Annonce
Indland

Vestager er officielt kandidat til topposter i EU

Yves Herman/Reuters
Margrethe Vestager vil ikke kommentere sine muligheder for en EU-post. Men hun bekræfter, at hun kæmper med.

Den danske EU-kommissær, Margrethe Vestager, er i spil til en af de store EU-poster, heriblandt posten som formand for EU-Kommissionen.

Det fortæller hun til Politiken.

- Jeg er en del af holdet, siger hun til avisen.

Modsat de øvrige europæiske partiorganisationer er Vestagers parti, Alde (Alliancen af Liberale og Demokrater for Europa), imod idéen med spidskandidater.

Derfor stiller Alde med et hold og ikke bare med ét navn.

Margrethe Vestager, der siden 2014 har været kommissær på konkurrenceområdet, vil ikke kommentere sine muligheder for at få et af topjobbene i EU.

Men hun er af flere iagttagere ofte blevet kaldt kommissionens mest populære kommissær.

- Frem til valget skal jeg bidrage med at fortælle om, hvad vi har gjort i de seneste fem år.

- Jeg kommer nok ikke så meget rundt, jeg har stadig et fuldtidsjob at passe, men der bliver fælleseuropæiske diskussioner, hvor jeg kommer til at deltage, siger Margrethe Vestager til Politiken.

Den nuværende formand for EU-Kommissionen er luxembourgske Jean-Claude Juncker. Han træder tilbage, når der efter europaparlamentsvalget skal sammensættes en ny kommission.

Den tidligere minister fra De Radikale har som konkurrencekommissær gjort sig bemærket med en lang række store sager og store bøder mod blandt andet teknologigiganter.

Senest onsdag fortalte hun, at EU-Kommissionen har udskrevet en bøde på 11 milliarder kroner til Google for at have misbrugt sin stærke markedsposition.

Seniorforsker Rem Korteweg ved tænketanken Clingendael - det Hollandske Institut for Internationale Relationer mener, at Vestager er et stærkt kort.

Men hun kan få det svært, spår han.

- Hun er velrespekteret, seriøs, synlig, aktiv og et stærkt kort for Alde. Personligt mener jeg, at hun ville blive en fremragende formand for kommissionen.

- Men hun kan blive stoppet af sine egne, for Alde har gode kandidater, og jeg tror kun, de får én post, siger Rem Korteweg til Politiken.

Han nævner den hollandske premierminister, Mark Rutte, som en, der kan spænde ben for Vestager.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

JV mener: Groteske udsættelser af sigtelser skal stoppe

Bandekonflikter, grænsekontrol og forebyggelse af terror har de seneste år gjort det meget svært for politiet på tilfredsstillende vis at løse alle sine resterende opgaver. Flere betjente til det hårdt pressede korps er på vej, men det tager tid at få dem uddannet, så både politikere og politiledelse står fortsat med en vigtig prioriteringsopgave. I denne uge er det kommet frem, at man ifølge Politiforbundets formand, Claus Oxfeldt, i alle politikredse i nogle tilfælde venter med at sigte mulige gerningsmænd. Det sker på grund af mandskabsmangel for at kunne leve op til politisk bestemte tidsfrister. I sager om vold og våben må der højest gå 30 dage fra, der er rejst en sigtelse, til der er en tiltale, og i voldtægtssager er fristen typisk 60 dage. Berlingske har talt med en anklager, der på møder har hørt ledere fortælle om, at der i Københavns Politi løbende ligger 500-1000 sager, hvor der på grund af tidsfristerne ikke er rejst sigtelser, selv om politiet kender til de mulige gerningsmænd. Det er en hån mod både ofrene og mod befolkningen, der skal have tillid til, at efterforskningen er så effektiv som muligt. Det er fornuftigt, at der er krav om, at sager om grov kriminalitet bliver afsluttet hurtigt. Men ressourcerne skal også følge med. Derfor må politikerne erkende, at politiet står i en svær situation, hvor rigide krav om tidsfrister kan virke mod hensigten. I stedet må kravet være, at politiet får prioriteret kræfterne bedst muligt og ikke lader sig styre af tidsfrister og deraf følgende målkrav, som lederne måles på. Hvis politiet har en konkret mistanke, skal der selvfølgelig rejses en sigtelse med det samme. Også selv om der er risiko for, at der går flere end for eksempel 30 dage, før der er rejst en tiltale. Det er afgørende, at efterforskningen sker hurtigst muligt. Det må politikere og politiets ledelse sørge for, så de groteske udsættelser af sigtelser kan stoppe.

Annonce