig er ryddet af vejen.

Så kan det godt være, at Verner Kristensen bøvler videre for at tilfredsstille sin egen trang til forbedringer. Enten efter arbejdstid eller derhjemme i værkstedet i Vorbasse, hvor han bor.

- Det er altid spændende, når der skal løses et problem. Jo mere det driller, desto større er tilfredsstillelsen, når det så endelig lykkes at finde en løsning, lyder det fiffigt fra Verner Kristensen, der til oktober runder de 69 år.

De 50 af dem har han tilbragt hos GKN Wheels Nagbøl A/S, der producerer hjul i stor skala. Både i størrelse og i mængde, idet der leveres til mange forskellige formål rundt omkring i verden.

Det er da også en stående og velkendt vittighed i Nagbøl, at arbejdspladsen kan holde "hjul" hele året.

Lille splejs

Verner Kristensen har været med det meste af vejen. Første møde med virksomheden var i januar 1969, da han efter 9. klasse søgte forskellige lærepladser.

Verner J. K. Kristensen fra Vorbasse har i 50 år arbejdet hos GKN Wheels Nagbøl A/S - og han elsker det. Privatfoto

- Jeg blev tilbudt at være med til at trække højspændingskabler. Men jeg fik at vide, at det ville være et værre knoklearbejde. Og eftersom jeg er en lille splejs, så takkede jeg pænt nej, fortæller Verner Kristensen.

I stedet kom han i januar 1969 ind på maler-afdelingen hos Karl Møllers Maskinfabrik, som i 1973 blev solgt til GKN Wheels.

- Men jeg blev fyret i december 1970 og arbejdede en overgang på et savværk. Det passede dog slet ikke til mit temperament, så jeg søgte tilbage til maskinfabrikken, der på det tidspunkt fik rigtig travlt med at lave hjul til Volvo 142 og 144. Det var, mens vi endnu lavede bilhjul. Vi fik ordren, fordi den egentlige leverandør var sprunget fra. Vi lavede nu hjul til Volvo-traktorer i forvejen - så måske er kontakten kommet ad den vej, funderer Verner Kristensen, der nu var overflyttet til presse-afdelingen.

Annonce

Maskinen ventede på ham

I maj 1973 måtte han igen forlade arbejdspladsen - dengang dog for at aftjene sin værnepligt, der foregik som samaritter ved trænregimentet, først i Farum, senere i Høvelte.

- Efter de tolv måneder kom jeg tilbage - endda til nøjagtig samme maskine. Den stod bare og ventede på mig, griner han.

Hans egen historie er tæt forbundet med virksomhedens. Han er vokset med den, han har været en del af udviklingen - i nogle tilfælde var det tilmed ham, der med fingersnilde og opfindsomhed fandt ud af, hvordan tingene kunne gøres. Eller gøres bedre og mere effektivt.

Verner Kristensen nævner blandt andet en klippemaskine, der skulle justeres.

- En spændende opgave, husker han og godter sig, fordi den blev løst til alles tilfredshed, omend efter en del genvordigheder.

- Men jeg giver ikke op så let, påpeger Verner Kristensen.

Andre gange er han med til at optimere en arbejdsgang eller endda designe opsætningen af en maskine, så den kan klare nye opgaver.

- Opsætning af en speciel maskine kunne før tage tre timer. Det blev takket være Verner Kristensen reduceret til et kvarter, forklarer afdelingsleder Hans Peter Nissen.

- Vi lytter meget til medarbejderne, til deres forslag og idéer. De kender jo maskinerne og ved som regel, hvad der er muligt, tilføjer afdelingslederen.

Der var behov for engagerede medarbejdere som Verner Kristensen i disse år. Mulighederne ændrede sig, markedet voksede i takt med, at computere indgik i en del af arbejdet.

- Der var meget nyt at sætte sig ind i, erkender Verner Kristensen, der uforknyt tog mod de nye udfordringer.

Annonce

Tillidserklæring

Hans indsats blev da også bemærket på chefgangen.

I 1996 inddrog man ham som ekspert i indkøbet af en ny maskine til virksomheden, der i de år var i færd med en større ekspansion.

- Jeg var med rundt forskellige steder for at finde den rette. Der blev lyttet til det, jeg sagde, og man endte da også med at investere i den, jeg havde som favorit. Det er da en tillidserklæring, lyder det stolt fra Verner Kristensen, der efterfølgende var med til at definere og omsætte de ønsker og behov, kollegerne havde til den nye maskine.

Ofte tages han med på råd, når virksomheden får specielle opgaver.

Verner J. K. Kristensen - GKN Wheels Nagbøl A/S. Foto: Jan Sternkopf
Annonce

Tages med på råd

- I 1998 blev vi spurgt, om vi kunne levere hjul til metroen i Paris - de styrehjul, der holder toget på skinnerne, så det ikke slingrer for meget. Vi havde ingen anelse om, hvordan vi kunne gøre det, vi havde jo ikke erfaring fra lignende opgaver.

Også den opgave blev løst, bemærker han.

Man tror ham, når han påstår at han går glad på arbejde hver dag. Han ligefrem lever og ånder for firmaet, medgiver også hans kolleger, der betegner Verner Kristensen som dygtig, vellidt og altid hjælpsom.

- Hver dag bringer nye opgaver. Ikke to dage er ens - det er dét, der gør arbejdet så interessant. Det bliver aldrig kedeligt, siger hovedpersonen selv.

Og ellers skal de førnævnte kolleger nok træde til.

Annonce

Firmaet kan bare ringe

- Omgangstonen passer mig. Vi hjælper hinanden, eftersom vi mere eller mindre fungerer som selvkørende enheder. Vi planlægger sådan set selv vores arbejde ud fra de ordrer, der skal produceres. Det gør arbejdsgangen meget effektiv, mener Verner Kristensen.

Han er godt klar over, at 50 år på samme arbejdsplads er lang tid. Men hvad betyder tiden, når man føler, at den er godt givet ud?

Han har dog gjort sig tanker om fremtiden.

- Planen er, at jeg fortsætter lidt endnu. Ti måneder eller deromkring. Jeg har også noget derhjemme, jeg kan pusle med. Blandt andet en Massey Ferguson 135, der skal renoveres fra ende til anden. Jeg kommer i hvert fald ikke til at kede mig. Og skulle firmaet have brug for hjælp, så ringer de nok, siger han med et smil.


Jo mere det driller, desto større er tilfredsstillelsen, når det så endelig lykkes at finde en løsning.

Verner J. K. Kristensen, problemløser


Verner Jørgen K. Kristensen

  • bliver 69 år om et halvt år, bor i Vorbasse.
  • Har i 50 år arbejdet hos den tidligere Karl Møllers Maskinfabrik, nu GKN Wheels Nagbøl A/S.
  • Han startede den 22. februar 1971 i presseafdelingen, hvor han var til 1976. Her overgik han til drejeafdelingen, hvor han først arbejdede ved en drejebænk, indtil cnc-boremaskiner blev hans station. Drejeafdelingen er hans favorit, hvor han har stået i 45 år.
  • I 1990 var han med til at oprette GKN ’s samaritter- og førstehjælpskorps. I den forbindelse fik han foranlediget, at der blev installeret hjertestartere i virksomheden. Den var i 2009 med til at redde liv, hvilket resulterede i at Verner Kristensen blev udmærket med koncernens Førstehjælps pris, der blev overrakt på hovedkontoret i England. Koncerndirektøren besluttede derpå, at hjertestartere skulle installeres i alle afdelinger.
En af de modeller, som Verner J. K. Kristensen har arbejdet med hos GKN Wheels Nagbøl A/S. Privatfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kolding For abonnenter

Steen havde job, kone, børn og hus - men røg på flasken: Nu bor han på forsorgshjem og forsøger at komme ud af sit misbrug

Annonce