Annonce
Esbjerg

Vestjyske kommuner vinder kun smal sejr i strid med energigigant

Ørsted ønskede at lukke Esbjergværket med udgangen af 2022, men det har Energistyrelsen sagt nej til. Det giver Din Forsyning lidt ekstra tid - meget lidt. Arkivfoto.
Det fælleskommunale Din Forsyning får kun tre måneder ekstra til at få fremtidens varmeforsyning på plads til 25.000 varmekunder i Esbjerg og Varde kommuner og små 1.000 kunder på Fanø, når Esbjergværket lukkes ned. Sådan lyder den endelige afgørelse fra Energistyrelsen i striden mellem Ørsted og Din Forsyning.
Annonce

Energistyrelsen har valgt at lytte - men kun en lille smule - til borgmestrene fra Esbjerg, Varde og Fanø kommuner i sagen om Ørsteds lukning af det nedslidte Esbjergværket.

I hvert fald har Energistyrelsen i sin endelige afgørelse udsat lukningen af Esbjergværket med et kvartal til 1. april 2023, men dermed har kommunerne kun vundet en meget lille sejr i striden med det statslige energiselskab Ørsted.

Tvisten handlede kort fortalt om, at det tidligere Dong Energy, nu Ørsted, i 2017 meddelte sine aktionærer, at man vil stoppe al brug af kul med udgangen af 2022. En afløser for det nedslidte Esbjergværket, der leverer både el og varme til 25.000 varmekunder i de tre kommuner, skulle findes, men det fælleskommunale Din Forsyning ønskede ikke et kombineret el- og varmeværk til biomasse, sådan som Ørsted anbefalede.

I stedet krævede Din Forsyning mere tid til at finde den rette, fremtidssikrede og grønne løsning - helt præcist fem kvartaler ekstra fra udgangen af 2022 - men Ørsted afviste og holdt fast i lukningsdatoen, og det var dermed op til Energistyrelsen at træffe afgørelse i striden. I september kom Energistyrelsen med en foreløbig, påtænkt afgørelse, der tildelte Din Forsyning to kvartaler ekstra - frem til 1. juli 2023 - hvilket borgmester Jesper Frost Rasmussen (V), Esbjerg Kommune, kaldte et skridt i den rigtige retning.

Sådan er forhistorien

Esbjergværket, der kan fyres med kul eller olie, producerer både el og varme. Værket er oprindelig sat i drift i 1992 og leverer elektricitet til elnettet og fjernvarme til Esbjerg, Varde og Nordby på Fanø.
I 2017 meddelte Dong Energy, nu Ørsted, at man ville stoppe al brug af kul med udgangen af 2022.

Den 28. november 2018 søger Ørsted officielt om at få tilladelse til at tage Esbjergværkets blok 3, der i dag kører på kul, ud af drift med udgangen af 2022.

Imidlertid er tiden løbet fra at bygge et nyt kombineret el- og varmeværk som afløser, mener Varde og Esbjergs borgmestre og Din Forsyning. De ønskede den såkaldte kraftvarmebinding ophævet, og gik derfor til Christiansborg.
Bindingen, der fordrer, at der skal produceres el og varme i samproduktion i de større byer, ville tvinge Din Forsyning og dermed borgerne til at investere i et kombineret el- og varmeværk til biomasse, og ifølge Din Forsyning ville det give en ekstra udgift på 1,25 milliarder kroner eller en ekstraregning til varmekunderne på 50.000 kroner over værkets levetid på 25-30 år.

De to kommuners borgmestre udførte et ihærdigt lobbyarbejde for at få bindingen ophævet, og imens gjorde Ørsted et ligeså ihærdigt arbejde på Christiansborg for at forhindre det.

I december meldte energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) ud, at man er indstillet på at give Esbjerg dispensation fra kraftvarmebindingen - et nederlag for Ørsted og en sejr for Din Forsyning.

I juni i år traf Energistyrelsen en såkaldt påtænkt afgørelse, der imødekom Ørsted, og med den stod Esbjerg og Varde kommuners fælles forsyningsselskabs varmekunder i Esbjerg, Varde og Nordby på Fanø med håret i postkassen.

I september kom så en ny, foreløbig afgørelse, der leverede to kvartaler ekstra til Din Forsyning.

Nu har Energistyrelsen truffet en endelig afgørelse, der kun giver ét kvartal til Din Forsyning og ejerkommunerne Esbjerg og Varde.

Annonce

Kritik af afgørelse

Borgmesteren udtalte dengang, at man kunne ønske sig mere (end to kvartaler, red.), men at det ville være et pænt skridt i den rigtige retning at få to kvartaler, fordi Din Forsyning dermed i praksis får en hel fyringssæson ekstra til at finde den rette løsning.

"Nye anlæg skal være klar i sensommertiden, og ..(...) … så er vi i det mindste kommet igennem den første vinter. Det gør det mere realistisk at nå i mål med at finde den bedste løsning, selv om det stadig vil blive en presset tidsplan, fordi vi har til hensigt at rulle nogle løsninger ud, der ikke tidligere har været etableret i Danmark i den størrelsesorden" har Frost Rasmussen tidligere udtalt.

Med den endelige afgørelse fra Energistyrelsen er der taget et skridt tilbage.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Jesper Frost Rasmussen, men direktør for Din Forsyning, Christian Udby Olesen, siger i en kommentar til afgørelsen:

- Det havde været dejligt, hvis Energistyrelsen havde arbejdet ud fra en teknisk faglig og saglig vurdering omkring forsyningssikkerheden i Danmark.

Om Din Forsyning påklager afgørelsen til Energiklagenævnet, skal ledelsen af Din Forsyning, herunder bestyrelsen, afgøre.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Varde

Problemer med Venstres online-afstemning: Jørgen fik ikke chancen for at stemme på Line

Erhverv For abonnenter

Familievirksomhed lever af at lave lyd og lys til store arrangementer: Sådan lykkedes det at lave overskud trods corona-nedlukning

Sport

Danmark slider sig i VM-semfinalen i vild gyser

Sønderjyske Fodbold

Første vintertransfer er på plads: SønderjyskE henter svensk forsvarsspiller

Annonce