Annonce
Sønderborg

Vester Sottrup genopfører afstemningen som i 1920

Forsamlingsgården i Vester Sottrup var fyldt til bristepunktet efter afstemningen i 1920. Det bliver den også 9. februar i år, hvor 100-året for begivenheden markeres. Foto: Lokalhistorisk Arkiv for Sundeved.
100 år efter, at et overvældende flertal stemte Vester Sottrup og Nybøl hjem til Danmark, deltager næsten 100 frivillige og 150 borgere i en ny historisk afstemning om, hvorvidt deres sogne skal høre til Danmark eller Tyskland.
Annonce

Vester Sottrup: Den dag, indbyggerne i Vester Sottrup og Nybøl i 1920 gik i stemmeboksen og stemte deres område tilbage til Danmark, var en stor begivenhed i de to små sogne. Det bliver markeringen af 100-års dagen også: Næsten 100 frivillige planlægger et arrangement 9. februar, som inddrager spejdere, ryttere, korsangere og aktive i lokalhistorisk arkiv.

- Det bliver en af de største fester, vi til dato har holdt i Forsamlingsgården. De 150 billetter var revet væk på fire timer, vi har 20 på venteliste, og folk bliver ved at henvende sig, fortæller Tage Schmidt, tovholder for projektet.

Forleden gennemgik han drejebogen for dagen med en række af frivillige: Der skal Dannebrog i gaderne med kopi af de gamle valgplakater i flagstængerne, og foran Forsamlingsgården i Vester Sottrup skal ryttere ankomme til hest, stige af sadlen og gå ind for at stemme, som mange gjorde dengang i 1920. Hestevogne med kuske er også engageret.

Målet er, at dagen bliver så tro en kopi som muligt af afstemningen i 1920. Man ved f. eks at et dansksindet par, Peder og Magadelen Moos, forinden havde lagt et stort arbejde i at skaffe flagstænger og Dannebrog. Han havde gennem flere dage kørt til Søgaard med hestevogn for at hente granstammer, som blev afbarket, mens hun havde organiseret fordeling af nysyede Dannebrog, de fik tilsendt fra Danmark.

På afstemningsdagen 10. februar var der trykt sanghæfter med danske sange. Nogle af dem skal også synges nu 100 år efter. Foto: Birthe Juul Mathiasen
Annonce

Klædt som dengang

- Vi håber så mange tilmeldte som muligt møder op i tøj fra 1920, siger Arne Jessen, som selv møder op i sort jakke og med høj hat.

Han har sammen med Jørgen Otzen fået opgaven at afvikle valghandlingen.

Spejderne udleverer kopi af de originale kuverter til stemmesedler, og når deltagerne har puttet deres stemmer i to originale stemmeurner, samles de til sønderjysk kaffebord. Der bliver foredrag om baggrunden for afstemning, krydret med folkedans og korsang, indtil afstemningsresultatet er klar. Ikke anno 2020, men det, der var resultatet i 1920, hvor 93,3 procent af vælgerne i Vester Sottrup stemte dansk.

Sådan sluttede arrangementet i 1920. I 2020 bliver der også fakkeloptog og gudstjeneste:

- Det har vi valgt at lade indgå for at ære de faldne i første verdenskrig. Det var jo deres indsats i krigen, der gjorde afstemningen mulig, forklarer Arne Jessen.

Datoen bliver heller ikke 10. februar som i 1920. Folkene i Vester Sottrup tager forskud på glæderne ved at gennemføre deres afstemningsfest søndag 9. februar.

Underholdningen var sparsom i 1920, derfor var folkedansere et festligt indslag i afstemningsfesten i Vester Sottrup i 1920. Foto: Lokalhistorisk Arkiv for Sundeved
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce