Annonce
Esbjerg

Vestjysk uddannelse i katastrofestyring er et internationalt hit

Saqib Mahmood fra Pakistan er i færd med at skrive sin ph.d.-afhandling på Risk and Safety Management-uddannelsen på AAU Esbjerg. Han arbejder blandt andet på en model for risikovurdering, når der er store forsamlinger på Rådhuspladsen i København. Foto: Line Jørgensen, AAU Esbjerg.
På uddannelsen Risk and Safety Management ved Aalborg Universitet, AAU, i Esbjerg lærer studerende at gennemskue risikoscenarier og forebygge ulykker.

Esbjerg: Det er bedre at forebygge end at helbrede – men forebyggelse kræver viden. Med en master i sikkerheds- og risikostyring på AAU Esbjerg får de studerende indsigt i området på et højt niveau, så de kan analysere kriser- og katastrofer. Med deres ekspertise kan de være med til at forebygge ulykker i fremtiden.

Uddannelsen sker i et samarbejde mellem AAU Esbjerg og Syddansk Universitet; målrettet er ingeniører og bygningskonstruktører.

- Uddannelsen er dog interessant for et meget bredt segment, forklarer Anders Schmidt Kristensen, der er forsker og underviser ved AAU Esbjerg.

- På Risk and Safety Management er der en helhedsorienteret tilgang til risikostyring. Vores studerende lærer at anvende sandsynlighedsbaserede metoder og at se mønstre i tal over tid. Samtidig er der stærke elementer af organisationsteori, sundhed og kommunikation, som gør, at de studerende kan gå ud i erhvervslivet og tilføre virksomheder stor værdi, siger han i en pressemeddelelse.

Annonce

Det handler om at skabe en sikkerhedskultur og en robusthed. Og om at synliggøre, at sikkerhed også er en god forretningsmodel.

Anders Schmidt Kristensen, forsker og underviser tilknyttet AAU Esbjerg

DSB-katastrofe som eksempel

Anders Schmidt Kristensen nævner katastrofen 2. januar 2019, da et DSB-tog kolliderede med en godsvogn på Storebælt, som et eksempel på et ulykke, som de studerende typisk vil arbejde med.

Ved at analysere de tekniske aspekter og se på sikkerhedstjek, vedligehold, arbejdspres, vagtplaner og så videre lærer de studerende at udarbejde procedurer, der lærer af fortidens fejl og at identificere sikkerhedsproblemer.

- Det handler om at skabe en sikkerhedskultur og en robusthed, forklarer Anders Schmidt Kristensen.

Udover tragiske personulykker er uheld årsag til dyre nedbrud, de påvirker virksomhedens sociale ansvar og omdømme og har en lang række negative konsekvenser. Derfor lærer de studerende at italesætte, at det er vigtigt at følge procedurer og gøre sikkerhed bliver til en del af en virksomheds kultur.

International succes

Uddannelsen i risikostyring begyndte i 2014, og siden det første hold studerende dimitterede, har AAU Esbjerg hvert år udklækket 20 nye mastere i Risk and Safety Management. En stor del er ansat i store virksomheder som Siemens, Carlsberg eller Novo Nordisk.

Der kommer studerende til Esbjerg fra København, Aarhus og andre større byer, men også fra den store verden - for eksempel studerende fra Kina, Venezuela, Indien, Bangladesh og mange steder i Europa.

En af dem er Saqib Mahmood, der kommer fra Pakistan. Efter at have taget en kandidatgrad i økonomi gennemførte han masteruddannelsen i Risk and Safety Management på AAU Esbjerg. Lige nu er han i gang med at færdiggøre sin ph.d. i Esbjerg og satser på en karriere indenfor området.

- Uddannelsen åbner for en lang række karrieremuligheder for mig. Risiko- og sikkerhedsstyring er et område i enorm udvikling og med meget stort potentiale, siger han.

Sikder Mohammed Tawhidul Hassan er i gang med uddannelsen på et Danida-stipendiat. Han arbejder med at forbedre arbejdsforholdene i tekstilindustrien i Bangladesh, og når han afslutter sin ph.d. ved udgangen af denne måned, tager han hjem med en forståelse af, hvordan risiko kan forebygges.

- Det bedste ved uddannelsen er, at den tager udgangspunkt i virkelige situationer. Det betyder, at man lærer at gennemskue komplekse systemer. Jeg har også sat stor pris på, at fagene dækker så bredt, og at de studerende kommer med forskellige faglige baggrunde, siger han. Han er klar til at tage tilbage til Bangladesh og gøre sin viden tilgængelig for andre.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Hvad bilder ministeriet sig ind?

I 2014 besluttede et flertal i Folketinget, at man ville have 14 års dansk indsats i Afghanistan undersøgt med særlig vægt på det civilt-militære samarbejde. Forsvarsakademiet, Dansk Institut for Internationale Studier samt et konsulentfirma skulle står for opgaven, men nu viser aktindsigter til Berlingske, at man i Forsvarsministeriet langt hen ad vejen ikke var tilfreds med især en række kritiske passager i udkastet til den endelig rapport. 14 kritiske passager er enten blevet fjernet eller ændret, således at slutresultatet tegner et mere rosenrødt billede af den danske indsats i Afghanistan, end det oprindeligt var tiltænkt, inden Forsvarsministeriet kom med forslag til, hvor man skulle have slettelakken frem. Nu bliver der i denne verden helt generelt lavet alt for mange rapporter, men denne havde dog det ædle formål at orientere Folketinget om, hvad der var gået godt og skidt. En rimelig idé, skulle man synes, al den stund, at danske soldater sendes ud i livsfarlige missioner, ligesom det danske samfund bruger milliarder af kroner på disse opgaver. Men Forsvarsministeriet syntes åbenbart ikke, at det var nødvendigt for vores folkevalgte eksempelvis at få at vide, at et fælles sekretariat mellem Forsvarsministeriet og Udenrigsministeriet ikke fungerede. Ej heller skulle det frem, at velkendte indretninger som offentlige udbud, der på vores breddegrader er med til at forhindre korruption, faktisk gjorde det modsatte i Afghanistan. Folketinget er altså blevet forholdt væsentliger oplysninger, og det er en skandale, også selv om ministeriet meddeler, at man jo bare kom med forslag til, hvad der skulle ændres eller slettes. Den har man hørt før, og den bliver ikke mere sand af at blive gentaget. Denne sag vidner om, at Forsvarsministeriet og nogle ansatte der har haft mere travlt med at pleje eget ry og karrierer end at oplyse Folketinget sandfærdigt om, hvad der er foregået i Afghanistan. Det er ikke bare uhæderligt, det er at sætte sig over landets øverste parlamentariske forsamling.

Billund

Brandvæsenet pumper løs: Oversvømmelser rammer lufthavnsparkering

Annonce