Annonce
Debat

Vestens fallit i Afghanistan

Alle soldater fra både USA og Nato har forladt luftbasen i Bagram i Afghanistan, hvis militær har overtaget basen. Foto: Mohammad Ismail/Ritzau Scanpix

Debat: Vesten er nu på vej helt ud af Afghanistan. Det er tid til at gøre status. Det er en ældgammel sandhed, at stater hverken med rå militærmagt eller med "kolde" penge kommer langt i international politik.

Der skal mere til - langt mere. Stater skal enten have hjertet med eller skal på anden måde kunne legitimere det man vil gøre med rå magt eller med mange kolde penge.

Krigen i Afghanistan var ikke en hjertesag for USA. Amerikanerne var ikke engagerede i den afghanske befolkning. Som jeg opfatter det, ville USA have hævn for Al-Quedas terroraktioner i USA. Amerikanerne ville fastholde opfattelsen af USA, som verdens politibetjent, en betjent man ikke ustraffet skulle kunne løbe om hjørner med. USA kunne heller ikke legitimere den militære aktion med en ideologi som liberalisme.

Annonce

Målsætningen for USAs militære engagement blev tidligt i forløbet formuleret som markedsøkonomi og liberalt demokrati i nævnte rækkefølge. At blive målgruppe for et grådigt og langt mere effektivt vestligt markedssystem var langt fra de ønsker man havde i et traditionsbestemt Afghanistan. Og Afghanistan ville formentligt lynsnart være blevet en endnu mere perifer økonomi end den allerede var, hvis de havde realiseret de amerikanske planer

USA kunne heller ikke legitimere de militære aktioner med kønsmæssig ligestilling. Det blev et efterrationalistisk figenblad, der blev holdt op som begrundelse for at pumpe uhyre mængder af dollars i militær udstyr og mandskab i Afghanistan. Den afghanske befolkningsmajoritet var ikke med i disse planer, der bredt blev opfattet som vestlige krigsherrers dikterede planer for et fremtidigt vestligt domineret Afghanistan. Hvis vi sammenligner USAs indsats under 2. verdenskrig er der væsentlige forskelle derfra og til den nu fallerede krig.


Den afghanske befolkningsmajoritet var ikke med i disse planer, der bredt blev opfattet som vestlige krigsherrers dikterede planer for et fremtidigt vestligt domineret Afghanistan.


Selv om der i USA også var egeninteresser med i deres engagement i 1940`erne i verden og i Europa, var der også legitimerende ideologi med i krigsindsatsen. Der var engagerede mennesker med på slagmarken, der ville ofre deres eget liv for sagen. Man kæmpede for den frie verden og man forstod den europæiske befolknings lidelser, holdninger og fremtidshåb. Der var på forhånd slægtsmæssige og ideologiske bånd mellem Amerika og Europa. Der var hjerte og legitimation med bagved amerikanernes militære indsats. Før starten af krigen i Afghanistan og især krigen mod Irak blev Tyskland og Frankrig hånet for deres kritiske indstilling til USAs krigsplaner

Danmark var forblændet af de nære statslige relationer til USA, som blev etableret forud for krigene. Danmark må nu som stat påtage sig et tungt ansvar for vores overmodige andel i en forfejlet krig i Afghanistan.

Annonce
Debat For abonnenter

Frivillighed viser, at vi danskere bogstavelig talt har hjertet på rette sted

Danmark

Tirsdagens coronatal: 756 nye smittede - positivprocenten er den højeste i 10 uger

Sydjylland

Følg med her: Ny afspærring af motorvej

Annonce
Annonce
Annonce
Aabenraa For abonnenter

Frustreret ægtepar kritiserer retten efter strid om bøde: - Vores sag var tabt på forhånd

Kolding For abonnenter

Penthouse-lejere har tabt tålmodigheden med PFA: Nu har de opsagt deres dyre lejemål i højhusene

Varde

Fører af kassevogn kunne ikke undgå sammenstødet: 50-årig trafikdræbt kvinde var fra lokalområdet

Navne For abonnenter

Kendt erhvervsmand runder skarpt hjørne: John Petersen sælger maskiner for millioner

Tønder

Anita sætter fokus på overset lidelse: Kunne falde i søvn, når hun mindst ventede det

Regionalt For abonnenter

Inkasso-firma er i hælene på udenlandske chauffører: Men der er fortsat tusindvis af ubetalte bøder

Debat

Byrådskandidater: Haderslev balancerer på kanten af FN's børnekonvention

Sydjylland

Følg med her: Ny afspærring af motorvej

Esbjerg

Pressenævnet kritiserer JydskeVestkysten

Bolig

Danmarks billigste 'herregård' til salg: Her har Christian IV overnattet

Vejen

En verdensstjerne kom forbi: Fodbold har rykket ledige unge i Vejen

Esbjerg For abonnenter

Eks-EfB’er fik en idé: Nu lancerer sønnen og hans ven satsning med rabatkuponer på telefonen

Haderslev

Efterforskning af død 50-årig fundet i fjorden er stadig i gang: Nu er manden blevet obduceret

Annonce