Annonce
Tarm

Vesterhav Syd-høring: Aflys det forældede projekt

Feriehusudlejerne og Nr. Lyngvig Camping har i flere omgange protesteret mod de kystnære møller. Nu vil de have projektet helt aflyst eller sende møllerne ud på 32 kilometer, skriver de et et høringssvar: Arkivfoto: Jørgen Kirk
De kystnære møller skal meget længere ud på havet end ti kilometer, lyder det i høringssvar fra turistbranchen og tre byrådsmedlemmer, som alle står bag deres egne høringssvar.

Ringkøbing-Skjern: Det kommer næppe bag på ret mange, at der er sendt nogle kontante høringssvar til Energistyrelsen i sagen om placeringen af Vesterhav Syd-møllerne.

Et af dem kommer fra fem feriehusbureauer og Nr. Lyngvig Camping, som helt konkret opfordrer myndighederne til helt at droppe projektet.

"Vi mener, at de kystnære vindmøller Vesterhav Syd er et forældet projekt og bør aflyses hurtigst muligt. Møllernes størrelse og teknologiske forbedringer samt deres udvikling gennem de seneste år betyder, at der i dag er et væsentligt bedre grundlag for at opføre møllerne meget længere ude på Vesterhavet, minimum 32 kilometer," hedder det i høringssvaret fra Novasol-Dansommer, Esmark Feriehusudlejning, Sol og Strand, Dancenter, Danwest og Nr. Lyngvig Camping.

De advarer endnu en gang om den nedgang i turistindustrien på 20 procent, som de mener, mølleprojekter i udlandet har været årsag til. Derfor mener de, at der bør indledes nye undersøgelser ved Horns Rev eller den kommende Thor havmøllepark ud for Thorsminde.

Turistfolkene er bestemt ikke alene om at opfordre til, at møllerne kommer længere ud end de ti kilometer. Tre byrådspolitikere har indsendt deres egne høringssvar. SF'eren Niels Rasmussen vil have flyttet møllerne ud på 20 kilometer og længere mod syd. Han påpeger i sit høringssvar, at man kunne forledes til at tro, at byrådet i sin tid var enige om, at møllerne skulle placeres så tæt på kysten som muligt. Men at det alene skyldes en meget lukket politisk proces.

Fjordlistens Jesper Lærke og hans lokalformand Niels Najbjerg skriver i deres høringssvar, at de massive borgerprotester har gjort indtryk, og at Fjordlisten ønsker møllerne placeret så sydvestligt som muligt og indenfor Folketingets oprindelige projektområde, hvis ydergrænse lå 20 kilometer fra kysten. Derfor vil det være spiseligt med møller i to-tre rækker på 15-20 kilometer, lyder det i høringssvaret.

Også løsgængeren Lennart Qvist vil have møllerne længere ud end den grænse på ti kilometer, som et flertal i økonomiudvalget vedtog i sidste uge. Derfor opfordrer han til at placere møllerne 30 kilometer fra kysten, alternativt 20 kilometer, som er ydergrænsen for den oprindelige projektområde.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kommentar For abonnenter

Spændende projekt med Tilflytterbolig

Det går op og ned for landsbyerne. Sådan er det rundt i landet, og sådan er det også her i Vejen Kommune. Et par eksempler fra den seneste tids artikler her i JydskeVestkystens Vejenudgave afspejler meget godt, at det står sådan til: I Hovborg er der et mål om at uddele velkomstkurve til de borgere, som flytter til landsbyen. Men den målsætning er blevet en udfordring, simpelthen fordi der flytter så mange til landsbyen, et det endog er svært at følge med at få uddelt velkomstkurvene. I den østlige ende af kommunen – i Andst – har landsbyens dagligvareforretning, Høkeren, mistet omsætning. Andst er ellers en af de landsbyer, hvor der også har været god gang i tilflytningen og byggeri af nye huse gennem de senere år. Hver sin landsby – med hver deres udfordringer. Men tilbage til Hovborg. Selv om det på jævnt vestjysk kan konstateres, at ”det egentlig går udmærket” i Hovborg, hvor der findes en brugsforening, en kro, virksomheder samt et aktivt foreningsliv, så bliver øjnene alligevel ikke lukket for, at der hele tiden skal gøres noget for ikke bare at fastholde tingene, som de er; nej, der skal også udvikling til. Lokalrådet i Hovborg har just afviklet et møde, hvor det netop handlede om, hvad der skal til for at skabe udvikling og fremdrift, der kan være med til at sikre landsbyens overlevelse. Et af udgangspunkterne for mødet er den statistiske kendsgerning – en træls én af slagsen – nemlig, at der rundt i landet de seneste ti år er flyttet 40.000 beboere fra de små samfund og ind til byerne. Det er tæt på, at tallet matcher indbyggertallet i hele Vejen Kommune. En del af lokalrådets møde kom til at handle om projekt Tilflytterbolig, som Hærvejsklyngen – Hovborg, Lindknud, Gjerndrup, Gesten og Bække – er langt fremme med. Ikke færre end 16 projekter er i gang rundt i landet, og her lokalt har Hærvejsklyngen planer om at købe den tidligere børnehave-ejendom i Lindknud og ombygge den til en Tilflytterbolig. En Tilflytterbolig er rettet mod familie eller par, der ikke er bosiddende i den pågældende landsby, men som af jobmæssige årsager ønsker eller overvejer at flytte tættere på sin nuværende eller kommende arbejdsplads. Tilflytterboligen giver mulighed for, at familien eller parret kan finde ud af, om et nyt lokalsamfund og et eventuelt nyt job er det rigtige valg, inden man investerer i en bolig i et område, man ikke kender. I disse år er der god gang i udviklingen af arbejdspladser i Vejen Kommune, hvilket skaber et potentiale for nye tilflyttere. Den tilflytterkampagne, som Vejen Kommune og UdviklingVejen har i gang, suppleres rigtig fint med projektet med en Tilflytterbolig. Det bliver derfor spændende at følge projektet i Lindknud, og om det efterfølgende lykkes at få en Tilfytterbolig i hver af de fem landsbyer i Hærvejsklyngen. GOD SØNDAG

Annonce