Annonce
Udland

Vestager beholder sit gamle EU-job - og får mange nye opgaver

François Walschaerts/Ritzau Scanpix

Den danske EU-kommissær får mange opgaver efter 1. november, bekræfter EU-Kommissionens kommende formand.

EU's kommende kommissionsformand, Ursula von der Leyen, havde en overraskelse med i posen, da hun præsenterede det hold, som - hun ønsker - skal udgøre EU-Kommissionen fra 1. november.

Der gik et "uhh" gennem pressesalen, da tyskeren afslørede, at Margrethe Vestager ud over en ny rolle som næstformand for det digitale område også skal fortsætte som konkurrencekommissær.

- I fordelingen af porteføljer er det kun kvaliteter og fortræffeligheder, der tæller. Og Margrethe Vestager har gjort et helt enestående job som konkurrencekommissær, siger von der Leyen.

Den 60-årige tysker forklarer, at konkurrence er tæt knyttet til det digitale, og derfor er det en perfekt kombination.

Det job har givet den danske kommissær både venner og uvenner - blandt dem USA-præsident Donald Trump - i de seneste år, da hun har udskrevet historisk store bøder til blandt andet amerikanske virksomheder som Google.

Det digitale område er en af Ursula von der Leyens seks hovedprioriteter for den næste EU-Kommission.

Vestager får desuden en særlig rolle som hovedansvarlig for en række underområder, som andre kommissærer har fået særligt ansvar for. Det gælder blandt andet det indre marked, innovation og job.

Hollænderen Frans Timmermans, som også i den afgående EU-Kommission er første næstformand, får ansvar for klimaet, der er en anden topprioritet for von der Leyen. Han får desuden hovedansvaret for en stribe andre områder.

Der bliver tre ledende næstformand. Ud over Timmermans og Vestager er det Valdis Dombrovskis med ansvar for økonomi.

I tilfælde, hvor von der Leyen er fraværende, er det Frans Timmermans, som fører ordet på vegne af formanden, bekræfter Margrethe Vestager.

Ursula von der Leyen har i lighed med nuværende kommissionsformand Jean-Claude Juncker besluttet at tildele ansvar til kommissærer fra lande, som har udfordringer med det konkrete område.

Det gælder i dette tilfælde eksempelvis Italiens kommissærkandidat, Paolo Gentiloni, som skal have ansvar for økonomi.

Italien har de seneste år hele tiden bevæget sig på kanten af det tilladte i finanspolitikken, og landet har - ifølge EU-Kommissionen - flere gange bevæget sig ud over kanten.

Det er også blevet bemærket, at irske Phil Hogan får ansvar for handel på et tidspunkt, hvor Storbritannien vil forlade EU.

Det er nu op til EU-Parlamentet, om det kommissærhold, som Ursula von der Leyen, tirsdag har præsenteret, også skal tiltræde om lidt under to måneder.

Alle kandidater skal således igennem en individuel høring i relevante udvalg i EU-Parlamentet, som siden skal stemme om den samlede kommission.

Det sker normalt, at en eller flere kandidater må skiftes ud, før parlamentet vil godkende hele pakken.

Vestager havde ingen problemer, da hun var til høring i EU-Parlamentet første gang i 2014.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Varde

Efter lokalplanbommert: Varde Bolig Administration lægger Ingeniørgruppen på køl

Leder For abonnenter

JV mener: Først nu er Britta Nielsen dømt

Det har vakt berettiget opsigt, at det over en lang årrække lykkedes Britta Nielsen at stjæle over 100 millioner kroner, som ellers skulle være brugt til gavn for de svageste borgere i samfundet. Hvordan kunne en betroet offentligt ansat optræde så kynisk? Og hvordan kunne kontrolmekanismerne i en ellers gennemreguleret offentlig sektor svigte i så uhørt grad? Det er spørgsmål, mange danskere savner gode svar på. Og med god grund. For Britta Nielsen-sagen er sammen med andre statslige skandaler i de senere år med til at skabe tvivl om, hvorvidt vores samfund virkelig er så ukorrupt og velfungerende, som vi ellers godt kan lide at bryste os af. Desværre har Britta Nielsen også kunnet have oplevelsen af at være dømt på forhånd. Her er, hvad daværende socialminister Mai Marcado (K) sagde om Britta Nielsen i efteråret 2018 til Berlingske: - Man er virkelig gennemgående et dårligt menneske, når man vælger at stjæle fra den her gruppe. Så har man jo ingen moral og ingen nedre grænse for anstændighed. Mai Mercado havde fuldstændig ret i sin bedømmelse af Britta Nielsen. Men det var meget upassende, at hun stemplede Britta Nielsen som skyldig, inden retten havde talt. Det var en udtalelse, der formentlig er i strid med god forvaltningsskik, da Mai Mercado på det tidspunkt var minister og dermed havde et særligt ansvar. Såvel borgere, medier som politikere kan undervejs i en så omtalt sag som denne nemt komme til at bruge formuleringer, der reelt slår fast, at den mistænkte er skyldig. Men det er meget vigtigt, at vi holder fast i, at det kun er de uafhængige domstole, som kan frikende eller dømme en anklaget. Det skal også gælde for en gennemført kynisk svindler som Britta Nielsen. Selv om hun siden efteråret 2018 af de fleste har været opfattet som skyldig, var det først tirsdag klokken 16.30, at hun fik sin dom ved Københavns Byret. Mange vil nok mene, at hun havde fortjent en længere straf end de seks år og seks måneders fængsel, det blev til. Men det er ligegyldigt for Britta Nielsens sag, hvad den enkelte borger mener. Retten har talt, og sådan skal det være i et retssamfund.

Kolding

Mere regn på vej: Beredskab holder ekstra øje med vandstand i Kolding efter oversvømmelser

Annonce