Annonce
Esbjerg

Vestjysk uddannelse i katastrofestyring er et internationalt hit

Saqib Mahmood fra Pakistan er i færd med at skrive sin ph.d.-afhandling på Risk and Safety Management-uddannelsen på AAU Esbjerg. Han arbejder blandt andet på en model for risikovurdering, når der er store forsamlinger på Rådhuspladsen i København. Foto: Line Jørgensen, AAU Esbjerg.
På uddannelsen Risk and Safety Management ved Aalborg Universitet, AAU, i Esbjerg lærer studerende at gennemskue risikoscenarier og forebygge ulykker.
Annonce

Esbjerg: Det er bedre at forebygge end at helbrede – men forebyggelse kræver viden. Med en master i sikkerheds- og risikostyring på AAU Esbjerg får de studerende indsigt i området på et højt niveau, så de kan analysere kriser- og katastrofer. Med deres ekspertise kan de være med til at forebygge ulykker i fremtiden.

Uddannelsen sker i et samarbejde mellem AAU Esbjerg og Syddansk Universitet; målrettet er ingeniører og bygningskonstruktører.

- Uddannelsen er dog interessant for et meget bredt segment, forklarer Anders Schmidt Kristensen, der er forsker og underviser ved AAU Esbjerg.

- På Risk and Safety Management er der en helhedsorienteret tilgang til risikostyring. Vores studerende lærer at anvende sandsynlighedsbaserede metoder og at se mønstre i tal over tid. Samtidig er der stærke elementer af organisationsteori, sundhed og kommunikation, som gør, at de studerende kan gå ud i erhvervslivet og tilføre virksomheder stor værdi, siger han i en pressemeddelelse.

Det handler om at skabe en sikkerhedskultur og en robusthed. Og om at synliggøre, at sikkerhed også er en god forretningsmodel.

Anders Schmidt Kristensen, forsker og underviser tilknyttet AAU Esbjerg

Annonce

DSB-katastrofe som eksempel

Anders Schmidt Kristensen nævner katastrofen 2. januar 2019, da et DSB-tog kolliderede med en godsvogn på Storebælt, som et eksempel på et ulykke, som de studerende typisk vil arbejde med.

Ved at analysere de tekniske aspekter og se på sikkerhedstjek, vedligehold, arbejdspres, vagtplaner og så videre lærer de studerende at udarbejde procedurer, der lærer af fortidens fejl og at identificere sikkerhedsproblemer.

- Det handler om at skabe en sikkerhedskultur og en robusthed, forklarer Anders Schmidt Kristensen.

Udover tragiske personulykker er uheld årsag til dyre nedbrud, de påvirker virksomhedens sociale ansvar og omdømme og har en lang række negative konsekvenser. Derfor lærer de studerende at italesætte, at det er vigtigt at følge procedurer og gøre sikkerhed bliver til en del af en virksomheds kultur.

Annonce

International succes

Uddannelsen i risikostyring begyndte i 2014, og siden det første hold studerende dimitterede, har AAU Esbjerg hvert år udklækket 20 nye mastere i Risk and Safety Management. En stor del er ansat i store virksomheder som Siemens, Carlsberg eller Novo Nordisk.

Der kommer studerende til Esbjerg fra København, Aarhus og andre større byer, men også fra den store verden - for eksempel studerende fra Kina, Venezuela, Indien, Bangladesh og mange steder i Europa.

En af dem er Saqib Mahmood, der kommer fra Pakistan. Efter at have taget en kandidatgrad i økonomi gennemførte han masteruddannelsen i Risk and Safety Management på AAU Esbjerg. Lige nu er han i gang med at færdiggøre sin ph.d. i Esbjerg og satser på en karriere indenfor området.

- Uddannelsen åbner for en lang række karrieremuligheder for mig. Risiko- og sikkerhedsstyring er et område i enorm udvikling og med meget stort potentiale, siger han.

Sikder Mohammed Tawhidul Hassan er i gang med uddannelsen på et Danida-stipendiat. Han arbejder med at forbedre arbejdsforholdene i tekstilindustrien i Bangladesh, og når han afslutter sin ph.d. ved udgangen af denne måned, tager han hjem med en forståelse af, hvordan risiko kan forebygges.

- Det bedste ved uddannelsen er, at den tager udgangspunkt i virkelige situationer. Det betyder, at man lærer at gennemskue komplekse systemer. Jeg har også sat stor pris på, at fagene dækker så bredt, og at de studerende kommer med forskellige faglige baggrunde, siger han. Han er klar til at tage tilbage til Bangladesh og gøre sin viden tilgængelig for andre.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Kvalitet i stedet for tom reklame

Annonce