Annonce
Ringkøbing-Skjern

Vestjyderne skriver historie, mens den udfolder sig: Skal din historie om corona fortælles til fremtiden?

Coronatiden har blandt andet budt vestjyderne på ualmindeligt lidt ferietrafik, ture i det fri og lukkede bland-selv-slik-hylder. Foto: Tove Kristensen, Marie Schultz og Ulla Bojer Christensen
Mens Danmark atter er ved at lukke sig op efter et karantæneramt forår, forsøger Ringkøbing-Skjern Museum at indsamle så meget data som muligt om den specielle tid, mens den stadig er her og er i frisk erindring. Det skal fremtidige generationer have glæde af.

RINGKØBING-SKJERN: Når nutidens unge har skiftet teenagebumserne ud med alderdommens rynker og skal fortælle deres børnebørn om, hvordan det var at leve i foråret 2020, da hele Danmark, ja hele verden, lukkede ned på grund af en usynlig trussel - hvad vil de så fremhæve?

Kedelige eftermiddage uden vennerne? Konstant håndvaskning? Frygt for at blive syg? Mere tid med mor og far? Masser af tid foran computerskærmen?

Man kan kun gisne om, hvilke historier der klarer tidens skær, men på Ringkøbing-Skjern Museum er man allerede godt i gang med at samle beretninger, billeder og genstande ind, der fortæller noget om livet, når det bliver vendt op og ned på grund af en viruspandemi.

Annonce
Museumsinspektør Christian Ringskou fra Ringkøbing-Skjern Museum samler historier, billeder og genstande, der skal vise fremtiden, hvordan hverdagen i Vestjylland så ud under coronakrisen i foråret 2020. Pressefoto

Hvad vil fremtiden vide?

Museumsinspektør Christian Ringskou står for at indsamle alle de vestjyske beretninger om coronakrisen, mens den stadig er i gang.

- Samtidsdokumentation er en svær disciplin. Man skal prøve at regne ud, hvad fremtidens offentlighed og museumsfolk vil interessere sig for, siger han til Dagbladet.

- På den ene side: Hvorfor venter vi altid, til noget er blevet historie, med at gemme det? På den anden side er det først bagefter, man ved, hvad man er interesseret i fra den tid.

Mens dokumentation om politikernes og myndighedernes beslutninger, hjælpepakker, påbud og forbud nok skal klare sig langt ud i fremtiden, fordi medierne dækker det intenst lige nu, så er det anderledes fat med hverdagslivet. Der blev for eksempel ikke samlet meget data om den spanske syge fra private i Vestjylland, da den spredte sig efter første verdenskrig:

- Hvis de for 100 år siden på det nystartede museum havde været bedre til at samle folks beretninger ind, så ville det måske være berigende for os i dag at se, hvordan det ramte, og hvordan folk reagerede, siger Christian Ringskou.

Dokumentation fra nutiden

Nu forsøger han og resten af museet imidlertid at samle data, der kan gøre fremtidige generationer klogere på, hvordan hverdagen så ud, da coronaen fejede over landet i 2020. Det samme gør en lang række andre museer og institutioner, heriblandt Rigsarkivet og Nationalmuseet. Alle beretninger, billeder og genstande, som danskerne bidrager med, bliver små brikker i en stor mosaik, der viser livet under coronakrisen.

Derfor har man nu alletiders mulighed for at komme med i historiebøgerne, hvis man selv ønsker at bidrage til museets coronasamling.

- Vi gemmer det, så når man i fremtiden søger på epdemi corona og lockdown, kan man få den her dokumentation, fortæller museumsinspektøren.

Marie Schultz skriver om billedet af denne familie:- Børnene havde været i hjemmeskole om formiddagen. Der var ikke så mange at lege med, vejret var godt, og alle trængte til at komme ud. Familien bor i Hvide Sande, mor er lærer, og far er fisker. Lidt lokkemad: McDonald’s i Ringkøbing har take-away. Mor og børnene afsted på en frisk cykeltur fra Hvide Sande til Ringkøbing. Efter en burger m.m., ned på havnen, hvor far ligger klar til at sejle med familien og cykler om bord tilbage over Ringkøbing Fjord til Hvide Sande.

Tomme veje og afspærret slik

Allerede nu har en del vestjyder bidraget til Ringkøbing-Skjern Museums coronasamling.

- Der er ikke nogen, der har lagt genstande til os endnu, men folk sender memes fra internettet, nogle har sent et billede af en landevej uden biler en lørdag formiddag, hvor der plejer at være fuldt af tyske turister, nogle har sendt et billede af bland-selv-slikket, der er spærret af med afspærringsbånd, og en familie har sendt et billede af en grillefest i haven i bidende kulde i marts, fordi man ikke måtte have gæster indenfor, siger Christian Ringskou.

Billederne kan foruden at indgå i museets samling og desuden bruges til udstillinger, ligesom vi her i Dagbladet vil vise noget af det indsendte materiale.

Hvis du selv har fortællinger, billeder, genstande eller andet, der fortæller noget om livet under coronakrisen, kan man tage kontakte Christian Ringskou på cr@levendehistorie.dk.

Poul Erik Kristiansen har sendt en meme (et humorisktisk billede på internettet, red.) ind til coronasamlingen.
Billede fra lørdag 4. april omkring klokken 9. Tove Kristensen, som har taget billedet, skriver: - Her plejer altid at køre rigtig mange biler til sommerhusene. Der kom mere trafik op ad dagen, men i de 19 år, jeg har boet på Ringkøbingvej 56, har jeg aldrig oplevet en lørdag morgen før påske uden trafik.
Ulla Bojer Christensen synes, at de lukkede bland-selv-slik-hylder var et symptom på coronanedlukningen.
Sven Bech Pedersen har på godsbanens lovlige graffitimur foreviget budskabet om at huske at spritte hænder.
Annonce
Annonce
Kolding For abonnenter

Borgmester: Der er grund til lidt mere optimisme end i KIFs tidligere økonomiske kriser

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sønderborg

Kræmmere rykkede i Perlegade

112

Voldsom bilbrand vækkede beboere

Erhverv

Klar melding: Tyskland byder inden for hos Poetzsch og Calle fra 15. juni

Annonce