Annonce
Udland

Vestager: Monopolet på magten er brudt i EU-Parlamentet

Yves Herman/Reuters
Margrethe Vestager slår et slag for, at EU-Kommissionen får lige mange kvinder og mænd.

Resultatet af valget til Europa-Parlamentet er et signal om forandring, mener Margrethe Vestager, som også appellerer til ligestilling i den næste EU-Kommission.

Den danske spidskandidat for EU-Parlamentets liberale gruppe, Alde, hæfter sig ved, at nye tider venter i parlamentet, hvor de to store grupper - de konservative og socialdemokraterne - ikke længere har flertal.

- Det er vist indlysende, at jeg har arbejdet på at bryde monopoler. Det har jeg gjort i fem år, og det er det, som vælgerne har gjort i dag. Monopolet på magt er brudt, siger Vestager med henvisning til sit job som konkurrencekommissær.

Hun peger på, at en koalition kan bygges af dem, som er klar til det, nu da de to store grupper ikke længere sidder på flertallet.

Alde står til en markant fremgang ifølge den seneste prognose, der bygger på resultater, delvise resultater, valgstedsmålinger og - enkelte steder - tidligere målinger.

Ifølge prognosen får Alde 108 mandater. Det er en markant fremgang for de liberale. Det skyldes, at den franske præsident Emmanuel Macrons parti slutter sig til gruppen, som vil ændre navn.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejen

Hovborg har fået sin egen øl

Leder For abonnenter

Det ligegyldige alternativ

De entrede dansk politik med kærlighed, dans og et dybfølt ønske om en anderledes måde at drive landet på. Alternativet stormede ind i Folketinget ved valget i 2015 og fik fem procent af stemmerne uden nogen anden dominerende slagplan end at gøre tingene på en alternativ måde. Leder Uffe Elbæk fandt det hele ganske "crazy", og på Nørrebro, hvor partiet fik næsten 18 procent af stemmerne og blev større end Socialdemokratiet, løftede man taget i ekstase og drømte om en ny verdensorden. I dag er festen slut. Et elendigt resultat til folketingsvalget i 2019 sendte partiet ned på tre procent af stemmerne, og man må konstatere, at partiet ingen varige aftryk har sat på dansk politik. Til trods for, at folketingsvalget i juni netop handlede om klima, der jo ellers er et af Alternativets mærkesager. Men dagsordenen er global og har ikke en snus med Alternativets indsats at gøre. Skulle man være i tvivl, kan man konsultere det såkaldte forståelsespapir, der er skrevet af regeringen Mette Frederiksen (S) og dens støttepartier Det Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten. Her er sat de mest ambitiøse - og måske også uopnåelige - klimamål i historien, men altså uden, at Alternativet har været involveret. Partiet, der om nogen snakkede klima og en ny samfundsindretning, har ikke sat det mindste fingeraftryk på den mest ambitiøse klimadagsorden nogensinde - stærkere bevis for parlamentarisk ligegyldighed findes næppe, og det er sigende, at man ikke har hørt et kvæk fra Alternativet, siden vælgerlussingen i juni. Partiet har i dets korte historie budt på utallige farverige indslag så som en ganske alternativ festkultur, alternativ medarbejderpleje, alternativ ansættelsespolitik i partiet, men alt sammen artigheder fra gemakkerne og ikke fra den politiske scene. Jovist, Alternativet har fået fjernet transseksuelle fra listen over psykisk syge og andre fornuftige ting, men det varige aftryk på dansk politik er det ikke blevet til, og bliver det heller næppe.

Tønder

Over 100 får måtte reddes fra vandmasser på mark

Annonce